Home

Nieuws 18 reacties

Rusland zet import op heel klein kiertje

Berlijn - De Russische grens gaat niet open voor Europese agrarische producten, maar Rusland is wel bereid om met landen die veel overlast ondervinden van het embargo te kijken of exportmogelijkheden zijn voor producten die niet onder de boycot vallen.

Dat zegt de Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov tijdens een persconferentie op de Russische ambassade in Berlijn. Hoewel er volgens Frans van Dongen van de COV een akkoord is tussen Rusland en de Europese Unie, wil de Russische minister dit niet bevestigen.

Fyodorov benadrukte dat er geen mogelijkheden zijn voor Europese lidstaten om handelsafspraken te maken. "Als Griekenland uit de EU stapt kunnen we in gesprek gaan om weer agrarische producten uit Griekenland te importeren, anders niet", aldus de Russische landbouwminister die in Berlijn is vanwege de Grüne Woche.

Fyodorov benadrukte dat hij vrijdag de hele dag in gesprek is geweest met Europese ambtsgenoten. Alle gesprekken vonden plaats op verzoek van de Europese ministers, aldus Fyodorov, waarbij het verzoek om weer meer te mogen exporteren naar Rusland centraal stond. Volgens Fyodorov heeft Nederland bijvoorbeeld tussen augustus en december voor €300 miljoen export naar Rusland gemist.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken sprak eerder op vrijdag van ongeveer €200 miljoen minder exportwaarde door de Russische boycot. Voor Duitsland gaat het om ruim €430 miljoen. De gesprekken hebben geleid tot overeenkomsten over de export van techniek. Zo hebben Italië en Rusland een overeenkomst gesloten om in Rusland opslagcapaciteit voor fruit te gaan bouwen met een waarde van €80 miljoen. Met Finland is Rusland overeengekomen dat er in Rusland een slachterij wordt gebouwd voor rendieren, met een waarde van €2 miljoen, aldus Fyodorov.

Ryodorov sprak vol lof over de Russische agrarische sector. Rusland is op de Grüne Woche vertegenwoordigd met vijftien regio's. "Ondanks de moeilijke tijden in Rusland geeft dit aan dat Rusland vertrouwen heeft in de toekomst en op zoek is naar exportmarkten.

Rusland investeert ondertussen ruim €2 miljard in haar eigen agrarische sector, om zelfvoorzienend te worden. Ryodorov zegt dat Rusland nu zelf 47 procent van de rundvleesbehoefte produceert en 82 procent van de totale vleesbehoefte en 77,5 procent van de zuivelbehoefte. Op het gebied van graan, suiker en aardappelen is Rusland zelfvoorzienend, aldus de landbouwminister.

Eerder op de dag gingen er al geruchten dat er een akkoord zou komen tussen de EU en Rusland. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw wilde er nog niet op reageren. "Er zijn eerder geruchten geweest dat de grens open zou gaan. Dat heeft destijds tot niks geleid. Ik wil eerst afwachten wat Rusland echt zegt", sprak hij vrijdagmorgen. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wilde niet op de zaken vooruit lopen.

Frans van Dongen, werkzaam voor COV in Brussel, ziet mogelijkheden voor de export van bepaalde varkensdelen naar Rusland.

Laatste reacties

 • koestal

  De Russische consument is ontevreden over de lege schappen in de super,ook de roebel is weinig waard,dat geeft onrust bij het volk en daar zit Poetin niet op te wachten

 • ed12345

  Ik denk dat er een klein addertje onder het gras zit .Het intressant maken voor griekenland om uit de EU te stappen .
  De Russen zouden het waarschijnlijk niet onprettig vinden als de EU een beetje meer op losse schroeven komt te staan

 • info104

  De Grieken hebben zelf het EU lidmaatschap aangevraagd , en denk je dat ze dat nu weer teniet doen , ja die Rus zou dat wel leuk vinden.
  Dat Rusland een tekort heeft aan vlees en zuivel is niet ons probleem dat hebben ze over zichzelf afgeroepen met de zaak te boycotten. Als ze producten hebben willen kunnen ze die gewoon van ons kopen en betalen ze die ook maar gewoon in euro's of dollars want die roebels is net zand , 1m3 voor een tientje, en voor levering betalen anders heeft Poetin je nog te pakken. En anders betaald hij maar met olie of gas .
  We moeten oppassen voor die mannen met die schuine dakpan op hun hoofd.

 • piethermus1

  sancties opheffen? heeft rusland de krim al teruggegeven...

 • gjcamps

  Nog even en de euro zakt harder dan de roebel, de Zwitserse Frank is in een dag 30% gestegen tov de euro. Veel Duitse gemeenten hadden leningen in franken, komen nu acccuut met gaten in hun budget, hun schulden zijn toegenomen. Brussel is weer een keer slim bezig. @pieter, Krim is eindelijk weer herenigd en ze willen nooit meer terug naar een regering die eigen bevolking bombardeerd en uithongerd.

