Home

Nieuws 1 reactie

Gemeente geen rol in wet dier en volksgezondheid

Den Haag - Het kabinet ziet ervan af gemeenten een rol te geven bij de beperking van de omvang van veebedrijven uit het oogpunt van volksgezondheid.

Dat blijkt uit antwoorden die staatssecretaris Sharon Dijksma geeft op vragen van de Tweede Kamer over de begroting.

In de begroting van het ministerie van Economische Zaken stelt Dijksma dat in de Wet Dieren een regeling komt om de omvang van de veestapel te regelen en dat die bevoegdheid wordt neergelegd bij de provincies.

Veehouderijen beperken

Vorig jaar april was het kabinetsstandpunt nog dat provincies of gemeenten de mogelijkheid mochten hebben om  de omvang van veehouderijen te beperken. Daarvoor moesten in een wet mogelijkheden worden geschapen, omdat het huidige instrumentarium niet altijd voldoende basis biedt om ongewenste effecten tegen te houden.

De wet geeft de provincie de mogelijkheid om het aantal landbouwhuisdieren in een gebied of op een veehouderijlocatie te te regelen om ongewenste volksgezondheidseffecten te voorkomen of te beperken.

Doorkruising plannen gemeenten en provincies

Het kabinet heeft het wetsvoorstel vorig jaar ter consultatie op internet gepubliceerd. Bij die consultatie heeft onder andere ook LTO Nederland de vraag gesteld of het beleid van gemeenten en provincies elkaar niet zouden kunnen doorkruisen.

Eén reactie

  • maatje 1904

    wie wordt de opvolger van dijksma?

Of registreer je om te kunnen reageren.