Home

Nieuws 40 reactieslaatste update:25 sep 2014

Hoge biedingen openbare inschrijving pachtgrond

Zwolle – De openbare inschrijving voor pachtgrond heeft fors hogere pachtprijzen opgeleverd dan op dit moment worden betaald door zittende pachters. Het hoogste bod was €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van zes jaar. De huidige gebruiker betaalt nu daarvoor €1.250 per hectare.

Donderdagmorgen bood het Rijksvastgoedbedrijf 11 kavels aan bij openbare inschrijving om het vervolgens weer uit te geven in geliberaliseerde pacht. Het ging om ruim 350 hectare, gelegen in de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De hoogste bieder krijgt de grond met een geliberaliseerd pachtcontract in gebruik.

In totaal waren er 63 biedingen op de elf kavels. De kavel in Bant met de hoogste pachtprijs, kreeg ook de meeste biedingen, namelijk tien, variërend van €1.100 tot €2.751 per hectare. Aanwezige boeren reageerden afwijzend op het hoogste bod, omdat voor dit perceel een bouwplan geldt met onder andere de verplichting dat minstens een derde van het perceel beteeld moet worden met graan.

Tijdens de openbare inschrijving is er ook flink geboden op een kavel van ruim 23 hectare in Tollebeek (Fl.). De huidige gebruiker zegt dat hij momenteel zo'n €1.100 per hectare betaalt voor pacht. De hoogste bieder bood €2.710 per hectare. Voor dit perceel waren er zes inschrijvingen.

Het laagste bod was 'bermgrond' gelegen tussen de oude en nieuwe rijksweg N50 nabij Ens (Fl.). Het gaat om ongeveer 18 hectare. Laagste bod was €237 en het hoogste €611 per hectare.

LTO Nederland en de Bond van Landpachters hebben eerder al laten weten niet blij te zijn met dergelijke openbare inschrijvingen, omdat er geen sprake is van een duurzame relatie tussen verpachter en pachter. Het Rijksvastgoedbedrijf is tevreden met de resultaten. Volgend jaar biedt het weer zo'n 350 hectare pachtgrond aan bij openbare inschrijving.

Kijk op de kaart met alle kavels, inclusief de huidige pachtprijzen en de hoogste biedingen per kavel.

Laatste reacties

 • evanderpasch1

  Dit gaat sector veel geld kosten mensen die grond uit gebruik geven horen ook deze prijzen en dan is het verschil toch groot om het zo te laten

 • yupo

  je zou zulke grond maar hebben en hun zeggen rustig eraf jij dit is gewoon een vies spelletje en mensen ogen uit steken

 • maatje 1904

  over Boeren slimheid gesproken.
  de winnaars moeten maar een feestje geven als er iets op vediend wordt.

 • haam

  a welke gewassen kun je hierop met winst verbouwen en b kalk strooien en zo zal dan wel worden weggelaten dus verslechtering van de grond ligt op de loer.

 • info36

  Stelletje gestoorde lui.
  De hebbelijkheid van de mens mag veel geld kosten.
  Overigens is 1100 euro al veel te veel!

 • bert bert

  Aan die prijzen stop ik nu ook..
  Bieden maar

 • Jeroen Rohaan

  Bedrijfsuitbreiding in oppervlakte kun je bereiken door kopen of huren. Dan is het gewoon een rekensom, pacht tegen rente.

 • opsommer

  In oost Europa liggen nog steeds tienduizenden hectaren braak

 • Jongman

  In Canada liggen de koopprijzen op 5000 dollar per ha.

 • info36

  Als het over rekensommen gaat : bij deze prijzen kan iedereen beter zijn boerderij verpachten voor 6 jaar met dezelfde eisen. Een goudmijn!
  Een boerderij van 50 hectare levert 137.500 euro op. Moeten ze nog 1/3 graan telen ook.

 • koestal

  wat zullen de aardappels duur worden !

