Home

Nieuws 50 reacties

Dijksma: kiloknallers moeten uitgebannen

Den Haag - Het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Het is een zorgelijke zaak dat het aantal kiloknallers in de supermarkten stijgt. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag in een reactie op een onderzoek van de stichting Wakker Dier. Die organisatie stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt.

Dijksma vindt dat het gestunt met vleesprijzen geen recht doet aan de boer, die een eerlijke prijs verdient. "Bovendien remt het ons in de activiteiten die we op het gebied van dierenwelzijn ontwikkelen en waarmee Nederland zich als land kan onderscheiden. Dat is zonde", stelt Dijksma. "Ik zal blijven hameren op het verduurzamen van de vleesproductie in overleg met de supermarkten. De consument geeft wel de doorslag: als zij geen kiloknallers meer kopen en bereid zijn wat meer te betalen voor een stukje vlees, zal het voor supermarkten sneller minder interessant zijn."

Volgens Wakker Dier stunten de supermarkten weer vaker met goedkope vleesaanbiedingen en is het aantal kiloknallers vorig jaar met 19 procent gestegen. Dat is volgens de stichting niet in overeenstemming met afspraken die met het kabinet zijn gemaakt over het stimuleren van diervriendelijk vlees.

Een kiloknaller is industrievlees met een kiloprijs van minder dan 4,12 euro. Dat is de gemiddelde prijs van kattenvoer.

Wakker Dier onderzoekt sinds 2011 de aanbiedingen van de acht grootste supermarkten. De eerste jaren daalde het aantal kiloknallers licht tot 266 in 2013. Maar in 2014 steeg het aantal weer tot 316, een stijging van 19 procent, aldus Wakker Dier.

Volgens de dierenorganisatie stunten de supermarkten C1000 en Emté het meest met vleesaanbiedingen. Albert Heijn en C1000 stunten het vaakst met plofkip.

Wakker Dier constateert ook dat er vorig jaar meer aanbiedingen waren van industrievlees zonder welzijnskeurmerk. Het aantal aanbiedingen van biologisch vlees en ander vlees met een keurmerk daalde juist.

Laatste reacties

 • beversbv1

  de leugenknallers van wakker dier zijn ook met 200 procent gestegen

 • J@gertje

  Wakker Dier stelt dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer stijgt.
  Is dat ook de waarheid?
  Wakker Dier spreekt natuurlijk altijd de waarheid en Dijksma hobbelt daar blind achteraan.
  Laat de consument gewoon lekker zelf bepalen wat ze koopt en eet.

 • Lin

  Dat er een einde moet komen aan kiloknallers lijkt me prima. Er zijn genoeg andere producten om mee te stunten. Jammer dat het bij Wakker Dier weg moet komen i.p.v. Het ministerie zelf.

 • Jan Veltkamp

  Dat het bij WD weg komt is te begrijpen maar jammer. beter zou het zijn als de consument beter wilde betalen. Maar dat willen ze duidelijk niet. Laat svp niet het ministerie gaan bepalen wat we moeten eten en wat we ervoor moeten bepalen. Vroeger spraken we over het vrije westen maar onderhand kunnen we beter spreken van het vrije oosten.

 • b.brink1

  Zag haar vanmiddag op TV. Zij spreekt over duurzaam, maar bedoeld duidelijk wat anders, nl. de Wakker Dier filosofie. Duurzaam is 'zoveel' mogelijk dieren op een m2, maar zij geeft het omgekeerde aan. Op deze manier wordt de consument telkens voor gelogen. Duurzaam = bio-industrie. Dierwelzijn = antropomorfisme. Leugen op leugen en J@gertje je hebt gelijk, dit roep ik ook al zolang, zij is niets meer dan het schoothondje van WD en PvdD.

 • Zippie

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel van die schreeuwers van Wakker dier zelf vooraan in de rij staan zodra er er een vleesaanbieding in de Super wordt aangeboden.
  Stelletje hypocrieten.

 • Koen123

  Gewoon boerenverstand, wie betaald bepaald ,niet de boer niet de supermarkt, niet de slachter, niet de retailer, nee gewoon bij jou en mij om de hoek ,de consument.

