Home

Nieuws 7 reacties

EU scherpt regels paardenregistratie aan

Brussel – De Europese Commissie scherpt de regels voor de registratie van paarden aan. Verantwoordelijk Eurocommissaris Tonio Borg wil hiermee voorkomen dat paarden die niet bestemd zijn voor consumptie toch op het bord terecht komen.

De aangescherpte regels houden in dat veulens binnen een jaar na geboorte een paspoort moeten krijgen en dat de dieren gechipt moeten worden. De verplichte chip geldt voor alle dieren die sinds 2009 zijn geboren. In het paspoort moet geregistreerd worden welke medicatie een paard krijgt toegediend. De paspoorten worden technisch aangepast waardoor vervalsing van paspoorten minder makkelijk wordt. Ieder land krijgt een centrale database waardoor controle en wijzigingen van gegevens eenvoudiger wordt.

De nieuwe regels gaan per 1 januari 2016 in. Lidstaten die nu nog geen centrale registratie van paarden hebben, hebben tot 1 juli 2016 de tijd. In Nederland moeten paarden al voorzien zijn van een paspoort en chip.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Laat het nu net gebeurd zijn daar waar die regels al golden!!!!!!!!!!!!!!. Minder regels hadden ze beloofd. Hoe strenger hoe meer het kost des te interessanter om de regels te omzeilen. Zorg voor een financiële aantrekkelijke oplossing,
  opkoopregeling net iets boven slachtprijs voor al die ongeschikte slachtpaarden.

 • Demeter Griend

  Goed idee Aart Hamstra.
  Financiering kan bijvoorbeeld door middel van een heffing te leggen op ieder paspoort van iets van 200 euries. Wanneer een paard niet voor menselijke comsumptie geslacht wordt krijg je het geld uit deze pot. Op deze manier kan deze sector zelf zijn broek ophouden.Geld kost dergelijke hobby toch en als je je brood ermee moet verdienen maken die 200 euries niets uit.

 • Walter Botteldoorne

  Zal iedereen ten goede komen, buitenlandse paarden verplichten hetzelfde te doen.In de Europese Unie moet eensgezindheid bestaan hierover. Geen invoer meer van vreemde landen die niet geregistreerd zijn komt enkel de Westerse wereld ten goede.

 • agratax2

  @Walter Botteldoorne. Lees ik het goed, bedoel je een -beperking- van de Vrijhandel door alleen Europees geregistreerd vlees en ook andere producten te accepteren in de voedselstroom? Zo ja dan sluit ik me bij je aan, de hele Vrije Handel heeft de fraude tot nu toe alleen maar verergerd ondanks een eindeloos woud aan regels en controleurs.

 • LUCTOR

  @aarthamstra Ongeschikte koeien of varkens hangt toch ook geen premie aan de houder van deze dieren draait zelf voor de kosten op.
  Waarom dan wel aan ongeschikte paarden? We beginnen vast te lopen in het wout van regels en vooral hier in NL als het beste jongetje van de klas en als er dan een keer wat aan de knikker is zoals onlangs bij een NL slachterij zijn ze niet te achter halen terwijl de chip en paspoort hier al lang verplicht is waar is er dan op gecontroleerd?

 • aarthamstra1

  Luctor , Precies zoal je zegt niet de wet maar de controle faalt. Het moet dan ook voor alle dieren gelden .En dan gelijk die flauwekul er rond om heen afschaffen .Een dier met een wond of breuk gewoon in de wagen achter een hekje en mee slachten. Waarom deze wijze van toch uitbetalen van zieke wrakke dieren .Het voorkomt misstanden die we niet meer kunnen gebruiken in de vleesindustrie.

 • joannes

  De mens streeft naar controle, De Natuur naar chaos! Laat de Mens nu maar één Deel van de Natuur zijn!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.