Home

Nieuws 9 reacties

Omvang muizenschade richting €100.000 per bedrijf

Joure/Heerenveen – De meldingen over muizenschade blijven binnenstromen. De teller staat inmiddels op meer dan 660 meldingen van boeren met schade. Het areaal met schade ligt inmiddels boven de 30.000 hectare en de totale schade wordt inmiddels op zeker €50 miljoen geschat.

Het aantal aanmeldingen voor de 'Actiedag Muizenschade' op maandag 19 januari was donderdag al zodanig dat de oorspronkelijk locatie te klein werd. Inmiddels is gekozen voor een gedeelte van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Bij het Waterschap Friesland neemt inmiddels ook de zorg toe over gevolgen voor kaden en dijken in het gebied. Volgens Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker van LTO Nederland, komt er een gezamenlijk onderzoek van het Waterschap Friesland en LTO naar de oorsprong van de plaag en naar de gevolgen. Zij willen zo snel mogelijk in kaart brengen hoe de acute dreiging van schade aan kaden en polderdijken opgelost kan worden en hoe dit probleem voor de toekomst beter en eerder te keren is. Volgens Van Stralen wordt onder meer het effect van de afgestorven zode en daardoor meer uitspoeling van mineralen op de waterkwaliteit gemeten. Voor het onderzoek is een gerenommeerd ecologisch onderzoeksbureau gecontracteerd.
Voorafgaand aan de bijeenkomst in Heerenveen zullen gedeputeerde Johannes Kramer, Friese Statenleden, Europarlementariër Jan Huitema en vertegenwoordigers van het Waterschap Friesland de situatie in Zuidwest-Friesland ter plekke bekijken. Zij zullen vervolgens ook de bijeenkomst in Heerenveen bijwonen, inclusief de presentatie van de gedetailleerde onderbouwing van de aangerichte schade. Die bedraagt inmiddels gemiddeld bijna €100.000 per bedrijf.
Meer info over de actiedag en aanmelden kan op de site van LTO Noord.

Laatste reacties

 • francois xavier

  toch raar en erg voor die boeren. hier in Be limburg nog nooit voorgehad of over horen spreken. behalve uitzonderlijk , minieme vreetschade op jonge bieten.

 • bert bert

  Dat is daar we geen winters meer hebben .Warmere winters en een enorme voortplanting.Maar we mogen geen gift spuiten of strooien .En nog een jaartje en we kunnen in heel nederland niets meer telen ook niet in het zuiden of Belgie .

 • altijdrust

  Oorzaak moet gezocht worden in het feit dat we in zuidwestfriesland een ontzettend droge zomer hebben gehad.In het voorjaar waren er al veel muizen die zo ongestoord konden voortplanten.

 • Deere Hunter

  Of het nu zo belangrijk is dat we de waterkwaliteit in de gaten houden of er ook mineralen wegspoelen.
  Ik denk dat er wel belangrijkere onderzoeken zijn, waar bijvoorbeeld de muizenplaag weg komt en hoe deze te bestrijden.

 • deer123

  Schade vooral in het zuidwesten van Friesland op de lichte gronden
  wij zitten op de zwaardere kleigrond in het midden van Friesland
  toch ook hier redelijke schade , zeker de helft van boerderij = ca 25 ha doorzaaien , reken maar uit ... !

 • agro1

  wie de vlooien op de hond beschermt, doet ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem (ganzen, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.) in een notedop.

 • jvg

  Wij hebben de oplossing om U te helpen het probleem aan te pakken en een goede grasmat terug te krijgen, kijk op https://www.youtube.com/watch?v=0sxUb7fUUJY&feature=youtu.be
  ook via www.gemeren.nl te bereiken

 • zon

  Kon voor het komende mais seizoen ook wel eens problemen geven,
  Aanvreten van zaad en net opkomende plantjes.

 • yongone

  Als de kat van huis piepen de boeren.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.