 • Elevage

  Eens met Lin, nr 3
  verbazingwekkend dat alle info op dit gebied altijd ondersteunt wordt met gegevens van WD

 • koestal

  Ik wil ook graag bulkkorting bij de kassa

 • koestal

  Sharon was bij de dieetiste geweest,en vertelt de boodschap door

 • w v gemert

  Dijksma de dame van de holle kreten (na apen van wakker dier ) maar geen enkel beleidsbesluit van haar de afgelopen jaren bevestigen dat ze er ook maar iets van meent. Lagere school niveau!!!

 • trijnie

  Het is goed dat mw Dijkstra zich sterk maakt om wat aan de afbraakprijzen van vlees te doen.
  Daarentegen wordt het volume van de produkten in de super groter.
  Zie ook 2_lit.flessen cola, melk, chips en andere XL produkten.

 • klaas8

  Als ik haar zie krijg ik de indruk dat zij zwaar verslaafd is aan kiloknaller!!!

 • info36

  Jammer dat de meesten niet begrijpen dat het gestunt met vlees en andere agrarische producten zeer slecht is voor de sector. Het maakt je eigen product compleet belachelijk en de consument weet niet beter dan dat agrarische producten voor bijna niets aangeboden kunnen worden. Geen enkele bedrijfstak is op dit vlak zo dom als de agrarische.

 • John*

  prijsstunten is een instrument, juist nu mag er meer gestunt worden om de consumptie aan te wakkeren zodat de vraag naar vlees stijgt met als gevolg weer betere prijzen voor de boeren (lange termijn denken dus)

  Als nu de prijzen omhoog gaan en de vraag niet is de tussenhandel de lachende derde. De varkens blijven goedkoop en de marge komt bij de supers en handel.

  Kiloknaller laat ze maar komen!

 • info36

  Weer zo'n domme reactie, de kiloknallers zijn er al jaren en de prijzen blijven maar zakken. Ook jij snapt het niet Dit is geen prijsstunten maar weggeven. Maak je eigen sector maar belachelijk en je producten.

 • schoenmakers1

  zeer goed zaak dat er meer kiloknallers zijn gekomen, dit jaar hopelijk weer een stijging, is goed voor het hele land

 • info36

  Hoezo zijn de meeste boeren geen ondernemers?

 • halfof

  Uit peilingen onder WD-leden en aanverwante partijen ca. 10 jaar geleden bleek dat ruim 80% van hun aanhangers vegetariër en/of veganist was. Hun doel was en is dus duidelijk anders dan het promoten van duurzaam geproduceerd vlees. Benieuwd hoe
  dit percentage gestegen is.

 • John*

  @info36, prijsstunten is zaak van onbalans tussen vraag en aanbod.

 • adam

  diepvries te koop ???

 • Broer

  Vlees lokt mensen de winkel in. Dat is mooi.
  En wanneer vlees éénmaal door winkel is ingekocht is het niet ons vlees maar hun vlees en mag winkel zelf weten wat ze er mee doet.
  Simpel. En anders zelf winkel beginnen.
  Of proberen om echt onderscheidend (merk-)vlees op de markt brengen en zo meer geld beuren. Dat is niet simpel.

 • auto35

  Ja John, prijsstunten is inderdaad een zaak van onbalans. Daarmee toon je dan ook aan dat er overproductie is. Bulk productie loont niet. Dat wordt stunten. Dat is weggeven. Dat moet kennelijk nog doordringen. Of zal de agrarische sector het niet (willen) zien.

 • Wim Toornstra

  Begin een beetje wakker dier moe te worden.
  Deze anti veehouderij sekte krijgt hier veel te vaak een groot podium.

 • W Geverink

  Wat mij opvalt is dat de nederlandse politiek de termen duurzaam en politiek correct door elkaar blijft halen. Vlees uit de reguliere houderij is het meest duurzaam maar niet het meest politiek correct...Verder was er minder noodzaak geweest voor kiloknallers als juist de Nederlandse politiek zich wat tactischer had gedragen.

