AlgemeenNieuws

Franse groentetelers steken belastingkantoor in brand

Morlaix – Een honderdtal Franse groentetelers heeft vrijdagnacht bij een demonstratie in Morlaix het plaatselijke belastingkantoor in brand gestoken. Volgens de burgemeester braken de actievoerders het kantoor eerst open om binnen grote vernielingen aan te richten. Daarna werd met paletten en banden een vuur gestookt waardoor het pas twee jaar oude pand, waarin ook de sociale verzekering zetelt, grotendeels werd vernield.

De telers waren met tientallen trekkers naar Morlaix in het centrum van het Bretonse groentegebied getrokken om te protesteren tegen de moeilijke markt, de hoge belastingen en de vele administratieve eisen voor boeren en tuinders. In de stad werden eerst op grote schaal groente en ook aardappelen uitgestort terwijl enkele boeren ook karren met mest uitstrooiden.

Volgens de tuinders zijn hun producten door de grote malaise op de markt niet meer te verkopen. ”Dat het zover komt toont wel aan hoe groot de ellende onder de tuinders is. Tegelijkertijd word je er wel bang van”, aldus de burgemeester. Volgens Jean-François Jacob, voorzitter van de grootste plaatselijke organisatie van groentetelers in Frankrijk, kunnen de telers onder de huidige omstandigheden niet meer vooruit. ”Velen zitten in ernstige financiële problemen, daar moet nu snel een oplossing voor komen.”

Zaterdagochtend vroeg hebben de boeren ook de doorgaande weg door dit deel van Bretagne geblokkeerd.

Premier Manuel Valls van Frankrijk heeft de protesten veroordeeld en zei de schuldigen voor het gerecht te slepen.

De prijs van groenten is in Frankrijk gedaald door onder meer het Russische importverbod. Rusland is een van de grootste afzetmarkten voor de Franse boeren.

Beheer
WP Admin