Home

Nieuws 1 reactie

50 procent kans op El Niño

Canberra – De kans dat het weerfenomeen El Niño toeslaat met droogte in delen van Azië, Afrika en Australië en zware regenval in delen van Zuid-Amerika is ten minste 50 procent.

Dat meldt het Australische meteorologisch instituut. In de VS schat het U.S. Climate Prediction Center de kans op El Niño tijdens de herfst en winter op het Noordelijk Halfrond optreedt in op 60 tot 65 procent.

Het natuurverschijnsel leidt ertoe dat langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan koel zeewater sterk opwarmt. Het fenomeen vindt meestal plaats in de winter en wordt daarom El Niño genoemd, Spaans voor De Kleine Jongen – een referentie aan het "Kerstkind". De laatste keer dat El Niño zijn opwachting maakte was in het jaar 2010. De opwarming van oceaanwater leidt ertoe dat de hele atmosfeer langere tijd wordt beïnvloed.

El Niño kan landbouwmarkten opschudden. De meest kwetsbare teelten zijn volgens zakenbank Goldman Sachs palmolie, suiker, koffie en cacao. Ook rijstoogsten kunnen zo'n 10 procent lager uitvallen maar hier zijn voorraden groot en handelsvolumes van oudsher klein. De kans op een zwakke El Niño lijkt op dit moment groter dan de kans op een sterke El Niño met veel impact.

Eén reactie

  • Dpj

    50% is wat vaag hè... wel of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.