 • ploumenh

  De inkoopprijzen van de supermarkten zijn zeer laag
  Kijk wat de boer per kg krijgt en wat het kost in de winkel.
  Inkoopprijzen zijn ook zeer laag zij beursprijsen
  bv verkoop prijs ei boer 6 cent stuntprijs 15 cent normaal 20 cent
  Prijs inkoop varkenbsvlees 120 cent kg prijs in de reklame en normaal
  Waar Nederland stuk aan gaat is het verschil tussen netto en bruto loon Dit stijgt ieder jaar verder eerst moet je iets netto verdienen om het weer bruto loon van te kunnen betalen. Waar veel handen aan komen is onbetaalbaar geworden en wordt als maar duurder.
  Wanneer houd de groei van de kostewn van een bruto uurloon eens op?

 • Ishtar

  Wat een eer voor boeren,
  -hard en zorgvuldig werken, met het belangrijskte doel om voedsel voor de mens te maken.
  -eervol werk en trots werk.
  En dan staan ze te juichen als supermarkten hun producten bijna gratis weggeven?
  Wat klopt er niet in dit verhaal?
  Je zou haast denken dat het enige doel, zoveel mogelijk kg vlees en melk is, en het enige doel geld.
  Snelgroeiende rassen gebruiken vinden ze normaal, het voer wat ze er in stoppen maakt ze niets uit.
  Hoe meer biggen per worp hoe blijer men wordt, hoe sneller een vleeskuiken groeit hoe blijer ze worden.
  Boeren waar ging het mis?

 • Nieuwenhuizen,C

  Ishtar mee eens! Juist niet blij zijn met de kiloknallers!! Echt boerenverstand...zonder wijsheid. Op de lange termijn gaat het juist niet werken (John*)...Weleens gedacht aan alle wet-en regelgeving op o.a. welzijn? Prima maar zal uiteindelijk toch weer betaald moeten worden..kostprijs wordt dus hoger!
  Burger wil duurzaam vlees..maar zodra het in de supermarkt komt dan veranderd het in een consument die voor de kiloknaller gaat..

 • John*

  de markt is gewoon hartstikke verzadigd, hoe harder we met zijn allen werken of met hele mooie oogst betekent voor een landbouwer een matig inkomen. krapte op de markt doordat we het rustig aan doen of misoogsten betekent een super inkomen. Misschien moet we meer aan neventakken denken om onze werklust aan kwijt te raken. zodat we niet te veel op de markt brengen. Maar maak dat alle boeren maar is duidelijk..

 • John*

  voorlopig is het pompen of verzuipen...

 • PetervanKempen

  Ik wou dat MW Dijksma net zo fanatiek een ein had gemaakt aan de import van Kooieieren uit de Oekraiene die goedproducerende eierboeren de nek omdraaien.
  Of, dat ze ervoor zorgt dat de weidegang en de bloemetjes via een milieu toeslag op de fabrieksprijs extra worden afgerekend,
  Of dat ze zorgt voor niet beperkte budgetten voor boeren die aan eweidevogelbeheer en maaibeleeid willen meedoen,
  Of, dat ze opdracht geeft aan het fauna founa fonds ALLE ganzenschade te vergoeden omdat we nu eenmaal ALLE ghanzen te eten willen geven op boeren grasland in de winter,
  Of..................................................Nou ja, laat maar!
  Wat was ook al weer haar politieke partij?? Dank u hou ik rekening mee, straks.....

 • jos.veendrick1

  Precies, als de boer de kiloknallers niet meer mag produceren dan worden we binnen de kortste keren dood gegooid met goedkoop vlees uit Zuid Amerika. Net als met de eieren uit de Oekraïne. Dijksma laat je niet weer voor het karretje van Wakkerdier spannen.

 • Jan van het Zand

  De markt heeft altijd gelijk, en NIET wakker dier.
  Dat moet Sharon Dijksma toch weten.

