AlgemeenNieuws

Hoge biedingen openbare inschrijving pachtgrond

Zwolle – De openbare inschrijving voor pachtgrond heeft fors hogere pachtprijzen opgeleverd dan op dit moment worden betaald door zittende pachters. Het hoogste bod was €2.751 per hectare voor een stuk grond van ruim 23 hectare in Bant (Fl.) voor een duur van zes jaar. De huidige gebruiker betaalt nu daarvoor €1.250 per hectare.

Donderdagmorgen bood het Rijksvastgoedbedrijf 11 kavels aan bij openbare inschrijving om het vervolgens weer uit te geven in geliberaliseerde pacht. Het ging om ruim 350 hectare, gelegen in de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De hoogste bieder krijgt de grond met een geliberaliseerd pachtcontract in gebruik.

In totaal waren er 63 biedingen op de elf kavels. De kavel in Bant met de hoogste pachtprijs, kreeg ook de meeste biedingen, namelijk tien, variërend van €1.100 tot €2.751 per hectare. Aanwezige boeren reageerden afwijzend op het hoogste bod, omdat voor dit perceel een bouwplan geldt met onder andere de verplichting dat minstens een derde van het perceel beteeld moet worden met graan.

Tijdens de openbare inschrijving is er ook flink geboden op een kavel van ruim 23 hectare in Tollebeek (Fl.). De huidige gebruiker zegt dat hij momenteel zo’n €1.100 per hectare betaalt voor pacht. De hoogste bieder bood €2.710 per hectare. Voor dit perceel waren er zes inschrijvingen.

Het laagste bod was ‘bermgrond’ gelegen tussen de oude en nieuwe rijksweg N50 nabij Ens (Fl.). Het gaat om ongeveer 18 hectare. Laagste bod was €237 en het hoogste €611 per hectare.

LTO Nederland en de Bond van Landpachters hebben eerder al laten weten niet blij te zijn met dergelijke openbare inschrijvingen, omdat er geen sprake is van een duurzame relatie tussen verpachter en pachter. Het Rijksvastgoedbedrijf is tevreden met de resultaten. Volgend jaar biedt het weer zo’n 350 hectare pachtgrond aan bij openbare inschrijving.

Kijk op de kaart met alle kavels, inclusief de huidige pachtprijzen en de hoogste biedingen per kavel.

Beheer
WP Admin