Home

Nieuws 1 reactie

EU bezorgd over papaverteelt in Afghanistan

Brussel - De Europese Commissie maakt zicht zorgen over de toenemende productie van papaver in Afghanistan. Dat zegt Europees Commissaris Federica Mogherini (hoge vertegenwoordiger voor buitenlandbeleid) in antwoord op schriftelijke vragen van het Europees Parlement.

Mogherini zegt dat het niet gelukt is om met alternatieve teelten de productie van opium tegen te gaan. Dat vindt ze zorgwekkend.  Ze denkt echter dat er op lange termijn wel successen te boeken zijn. De papaverteelt is voor Afghaanse boeren een belangrijke inkomstenbron, terwijl de Taliban zich verrijkt met de handel erin. Papaver groeit op arme gronden en het gewas leent zich voor langdurige opslag. Afghanistan is een van de belangrijke leveranciers van de totale opiumexport wereldwijd.

Nederland heeft in Afghanistan geprobeerd de teelt van saffraan als alternatief voor de papaverteelt te stimuleren. De teelt kwam op kleine schaal van de grond, maar bleek niet op grote schaal aan te slaan.

Mogherini zegt dat de papaverteelt voor de illegale productie van drugs alleen is te keren in een gezamenlijke aanpak, waarbij het beleid zich niet alleen richt op de boeren en hun teelten, maar ook op de corruptie in het algemeen, de handhaving van de wet en de versterking van de politiemacht.

Eén reactie

  • LUCTOR

    Het zou beter zijn dat de EU zich wat meer zorgen ging maken in hun eigendomein want die is verre van rooskleurig. De drugs baronnen laten zich niet kisten door de EU het zou beter zijn om de export vanuit de EU te stimuleren naar dit soort landen in plaats de maffia proberen uit te roeien in deze wereld delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.