 • AmMy Consultancy

  Als een retailer wil stunten is dat haar keuze. De producenten moeten alleen, zowel in de vlees als in de AGF sector, dat het dan niet zo is dat zij dat moeten financieren. Wil de koper toch dat de leverancier dit bekostigt dan is neen ook een antwoord. Gratis of met verlies weggeven kan altijd nog. Het kan geen 1-richting system zijn, immers als er veel productie is dan is de retail ook niet altijd bereidt om hierin een helpende hand te geven daar ze dan vaak al andere acties gepland hadden.

 • Jan van het Zand

  Supermarkten bieden steeds meer online bestellingen aan. Ze zetten dan het gewenste pakket klaar voor de klant, die het kan ophalen.
  Boeren en tuinders verenigt u, doe hetzelfde met uw eigen boerenwinkel of tuinderswinkel. Biedt een onlinewinkel aan met webshop voor uw dorp en of stad in de nabijheid of voor uw regio.
  Wat biedt u aan? Allerlei voedsel vanuit uw dorp/streek van de diverse bedrijven. Een volledig Nederlands product, zonder toevoegmiddelen, bewaarmiddelen. Verser kan niet. U schakelt diverse ketens tussen boerderij en consument uit.
  Het kan in een samenwerkingsvorm, of 1 persoon is de streekwinkel ondernemer. Zorg voor goede afspraken met of tussen de leveranciers. Bijvoorbeeld: Alle leveranciers nemen zelf ook af van deze winkel en niet van de supermarkt voor de producten die de onlinewinkel aanbiedt. Regel dat ook voor uw werknemers en hun gezinnen. Dat geld van deze boodschappen gaat dan niet uw cirkel uit. Bovendien is het voedselpakket veel gezonder, en weet u waar het vandaan komt.
  En als het werkt, dan straalt het ook uit naar anderen in de omgeving en worden die ook klant.

 • alco1

  @Parel. Dezelfde gedachte heb ik over onze plaatselijke (kleine) supermarkt, maar dan omdat het niet mee kan komen in prijs. Alleen kleine vergeten boodschappen worden er nog gehaald en de toekomst zal moeilijk worden, waarbij weer leefbaarheid van ons dorp zal verminderen.
  Mijn idee is alle producten online te zetten en als de bestelling voor 8 uur binnen zijn, kunnen leveranciers het die morgen afleveren en staat het voor de klant na twaalf uur klaar.
  Ik denk dat je qua prijs en vooral aanbod dan mee kunt komen, omdat er dan heel veel (vooral plaatselijke producten) een afzet kunnen vinden.

 • veldzicht

  Het stunten met kiloknallers moet worden uitgebannen door de supers,
  allemaal prima als dan die supers die hogere prijs maar niet in hun eigen zak steken en de boer weer op kosten worden jgejaagd voor de zelfde rotprijs!!

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wakker Dier hoort niet te bepalen wat anderen voor vlees betalen,zij zijn niet onze markt.Met kiloknallers gaat de consumptie van vlees omhoog.Er is nu een overschot van vlees en dat kan op deze manier mooi weggewerkt worden.Wat de boer ontvangt voor vlees heeft alleen te maken met vraag en aanbod en zo hoort het ook.Sharon Dijksma en Wakker Dier horen aangeklaagd te worden bij de N.M.A.omdat zij alleen de prijs van vlees willen bepalen.

 • juur

  Wat lees ik veel onzin. Blijkbaar heeft wakerdier aandelen in de grote winkelbedrijven. Is de winst nog niet groot genoeg van die bedrijven. Hier in Nederland concurreren de grootgrutters niet tegen elkaar op. Dan kregen we wel andere prijzen te zien.

 • alco1

  Hoe wil je zoiets toch regelen.
  Denkt nou niemand verder na als de neus lang is?
  Alleen maar publiciteit stunts van Sharon en charme offensief van WD.
  Het ergste is dat velen er ook nog in trappen ook.

 • PetervanKempen

  @parel en @Alco: inderdaad zou het strreeksgewijs verkopen van lokale producten via de kleine retail een mooi en passend antwoord op de kiloknaller politiek van de grootgrutters zijn. Twee vliegen in een klap: Betere lokale waar, en een goede marge voor zowel de leverende boer als de kleibne zelfstandige die dit oppakt.
  Wel moet ook hier de consument wel via lokale benadering bereid zijn dit door raad maar vooral DAAD te steunen. Consumenten hebben altijd gelijk, dat moeten Sharon en Wakker Dier in hun oren knopen.

