Home

Nieuws 2646 x bekeken 11 reacties

Franse groentetelers steken belastingkantoor in brand

Morlaix – Een honderdtal Franse groentetelers heeft vrijdagnacht bij een demonstratie in Morlaix het plaatselijke belastingkantoor in brand gestoken. Volgens de burgemeester braken de actievoerders het kantoor eerst open om binnen grote vernielingen aan te richten. Daarna werd met paletten en banden een vuur gestookt waardoor het pas twee jaar oude pand, waarin ook de sociale verzekering zetelt, grotendeels werd vernield.

De telers waren met tientallen trekkers naar Morlaix in het centrum van het Bretonse groentegebied getrokken om te protesteren tegen de moeilijke markt, de hoge belastingen en de vele administratieve eisen voor boeren en tuinders. In de stad werden eerst op grote schaal groente en ook aardappelen uitgestort terwijl enkele boeren ook karren met mest uitstrooiden.

Volgens de tuinders zijn hun producten door de grote malaise op de markt niet meer te verkopen. ''Dat het zover komt toont wel aan hoe groot de ellende onder de tuinders is. Tegelijkertijd word je er wel bang van", aldus de burgemeester. Volgens Jean-François Jacob, voorzitter van de grootste plaatselijke organisatie van groentetelers in Frankrijk, kunnen de telers onder de huidige omstandigheden niet meer vooruit. ''Velen zitten in ernstige financiële problemen, daar moet nu snel een oplossing voor komen."

Zaterdagochtend vroeg hebben de boeren ook de doorgaande weg door dit deel van Bretagne geblokkeerd.

Premier Manuel Valls van Frankrijk heeft de protesten veroordeeld en zei de schuldigen voor het gerecht te slepen.

De prijs van groenten is in Frankrijk gedaald door onder meer het Russische importverbod. Rusland is een van de grootste afzetmarkten voor de Franse boeren.

Ruud Peys

Laatste reacties

 • pb1974

  daar kunnen wij in nederland is wat van leren

 • ed12345

  pb 1974 De overheid duidelijk maken dat de boeren het er niet mee eens zijn kun je de Fransen wel toevertrouwen

 • Zeker .welke organisatie doet of durft er wat . Die eu nekt de boeren ook.

 • pieter p

  De melkveehouders gaan volgen, let maar op

 • pieter p

  Het gaat vooral om die sociale verzekeringen(msa), die is hoog en zelfs heb je verlies betalen moet je.
  Ook in Frankrijk wordt er steeds meer geplukt van de werkende, veel kleine zelfstandigen(boeren maar ook buiten de agraische sector)zijn het zat.

 • aqwzsx12

  en in een ander artikel over het ABS in Belgie heb ik geopperd dat varkens krengen, rotte prei en uien, slechte piepers voor de deuren van de vele grootgrutters uit kieperen en herhalen WEL effect zou hebben. schade aanrichten niet maar durven handelen met de eigen wapens: boeren ga er voor!

 • info382

  Het word hoog tijd dat zoiets in Nederland ook gebeurt maar hier wordt er alleen over gepraat de Fransen doen het ook! !

 • henk 60

  nou als jullie dat dan eens organiseren

 • famtillemans1

  Ik doe mee .maar dan wel goed .er zijn genoeg boeren die mee doen . Dat de overheid weer na ons luisterd wordt hoog tijd

 • A.B.Vink

  Als iedereen dan ook gelijk even z'n eigen naam erbij zet, en niet al die aliassen, weet de politie meteen wie ze op moeten pakken.... Heren, dit zijn terroritische praktijken. Willen jullie jezelf op 1 lijn stellen met ISIS, wllen jullie het imago van 'de ruige boer' bevestigen, of zijn we beschaafde mensen? Daarbij moet ik, waarschijnlijk tot jullie grote teleurstelling, wel constateren dat de situatie in Nederland niet half zo erg is als in Frankrijk.

 • aqwzsx12

  @abvink: zeveraar! de politie kan de pot op. meer en meer verwordt de politie tot een dictatuur machine. als big brother me wil vinden en jou ook, kunnen ze dit. die franse hebben gelijk, maar schade mag niet.
  de carrefour en andere vol kieperen dat er niemand nog binnen kan: DOEN

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.