Home

Nieuws 1682 x bekeken 6 reacties

Databank met boerengegevens dijt uit

Den Haag - Nederland moet voor de controle op de uitbetaling van Europese gelden steeds meer gegevens van boeren bijhouden.

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft verzonden.

In het geïntegreerd beheers- en controlesysteem (GBCS) worden tal van data over Nederlandse landbouwbedrijven bijgehouden.

De Europese Unie schrijft al enkele jaren voor dat alle lidstaten moeten beschikken over een databank waarin staat opgesomd wie er allemaal landbouwsteun krijgen (in de vorm van inkomenstoeslagen of voor plattelandsontwikkeling). Verder moeten daarin de verschillende landbouwpercelen geregistreerd staan, evenals de toeslagrechten die ondernemers bezitten, de steunaanvragen die ze hebben gedaan en een systeem om na te gaan of degene die de steunaanvraag doet, ook daadwerkelijk degene is die hij zegt te zijn.

In de gegevensbank moeten nu ook de gegevens over identificatie- en registratie van dieren worden opgenomen.

Verder is het nodig om alle percelen met blijvend grasland te registreren. Vanaf 2018 moet de staat ook in het systeem bijhouden hoe de ecologische aandachtsgebieden liggen, omdat op basis daarvan kan worden bepaald of een bedrijf voldoet aan de vergroeningseisen.

Laatste reacties

 • timh6

  De Europese Unie schrijft voor dat alle Lidstaten dit moeten doen.
  Ben benieuwd wanneer alle lidstaten hieraan voldoen.
  Nederland natuurlijk als eerste en vele anderen misschien over
  tien jaar ook.

 • francois xavier

  een databank invoeren met alle gegevens over oa steunaanvragen van illegalen, vreemdelingen en werklozen zou ook nuttig zijn. zou men veel geld mee kunnen uitsparen. of is dit racistisch ??

 • LUCTOR

  Dit is toch niet van de laatste tijd of begint het nu pas een beetje door te dringen dat alle regelgeving is door geschoten en klauwen met geld kost en niks bij draagt aan het nationale bruto product.

 • .....

  In een politiestaat moet je nu eenmaal alle gegevens van het gepeupel in kaart hebben..........................

 • John*

  tja of gewoon geen subsidie willen hebben, hoef je ook niet in de databank..

 • krulsaart

  Zo worden bijzaken hoofdzaken! De economie van de boer is van ondergeschikt belang. De 'industrie'' die om de landbouw heen gecreëerd is, houdt veel mensen van de straat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.