 • trijnie

  Er zijn al verscheidene boeren die hun produkt rechtstreeks aan de klant verkopen. Er is een eierautomaat in de buurt waar wij eieren halen.
  Vlees halen we naar afspraak via internet rechtsstreeks bij de boer die het door een slager heeft laten slachten en in porties heeft gemaakt. Ook is er een melktap waar de melk ongesteriliseerd wordt verkocht.
  Ook zijn er in de dorpen winkeltjes waar ze streekprodukten verkopen.
  Alles is in de meeste gevallen van goede kwaliteit.
  Ik weet van de eierautomaat dat dit super werkt. Waar ik tegelijk 30 eieren haal, zijn er mensen die drie lagen grote eierplateaus tegelijk kopen.

 • trijnie

  Voor 30 eieren betaal ik € 4 - en hoe meer je koopt hoe minder het kost.
  Leg die prijs eens naast die van jullie afnemers.....

 • trijnie

  De lakenvelder kost €10.- de kilo. Daar krijg je gehakt, biefstuk, worst en alle braad- rib- sucade- en wat voor lappen ook voor. Netjes verpakt met sticker.

 • veldzicht

  Trijnie, dit is maar voor een beperkt aantal boeren weggelegd die bovendien in een dicht(er) bevolkt gebied wonen.
  Als WD.. (en P.vd.D) voor de boeren op komt berg je dan maar, die
  hebben maar een doel voor ogen, iedereen vegetarier en de veehouderij het land uit , het inkomen van die boeren interreseert ze geen ene mallemoer.stelletje gluipers dat ze opkomen voor de boeren.


 • John*

  bij de supermarkt liggen de verkoop- en distributiekosten veruit het laagst. de lokale groenteboer en slager kunnen tegen dezelfde condities afnemen als de supermarkt maar na het doorberekenen van de logistieke kosten en verkoopkosten in de winkel komen ze toch duurder uit.

 • PetervanKempen

  Als ik de opbrengst voor aardappels zie die op contract geteeld worden en ik zie de prijs per KG op de markt of zo laat staan bij de grootgrutter, nou dan denk ik toch dat er voor de boer wel muziek in zit om direct aan de weg die piepers weg te zetten voor zeg 2/3 van het prijsje op de markt.
  Je moet er ook niet tever mee gaan slepen, mooi woord Logistiek, kost alleen geld, brandstof en afval dus: LOKAAL afzetten is het toverwoord.
  Ik ken consumenten die rijden 15 km om voor een tank benzine van 30 l met 1 cent verschil...................Niet logisch , maar het idee dat het een deal is dat laat mensen al stoppen of erlangs rijden, echt waar!

 • John*

  ik moet er toch niet (meer) aan denken om 10 adressen langs te moeten gaan om mijn boodschappen bij elkaar te krijgen..

 • pensboer

  De staatssecretaris komt zogenaamd voor de boeren op. Toch is er geen echte visie om iets te veranderen! Begin met de vleesproductie te beheersen, in te krimpen, zodat er geen overschot is aan vlees dat nu als kiloknaller over de toonbank moet voor te lage prijzen. Haal dierrechten uit de markt, koop ze op bij boeren die het niet meer redden, kan dienen als warme sanering(sociaal beleid). Verminder de import van goedkoop veevoer, laat akkerbouwers zelf eiwithoudende gewassen leveren voor voer. Probeer een balans te zoeken tussen productie van vlees, mest, grond en voer, zodat de kosten beheerst worden, minder dure mestverwerking en afzet, meer grondgebondenheid, minder grootschaligheid, stoppen van megabedrijven. Dat is rechtvaardig en duurzaam beleid!
  R.Schut-Hakvoort ex-boerin in Lottum

 • koestal

  Je laat toch ook geen vrachtwagen rijden om 1 varken op te halen ,die vrachtwagen zit meestal vol als ie bij de slachterij is

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.