Home

Nieuws 1 reactie

Kleine groei volume agrarische sector

Amsterdam – De agrarische sector verkoopt dit jaar een 1 procent groter volume.

Volgend jaar zal de groei eveneens een gematigde 1 procent bedragen. Dat verwacht althans ING Economisch bureau, dat sterk uiteenlopende rendementsontwikkeling binnen de sector vaststelt.

ING ziet een toenemend aantal bedrijven in de legpluimveehouderij tegen liquiditeitsproblemen oplopen, terwijl akkerbouwers zoals uien- en aardappeltelers over het algemeen goed boeren. Ook de melkveehouderij kent volgens ING nog altijd bovengemiddeld hoge prijzen en groeiende productievolumes.

De agrarische sector presteert ten opzichte van andere bedrijfstakken min of meer gemiddeld. De detailhandel noteert voor dit jaar en volgend jaar eveneens een 1 procent groter verkoopvolume terwijl ING voor de groothandel in 2014 1,2 procent groei verwacht en 1,8 procent volgend jaar. Overheidsdiensten krimpen terwijl de bouw met 3,5 procent groei dit jaar en 2 procent volgend jaar een positieve uitschieter is.

Groei in de bouwsector kan leiden tot wat opwaartse druk op bijvoorbeeld stallenbouw. De crisis in de bouw maakte dat meer bouwbedrijven zich op agrarische bouw hebben toegelegd en prijzen dus daalden. Nu woning- en kantorenbouw voorzichtig aantrekt, kan de concurrentie op de agrarische bouwmarkt afnemen.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.