 • marco-vdb

  @koestal, ga eens kijken in de russische supermarkt. Ik mis weinig. Het aanbod kazen is alleen wat afgenomen en de groenten (tomaten, paprika's, etc.) erg duur zijn. Aanbod van vleeswaren en worsten waar je in Nederland een puntje aan kunt zuigen. Zie ook nog steedas geen russen massaal de straat opgaan uit onvrede. Tot dusver is het doel van de sancties wat de VS nastreeft en waar EU achteraan hobbelt, dus nog verre van berijkt. Putin is nog steeds president.

 • marco-vdb

  @ piethermus, vooral blijven geloven dat je gelijk hebt. Mischien krijg je het dan nog wel eens. Intussen doet de VS de nederlandse boer bij de beer met het vrijhandelsverdrag. Die hebben hun doel dus wat dat betreft bereikt. Kijk ook de Bulgaren nu ineens blij zijn dat de southstream gaspijp niet doorgaat... Keep believing!

 • marco-vdb

  Overigens is het meeste Nederlandse waar nu toch te duur voor Rusland. De Euro is nu 75 roebel ipv 43 een jaar geleden. Dus ook zonder boycot zou de export van EU producten naar Rusland sterk zijn gedaald. M.n. de olieprijs heeft de roebel genekt.

 • ed12345

  Marco dus russische b.v. machines moeten nu heel goedkoop aangeboden kunnen worden in west europa.Die lage olieprijs gaat ook de landbouw parten spelen b.v. ethanol wordt voor veel doeleinden duur of te duur,in ieder geval gaat de mais het zwaar te verduren krijgen en de andere granen mee naar beneden trekken

 • denker123

  Als Diktator Poutin zijn oliedollars goed gebruikt had was Rusland al lang een exporteerder van bijna alle landbouwprodukten in plaats van een inporteerder. Het grootste land ter wereld met relatief weinig bevolking.Onze uitvoer van landbouwprodukten moet in de toekomst toch de andere kant op waarom zich nu druk maken.

 • ohzo

  Als de heer Putin nu eens meer schoon schip had gemaakt met het rampenvolk dat de regio's bestuurd dan was dat inderdaad gelukt ja..

 • ed12345

  Rusland als geheel zelfvoorzienend en zelfs exporteur van landbouw artikelen wilden ook de tsaren al en is nog steeds niet gelukt dus zal ook niet voor morgen zijn

 • gjcamps

  Volgens mij exporteren ze toch graan? Dat ze nu nog wat vlees en verse tomaten moeten importeren ligt ook aan de lage prijzen. Russen zijn niet zo gek om voor die lage prijzen en bijbehorend slechte of negatieve rendement te produceren. Tsja bij een echte dictatuur zou dat nog wel lukken maar de Russische overheid kan alleen stimuleren. De boycot en sancties werken nu wel in hun voordeel.

 • zon

  De krim komt niet meer terug bij oekraine,poetin gaat toch geen grote militaire haven weggeven aan brussel.
  Brussel heeft deze problemen over zichzelf afgeroepen.
  De ambtenaren gaan deze misstap nooit toegeven,en het kost hun ook geen geld.
  Daarom moeten de ondernemers ervoor opdraaien.

 • Demeter Griend

  Laat ze in Kazachstan maar wat harder aan de koetjes trekken.

 • zon

  #2,
  Brussel doet ook mooi mee met deze politiek,
  Poetin wil Griekenland uit EU en stelt de grieken in het vooruitzicht dat de export kan groeien.
  Brussel wil Griekenland in EU en stelt in het vooruitzicht dat de grieken al schuldvermindering krijgen.
  Eigenlijk is het gewoon stemmen kopen.

 • ed12345

  Gjcamps klopt de russen exporteren graan maar hebben de laatste pakweg 50 jaar altijd meer mais geimporteerd
  die hele graanhandel gaat toch soms vreemd aan de enekant exporteren en aan de anderekant importeren .Wereldhandel wordt ook niet altijd met geld betaald maar met ruilgoederen er zijn paar bedrijven op de wereld die dat regelen die geven ook de betalingsgarantie af voor een bepaalde handel en kunnen je direct zeggen bij welke landen zo'n garantie wordt gegeven of niet het kost maar enkele % om het via zo'n bedrijf of instelling is misschien een beter word te laten lopen Bv een aafrikaans land koopt van jouw machines dat land voerd hardhout uit met dat hardhout wordt jij betaald en de ontvanger van de machines betaald de hardhout leverancier dit is een simpel voorbeeld het is vaak gecompliceerder

 • Ishtar

  Gelukkig maar, kunnen we weer zaken doen met Russen.
  <>

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.