Home

Nieuws

Dijksma wil zo dicht mogelijk bij Europese GLB-regels blijven

Den Haag - Nederland zal bij de uitvoering van het nieuwe Europese landbouwbeleid zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke Brusselse regels blijven.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dijksma wil discussies met de Europese Commissie over de interpretatie van de regels zoveel mogelijk beperken. Haar ervaring is dat bij controles door de Europese Commissie vaak fouten worden geconstateerd, die eigenlijk berusten op verschillende interpretaties van de Brusselse regels.

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat een foutenmarge van 2 procent aanvaardbaar is. Nederland zal bij de controle op de uitbetaling van toeslagrechten vooral controleren op bedrijven waar op basis van een risico-analyse de kans het grootst is dat een fout wordt gevonden. Daarnaast is Nederland echter ook verplicht tot het doen van steekproefcontroles.

De uitvoering van het beleid is in Nederland neergelegd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Volgens de staatssecretaris is met de controle op de betalingen een grote administratieve en uitvoeringslast gemoeid.  Een van de redenen daarvoor is de complexiteit van het beleid, mede als gevolg van de vergroeningsmaatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.