Home

Nieuws 1455 x bekeken 2 reacties

Meer winst voor ForFarmers

Lochem – Voercoöperatie ForFarmers zag haar omzet in de eerste helft van dit jaar met 9 procent dalen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2013 naar bijna €1,25 miljard. Oorzaak is de daling van de grondstofprijzen. De nettowinst steeg in dezelfde periode met 21 procent naar €18,8 miljoen. Dit maakte het concern vanmorgen bekend.

Dat de winst steeg ondanks de omzetdaling komt doordat ForFarmers er steeds beter in slaagt de kennis die het in huis heeft over de voedingswaarden van veevoer in de markten ten gelde te maken, aldus de onderneming in een toelichting. In alle landen waar het bedrijf actief is, Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië, nam de brutowinst toe.

Tegenover de hogere brutowinst staat een stijging van de bedrijfslasten van €169,7 miljoen naar €174,5 miljoen in de eerst helft van 2014. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door een eenmalige last van €2,1 miljoen als gevolg van de voorgenomen sluiting van een fabriek in Deventer. De bedrijfslasten omvatten ten opzichte van voorgaand jaar daarnaast ook nog eenmalige lasten die te maken hebben met het onderzoek naar en de voorbereiding op een mogelijke beursgang. Indien de eenmalige lasten, het koerseffect en het effect van de acquisitie buiten beschouwing worden gelaten, zijn de bedrijfslasten in het eerste halfjaar van 2014 licht gedaald, aldus het halfjaarverslag.

Het volume mengvoer steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 1 procent. Alle landen hebben aan deze stijging bijgedragen, met uitzondering van Nederland, waar het mengvoervolume licht terugliep. Exclusief acquisitie is het volume mengvoer gelijk gebleven.

Het volume mengvoer in Nederland daalde licht. De grootste afname vond plaats in de varkens- en pluimveesector. De varkenssector kampt nog steeds met een krimp. Daarnaast is er in de varkenssector sprake van een wijziging van het rantsoen en worden meer enkelvoudige voeders gebruikt, waardoor de afzet van mengvoer beperkt afneemt, aldus ForFarmers. In de legpluimveesector is sprake van een blijvende terugloop van het aantal dieren.

ForFarmers laat weten verder te willen groeien, door het aangaan van strategische allianties, samenwerkingsverbanden en acquisities. De coöperatieve onderneming gaf vorig jaar november aan mogelijk naar de beurs te gaan om de verhandelbaarheid van de aandelen te vergroten. Het bedrijf is nog altijd bezig met een onderzoek naar de voor- en nadelen van zo'n beursgang. Wanneer de beslissing wordt genomen, kan ForFarmers nog niet zeggen.

ForFarmers zegt marktleider te zijn in Europa met een afzet van circa 8,5 miljoen ton diervoeders op jaarbasis, waarvan ongeveer 75 procent mengvoeders.

Laatste reacties

  • auto35

    Ik had hier toch zeker reacties verwacht. Of is het moeilijk om de uitleg te begrijpen.

  • Mozes

    @Leon35, de boerenleden staan er inmiddels zover vanaf dat niemand zich nog betrokken voelt en behoefte heeft tot reageren. Alleen de aandeelhouders voelen zich nog betrokken met hun (eigen) aandelen en de koerswinst die deze kunnen maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.