Home

Nieuws

Litouwen negentiende lid eurozone

Vilnius –Litouwen is toegetreden tot de eurozone. De euro wordt daarmee de officiële munt van de Baltische staat die voortaan ook gelden uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in euro's ontvangt. In totaal bestaat de eurozone nu uit negentien landen.

Prijzen in Litouwen worden tot juni in de oude munteenheid, de litas, en de euro weergegeven. De toetreding van Litouwen tot de eurozone zal niet tot een schok voor de euro leiden. Het land heeft een bevolking van bijna 3 miljoen personen en kent een bruto binnenlands product kleiner dan Luxemburg. Het land staat vooral bekend als een belangrijke producent van lasers en door zijn topbasketballers. De agrarische export is goed voor bijna 3 procent van de economie.
Litouwen kreeg in juli 2014 van het Europees Parlement groen licht voor toetreding tot de eurozone. De litas is al sinds juni 2004 vastgeklonken aan de koersontwikkeling van de euro. De wisselkoers bedroeg 3,45280 litas per euro. Litouwen deed in 2007 voor het eerst een directe poging toe te treden, maar toen werd het land nog niet klaar voor de stap geacht. De meningen binnen Litouwen over toetreding tot de euro zijn verdeeld; veel mensen zijn bang voor hogere prijzen.
De recente verzwakking van de euro kan Litouwen enig respijt geven. De landbouw in het land is zwaar getroffen door de Russische importstop voor landbouwproducten uit de EU. Rusland is de belangrijkste markt voor kaas en yoghurt die in Litouwen wordt gemaakt, overigens vaak uit melk dat wordt gecollecteerd in de andere Baltische staten.
Er zijn nog negen EU-lidstaten die de euro niet gebruiken als officieel betaalmiddel. Van hen zijn het Verenigd Koninkrijk en Denemarken niet verplicht toe te werken naar invoering van de 'eenheidsmunt', terwijl Zweden de verplichting omzeilt.

Of registreer je om te kunnen reageren.