 • Jack1968

  De RVOB is de grote winnaar! De biedende boeren de grote sukkels. De enige remedie om dit systeem in de kiem te smoren is wanneer niemand een bod zou uitbrengen. Hiertoe had LTO moeten oproepen, zodat de bieders publiekelijk te kijk worden gezet. Maar het is de boeren nog nooit gelukt een collectief blok te vormen, dus wordt dit de nieuwe verdeel en heers aanpak van ONZE overheid.

 • koestal

  of worden het lelies ?

 • Tiny1946

  schandalig er moest geen enkele boer op bieden mekaar de grond indrukken schandalig schandalig en dat voor colegas.Wat bugt is dat nog zacht uitgedrukt schorriemorie.

 • marc47

  Heb 500 ha, hier moet je geen graan zaaien, wie komt er ,1 375 000€ /jaar voor 6 jaar= 8 250 000€. Mijn bankrekening is **** **** **** ****

 • gjcamps

  Ik lees toch een beetje afgunst bij de meeste comments. De nieuwe pachters zullen toch hoogsaldo gewassen moeten hebben om deze pachtprijzen te kunnen betalen. Toch netjes als ze dit lukt, kan de rest van NL wat van leren. Opvallend is wel de weg naar pacht maximalizering die nu door het rijk zelf ingeslagen is. Zullen andere verpachters nu volgen? Misschien dat Dijksma daarom al het scheuren van grasland verboden heeft?

 • gjcamps

  @ marc47 het gaat niet om de kwantiteit maar de kwaliteit van de bodem en de locatie. Of heb je 500 ha in NO polder liggen?

 • radiusss

  Ik schrik ervan hoe ziek die percelen zijn, AM, bieten cysten, witrot, chitwoodi. Ik hoop dat de nieuwe pachters beter op hun grond passen!

 • A.B.Vink

  @info36: er zit waarschijnlijk gewoon goud in de grond zonder dat wij het weten....

 • jwespo

  het lijkt nergens op dergelijke hoge prijzen te betalen hier mee maak je het voor je colega,s kapot jammer dat het zo moet de boeren zouden elkaar in deze moeilijke tijd juist moeten steunen en 1 front vormen.

 • LUCTOR

  Met deze prijzen en de huidige rente stand kan de verkoper van landbouwgrond zijn prijs deze week ook opschroeven naar€100.000 per ha, aflossing is sparen dus buiten de berekening laten.

 • masmas

  Ik betaal 300 euro per ha .voor 20 ha doorlopende pacht, goede grond.
  Degenen die 2000 euro betalen zijn lompe boeren

 • landboer

  Ik vind 300 euro per ha ook lomp...(als het tenminste normale grond is)

 • Peerke1

  Dus de beste belegging is nog altijd die heerlijke zwarte vruchtbare grond.

 • Schaapje

  Het is niet de gek die het vraagt, maar de gek die het geeft. Blijkbaar zien en hebben deze bieders goed gerekend. Of de overige boeren hier nu blij van worden op niet deert hen niet en wat het voor de overige pacht gaat doen evenmin. Ieder voor zich en God voor ons allen...zo gaat dat in de agrarische sector.

 • agratax2

  Of de boeren die deze bedragen betalen dom zijn, weet ik niet. Ik weet wel dat zij de weg vrij maken voor hogere pacht bedragen in de toekomst. Ik denk dat iedere pachter op termijn de rekening van deze actie gepresenteerd krijgt.

 • gjcamps

  Wat is volgens jullie dan wel een reëel bedrag?

 • massy

  Het is maar wat er een gek voor geeft en als die denkt dat het uit kan dan wens je hem het aller beste.

 • ed12345

  Jongman ik weet niet waar u zit maar in oost Ontario en west Quebec wordt voor goede gedraineerde grond vlot $30000 per ha betaald Om op het artikel terug te komen Dit vind ik achteruitgang .Er is vroeger gestreden om van de uitbuiting af te komen ,De pachtkamer was het antwoord .Dus we gaan weer terug naar uitbuiting en dat nog wel door de staat

 • Mels

  Je zit op een goudmijn Ed........Ga der maar van genieten.

