Home

Nieuws 2 reacties

Hogan: dalende marges onacceptabel

Brussel – Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw werkt aan het verbeteren van de positie van de primaire producenten in de voedselketen. Dat zegt hij in reactie op vragen over de kritiek van de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM op het initiatief Kip van Morgen.

"De situatie in de voedselketen is zorgwekkend voor producenten. We hebben voedselproducenten nodig. We hebben inzet nodig van alle spelers in de voedselketen, om ervoor te zorgen dat de primaire producenten kunnen blijven produceren", aldus de Eurocommissaris.

Hogan is met zijn team bezig om te kijken welke regels er zijn en welke mogelijkheden er zijn om de primaire producenten een betere positie te geven ten opzichte van de retailers. "De retailers vormen hierbij een onderdeel van de oplossing", aldus Hogan.

"Het is onacceptabel dat de marge van primaire producenten in de laatste vijf jaar is gedaald van 30 procent naar 8 procent. Dat dwingt veel boeren te stoppen met hun bedrijf. Dat is slecht voor de economie, voor de Europese concurrentiepositie en voor het platteland."

Hogan vindt het geen probleem als lidstaten er op basis van het politieke klimaat voor kiezen om extra eisen te stellen, zoals Nederland doet op basis van dierenwelzijn. "Maar we moeten ook de concurrentiekracht van de EU hierbij niet uit het oog verliezen."
Hogan wil ook het belang van mededingingsregels niet uit het oog verliezen.

Laatste reacties

  • w v gemert

    Hogan stemt dus in met extra eisen van een EU-land (Nederland) , maar die mag zijn grenzen niet sluiten voor producten die niet aan die extra eisen voldoen. Wat is dan de waarde van de vrije markt. Dat de extra eisen voor de consumptie in een EU-land (Nederland) gelden kan ik mij nog voorstellen maar niet voor dat deel van de van de productie wat bestemt is voor export, wat is anders de waarde van de vrije markt ? Volgens mij bestaat die dan niet, in ieder geval niet voor de Nederlandse producenten

  • g.g

    je haalt me de woorden uit de mond .........

Of registreer je om te kunnen reageren.