Home

Nieuws 9 reacties

Knagende onzekerheid door Friese muizenschade

Joure – Een ravage op grasland ten noorden van het Friese Joure als gevolg van een grote muizenplaag. Tientallen verwoeste hectares per bedrijf zijn het gevolg van ongekende muizenvraat. Vanmorgen konden vertegenwoordigers uit de Friese Staten, landbouwgedeputeerde Johannes Kramer, EU-parlementariër Jan Huitema, vertegenwoordigers van het Waterschap Friesland en de pers de gevolgen van de muizenschade ter plekke bekijken. Opmerkelijke afwezigen zijn landelijk politici, die wel waren uitgenodigd.

Twee bedrijven werden bezocht in de aanloop naar de middagbijeenkomst van de 'Actiedag Muizenschade' in het voetbalstadion te Heerenveen. Volgens de organisatie is de schade inmiddels opgelopen naar meer dan €50 miljoen. Op het eerste bedrijf doet de jonge melkveehouder Ronnie van der Werf zijn verhaal met de nodige emotie. Twee jaar geleden een deel van het ouderlijk bedrijf overgenomen en nu een flinke strop door de muizenschade. Op zijn bedrijf was in juli de eerste schade te zien. "Eerst was nog niet duidelijk wat er aan de hand was", vertelt Van der Werf, "de eerste telefoontjes met provincie en LTO werden amper serieus genomen." In augustus heeft hij de eerste percelen doorgezaaid en toen dat niet hielp nog net een deel opnieuw ingezaaid. Dat het niet heeft geholpen blijkt in het perceel waar hij zijn verhaal doet. Vooral muur en amper gras is er te zien op de veengrond. Hij somt op: "Extra loonwerkkosten, grasaankopen in plaats van verkopen en alle voervoorraad op moeten voeren terwijl we juist klaar waren om extra te melken na afloop van de melkquotering." De schade becijfert hij op €80.000 tot €100.000. Achteraf was het beter geweest om niets te doen, maar inzaaien in het voorjaar werkt op zijn veengrond ook niet volgens Van Der Werf. Voor hem is duidelijk dat je op deze manier machteloos staat tegenover de natuur. Binnen de regels moet beter ingespeeld kunnen worden op de natuuromstandigheden is zijn stellige overtuiging.

Gedeputeerde Johannes Kramer merkt op dat er wat hem betreft goed gekeken moet worden naar het scheurverbod in het najaar. "Nu is door het ontbreken van een graszode juist meer uitspoeling en met de harde regens van nu zie je het bruine water in de sloten."
Loco-dijkgraaf Roel de Jong van Wetterskip Fryslan ziet in het onder water zetten van percelen geen oplossing. "We hebben het gezien dat de muizen dan vluchten naar kaden en andere hogere delen, als het water weer weg is gaan ze terug en is het probleem alleen maar groter geworden." Het Waterschap is samen met LTO Noord een onderzoek gestart om te zoeken naar de oorzaken en naar een oplossing, geeft De Jong aan. "We moeten nu ook kijken naar wat er aan zit te komen. In het voorjaar zitten de mestputten vol en dan moet er worden uitgereden. Dat hebben we liever niet op kale percelen en daar proberen we oplossingen voor te vinden."
Op weg naar het volgende bedrijf in de Haskerveenpolder rennen hazen van groen naar bruine percelen en paraderen ooievaars over het gras. Op het bedrijf van Klaas en Gjettje Jansma in Vegelinsoord staat Klaas heel nuchter te vertellen over zijn schade. Ook daar in juli de eerste symptomen. "De loonwerker vroeg of we gedeeltes hadden doodgespoten, vanaf juli hebben we twee volledige snedes gemist en het gras is nu volledig vernield", vertelt Jansma. "Nog 5 hectare te gaan en dan moeten ze naar de buren." Nu is al 44 hectare, de volledige huiskavel, aangetast op het bedrijf van de familie Jansma. Het voertekort lossen ze op met aankoop van mais, bierbostel en allerlei ander producten. Hij zegt het nuchter, maar ze hebben al wel met de bank gepraat: "Dit zijn geen normale bedrijfsrisico's meer, het wordt een zwaar jaar zonder winst in ieder geval. Maar bovenal moet er nu wat gebeuren."

Laatste reacties

 • agro1

  wie de vlooien op de hond beschermt, doet ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem (ganzen, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.) in een notedop.

 • ohzo

  Alco, zo is dat! Makkelijk kletsen vanuit de luie stoel 3 hoog achter in Amsterdam!

 • ohzo

  Agro, bedoel ik ..

 • Elevage

  en dan ook geen gebruik meer mogen maken van gif, als een mooie opvolger

 • koestal

  De EU s met z,n regels een onwerkbaar vehikel. De boer moet altijd flexibel zijn ,maar de EU is een star log apparaat, ver van de realiteit

 • jvg

  Wij hebben de oplossing om U te helpen het probleem aan te pakken en een goede grasmat terug te krijgen, kijk op <>
  ook via <> te bereiken

 • overheid

  Door vossenjacht, vergiftigen van roofvogels (oh nee, weidevogelbescherming noemen ze dat), verwijderen boomsingels etc. wordt het risico op dit soort plagen groter.

  De natuurlijke vijanden verdwijnen waardoor er maar 1 variabele hoeft te wijzigen (warme winter) en het kan al snel uit de hand lopen.

 • alco1

  Overheid. Zolang er in geschiedenis boeken 'vertelt' wordt, zijn er ook al plagen.

 • overheid

  Alco. Uiteraard zijn er altijd plagen geweest.
  Maar waar het mij om gaat is de snelheid en effectiviteit waarmee de natuur zelf kan ingrijpen, die is in dit geval aangetast. Zonder vossen, uilen en andere roofvogels wordt het een stuk lastiger voor de natuur om dit muizenoverschot kwijt te raken.

  De melkveehouderij en landbouwsector wil graag tafellakens, het liefst zo groot mogelijk en zonder boomranden of singels. Ook ongedierte als vossen en roofvogels zijn ongewenst vanwege de 'zogenaamde' weidevogels (bestaan niet: het zijn moerasvogels). Zonder bomen en begroeiing is het voor roofvogels en kleine predatoren lastig om effectief te jagen en te verblijven, als ze al niet worden afgeschoten.

  Welke soort heeft dan de meeste kans tot overleven? De kleine ondergronds wonende veldmuis. Die tiert welig in normale tijden (door de mens) en explodeert als de voorwaarden extreem gunstig worden (warme winters).

  Dus, boomwallen laten groeien voor roofvogels, knuffel de vos en wilde katten (in beperkte mate), dan doet de mens wat gedaan kan worden. Voor de rest dan maar hopen op eerst nat weer en dan vrieskou.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.