Home

Nieuws 1 reactie

Cargill klaagt Syngenta aan

Minneapolis – Cargill klaagt Syngenta aan omdat het Amerikaanse boeren 'roekeloos' transgeen maiszaad verkocht voordat China de import van de variëteit had toegestaan.

De Amerikaanse handelsonderneming claimt meer dan $90 miljoen (€69,6 miljoen) schade te hebben geleden nadat China vorig jaar scheepsladingen met MIR-162-mais van Syngenta terugstuurde.

Syngenta stelt dat Cargill verantwoordelijkheid draagt voor het graan dat ze verkoopt. Syngenta vindt het de verantwoordelijkheid van boeren en de handel om maisstromen eventueel gescheiden te houden wanneer bepaalde transgene mais op sommige plaatsen niet is toegestaan. Het Zwitserse vindt dat boeren "het recht hebben te beschikken over de beste toegelaten technologieën."

ADM overweegt ook een rechtszaak tegen Syngenta aan te spannen. De zaak wordt scherp gevolgd omdat het duidelijkheid over verantwoordelijkheid in de keten kan verschaffen. China lijkt de technologie vooralsnog niet te omarmen en houdt langdurige procedures aan voor de toelating van de import en daarna het telen van transgene gewassen.

Veel Amerikaanse akkerbouwers bereiden zich momenteel voor op de oogst van een andere nieuwe transgene maisvariant, Duracade. Ook deze is nog niet door China toegelaten voor import. Circa 90 procent van alle mais die in de VS wordt geteeld is genetisch aangepast. Amerika is de grootste graanproducent ter wereld. De varianten zijn zo aangepast dat de plant bijvoorbeeld zelf insecticide aanmaakt of de herbicide Roundup kan weerstaan.

De National Grain and Feed Association becijferde eerder dat China's besluit schepen met MIR-162-mais terug te sturen de landbouw in de VS $2,9 miljard heeft gekost. Cargill zegt boeren te hebben gevraagd van te voren leveringen van MIr-162 mais te melden maar dat "vervuiling" onmogelijk te voorkomen is. Daarom hebben de grootste handelaren nu ook besloten maar beperkt te willen werken met Duracade.
Syngenta zegt met graanbedrijf Gavilon, eigendom van het Japanse Marubeni, samen te werken om te voorkomen dat Duracade naar landen wordt gestuurd waar het niet is toegelaten.

Eén reactie

  • agratax2

    Zijn Monsanto rassen wel toegelaten in China en heeft Syngenta moeilijkheden met toelating? Als deze conclusie van mij klopt, dan stinkt het enorm in Peking. Dan hebben de jonge boeren van 30 jaar geleden gelijk, dat Momsanto werkt aan een voedsel monopoly op deze aardbol. Niemand heeft toen iets willen doen met deze suggestie van enkele jonge boeren, de landbouw organisaitie van toen en nu zijn nog steeds van mening dat GMO de toekomst is voor de boer en de mensheid en dat het Monopoly op voedselproductie nooit zal ontstaan en dat terwijl het voor hun ogen duidelijker en duidelijker wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.