Home

Nieuws 779 x bekeken

'Rusland wil EU niet straffen'

Moskou – Rusland heeft niet de intentie het Westen te straffen voor sancties die het instelde vanwege de Russische steun aan Oekraïense separatisten. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd, aldus persbureau ITAR-TASS.

Poetin zei volgens het persbureau ook dat Westerse sancties indruisen tegen de principes van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en liet doorschemeren met vertrouwen een eventueel dispuut bij de WTO over de boycot tegemoet te zien.
Rusland beantwoordde eerder een reeks sancties van onder meer de VS, EU, Australië en Noorwegen met een boycot voor landbouwproducten uit deze landen. De schade hiervan kan miljarden euro's bedragen. Polen bijvoorbeeld exporteert normaliter jaarlijks circa 700.000 appels naar Rusland.
Poetin zei negatieve effecten voor de economie van de EU te betreuren maar benadrukte dat Rusland de handelsoorlog niet begonnen is. Een nieuwe reeks sancties die het Westen instelde, is vooralsnog niet door de Russen met vergeldingsmaatregelen begroet. Poetin zei donderdag dat de sancties Rusland uitdagen de economie te versterken.
De president wees de landen die sancties instelden op hun verplichtingen in het kader van de WTO. Eerder was het juist de EU dat aankondigde te onderzoeken of de Russische boycot volgens WTO-regels illegaal is. Rusland trad in 2012 toe tot de WTO, waarvoor het al in 1994 een eerste aanvraag had gedaan. Als Rusland naar de EU stapt, moet de EU haar sancties verantwoorden.
Volgens Rusland wordt dit lastig. Vanwege het brede karakter van de sancties kan deze volgens WTO-regels alleen worden verantwoord wanneer sprake is van een bedreiging van de nationale veiligheid. Niet eerder is dit argument in de WTO ingebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.