Home

Nieuws 1 reactie

Franse boeren dumpen aardappelen uit protest

Saint-Malo – Vijftig Franse boeren hebben afgelopen dinsdag aardappelen gedumpt op een rotonde in Saint-Malo (Bretagne).

Ze protesteerden tegen de slechte prijzen voor groente en akkerbouwproducten, onder meer door de boycot van agrarische producten door Rusland. Ze wilden met hun protest druk zetten op een bijeenkomst van vertegenwoordigers van van landbouworganisaties uit de regio en de Franse landbouwminister Stephane Le Foll op woensdag 24 september. Volgens de telers dreigt een omzetdaling van meer dan 30 procent voor hun producten door een combinatie van factoren. Niet alleen de gevolgen van het Russische embargo spelen hen parten, maar ook lage prijzen als gevolg van extra aanvoer door gunstig weer en een forse stijging van de kosten.

Le Foll heeft direct na de al langer geplande ontmoeting extra maatregelen aangekondigd om groentetelers te steunen. Het gaat daarbij onder meer om het uit de markt nemen van producten en uitbreiding van de lijst van producten die voor steun in aanmerking komen. Daarbij gaat het om voor Bretagne belangrijke gewassen als bloemkool, broccoli en artisjokken. Dat wil Le Foll aan de orde stellen op de komende bijeenkomst van EU-landbouwministers in Milaan op 30 september. Le Foll kondigde een uitgebreid pakket ondersteunende maatregelen aan waaronder minder bureaucratie voor steunmaatregelen, donaties aan voedselbanken en hulp bij het vinden van nieuwe markten.

Het protest in Saint-Malo was onderdeel van meerdere protestacties in de regio, daarbij werd ook een regiokantoor van het sociaal Fonds MSA in brand gestoken.

Eén reactie

  • farmerbn

    Fransen snappen - vraag en aanbod- niet en kijken als de prijzen laag zijn naar de overheid. Als de prijzen goed zijn willen ze geen sociale lasten en belasting betalen en gaan ze te veel machines en trekkers kopen. De overheid is hun buffer dus de overheid zal altijd geld tekort komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.