 • ed12345

  Mels achter de geraniums nee joh nog ff wachten

 • pinkeltje

  Niks geen uitbuiting. Gewoon niet meer betalen dan je ervoor over hebt en het anders gewoon lekker aan een ander over laten. Moelijker is het niet. Als een boer zijn aardappelen verkoopt dan kiest hij ook voor de hoogst biedende en niet voor de halve prijs omdat het zo fijn is dat de handelaar er ook lekker aan kan verdienen. Maar of het leuk is? In de boze buitenwereld is er wel meer dat niet leuk is.

 • ed12345

  Pinkeltje ,huur van onroerend goed is in NL redelijk goed geregeld maar daar schijnt verandering in te komen
  Pinkeltje laten we nou 'ns omdraaien jij gaat ergens in loondienst maar daar moet je voor je laagste loon opgeven waar je voor wilt werken als er iemand die het voor een lager loon wil doen kom jij niet aan de beurt.Nou niet zeggen dat zo ook werkt want dat is niet zo daar is de CAO voor

 • pinkeltje

  Nou, zo werkt het inmiddels toch wel een beetje in NL. Daar hebben we de ZZP' ers voor. De Zelfstandigen Zonder Pensioen. Daarnaast heb je nog de mensen met een vaste baan maar dat is inmiddels ook al bijna iets uit het verleden. Zou ze niet graag op de koffie krijgen, de mensen die ontslag hebben gekregen en dan na een reorganisatie op hun eigen baan kunnen solliciteren. Dan krijgt de functie een iets andere naam en mag je tegen een salaris schaal minder weer aan de slag. Vooral de overheid is daar erg goed in. Want ook een vaste baan bij de overheid is inmiddels al niet meer zo vast.

 • ed12345

  Pinkeltje een vriend van mij(nu inmiddels zijn zonen) die met z'n bedrijf onder de bouw valt werkt ook wel eens zzp'ers ,niet dat ze goedkoper zijn maar de vaste mensen kunnen b.v. bijna niet meer in de vorstverlet en tijdelijk in de WW is ook bijna onmogelijk geworden Ik heb vroeger ook onder de bouw CAO gewerkt toen konden die dingen heel gemakkelijk

 • agratax2

  @gjcamps#16. Laten we er van uit gaan dat de inschrijvers de komende periode aan deze transacyier verdienen door een intensief productieplan. De kans is groot dat er na die tijd een grond achter blijft vol van ziektekiemen (aaltjes) en met lage waarden aan voedingsstoffen. Deze truk hebben boeren door de eeuwen heen toegepast en zou dat nu in eens veranderen. Ik geloof dit niet en een pachtsysteem als dit roept deze acties weer. De pachtwet is juist opgezet om zowel de pachter, de verpachter als de grond te ontzien. Gelukkig niemand mag niemand zich aan deze wet onttrekken, alleen de overheid mag dit doen om meer geld binnen te halen.

 • gjcamps

  Agratax, het is ook mogelijk met een bv zonder kapitaal te huren, als de oogst en opbrengst tegenvalt betaal je de pacht niet of ten dele. Kortom voor verpachter is het risico ook groter

 • minasblunders1

  GJCamps, ik heb gehoord dat de betreffende boeren een bankgarantie moeten afgeven.

 • aarthamstra1

  De overheid heeft een convenant gesloten met de grote jongens geen voedsel problemen na buiten te brengen ZONDER hun toestemming ,
  Nu soja waarschijnlijk de oorzaak is van het furazolidon vergiftiching/vervuiling van het veevoer ZAL HET NOOIT NAAR BUITEN KOMEN. Eet geen soja voedsel/geen soja hamburgers enz.

 • agratax2

  aarthamstra1. Je waarschuwing is goed, maar zal niet werken, onze dierenknuffelaars hebben geen alternatief voor hun eiwit behoefte. In dat licht bezien is zou enige onder de pet gehouden vervuiling wel eens positief kunnen uitpakken.

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.