Home

Nieuws 4 reacties

Minder bedrijven gestopt in 2014

Den Haag - Het aantal bedrijven dat zijn activiteiten heeft beëindigd, lag vorig jaar in Nederland bijna een tiende lager dan het jaar ervoor. In totaal werden in 2014 een kleine 117.000 ondernemingen uitgeschreven. Het aantal faillietverklaringen daalde met 21 procent tot ruim 6.900.

De Kamer van Koophandel die de cijfers zaterdag naar buiten bracht, spreekt van een 'voorteken voor een herstellende economie'.

Het totaalaantal bedrijven in Nederland is afgelopen jaar, met 5 procent, opnieuw 'gestaag' gegroeid. In het handelsregister staan inmiddels ruim 1,7 miljoen actieve ondernemingen ingeschreven.

Er kwamen vooral veel zzp'ers bij: ongeveer 50.000. Daarvan telt Nederland er nu bijna 879.000. In het midden- en kleinbedrijf nam het aantal ondernemingen licht af, met 1 procent tot ruim 422.000. Ook in het grootbedrijf was sprake van kleine daling, van 1 procent tot ruim 1.400.

De verdeling van ondernemend Nederland slaat wel wat door naar een enorm sterke groei van kleine bedrijven, constateert de Kamer van Koophandel. 99 procent van de startende bedrijven betreft een eenmanszaak of klein mkb-bedrijf met minder dan twintig werkzame personen.

Veel grotere 'traditionele' ondernemingen hebben het anderzijds zwaar te verduren. Dit wijt de organisatie onder andere aan de veranderende economie en de opkomst van concurrerende dienstverlening via het internet. ,,Wanneer de druk te hoog wordt leggen zij het loodje, wanneer het bedrijf succesvol is, liggen investeerders uit andere landen op de loer.''

Uit het rapport van de Kamer van Koophandel blijkt verder dat het profiel van de gemiddelde ondernemer afgelopen jaar vrijwel gelijk is gebleven. De gemiddelde leeftijd van ondernemers ligt op 47 jaar en die van starters op 37 jaar. Vrouwen zijn met een aandeel van een derde in de minderheid. De ondernemers zijn verder voornamelijk mensen die in Nederland zijn geboren. Zo'n 14 procent is van oorsprong afkomstig uit een ander land.

Laatste reacties

 • Elevage

  open deur: als je ontslagen wordt en je hebt een goed idee en /of 2 gouden handen dan ga je al gauw als zzp-er aan de slag!

 • somporn

  Zzp-er in de bouw of metaal zijn de nieuwe slaven.
  Uurlonen staan al jaren stil of gaan naar beneden en wil je je zelf goed verzekeren en een pensioen opbouwen dan red je dat echt niet van een tarief van 30 euro.
  Elevage: waarom wordt men op vrijdag ontslagen en op maandag bij dezelfde werkgever aangenomen als zzp-er,omdat men dan geen enkele rechten meer heeft en gezien kan worden als hond:graag of helemaal niet en voor jouw tien anderen of we nemen wel een Pool.
  Dat is de nieuwe toekomst voor werknemers.

 • info36

  Als agrariers een tarief van 30 euro aan zouden houden zou hun inkomen verdrievoudigen. Zou heel normaal zijn trouwens want ze lopen ook veel meer risico's als een zzp`er en moeten veel meer investeren in gebouwen en machines. Dat omslagpunt in denken moet nog uitgevonden worden in de landbouw. Pas dan zijn het echte ondernemers.

 • at

  hoeveel worden het er in 2015 ?

Of registreer je om te kunnen reageren.