Home

Nieuws 18 reacties

Jager telt meer ganzen dan vogelliefhebber

Den Haag - Jagers tellen meer ganzen dan vogelliefhebbers. En het lijkt erop dat vogelliefhebbers nauwkeuriger tellen. Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra van Wageningen UR in opdracht van het Faunafonds.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het onderzoek. Thieme vreest dat wildbeheereenheden te hoge schattingen maken van de aanwezige vogelstand met het oog op de afschotplannen voor ganzen. Alterra maakt die analyse niet. Maar de onderzoekers denken dat de  telmethode van de Sovon Vogelonderzoek Nederland beter is dan die van de jagers, al is op beide tellingen wel het een en ander af te dingen. De Sovon-telling heeft bij voorbeeld een minder hoge dekking dan de telling van de jagers. Mogelijk onderschatten ze daardoor de toename van bepaalde soorten.

Tellen de jagers meer ganzen dan de vogelliefhebbers, de vogelliefhebbers tellen op hun beurt weer meer meerkoetjes dan de jagers.

Thieme wil van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weten wat  zij gaat doen nu blijkt dat de tellingen van de wildbeheereenheden hoger uitpakken dan die van de vogelliefhebbers. Ze vraag zich af of de afschotvergunningen nog wel worden gebaseerd op betrouwbare tellingen.

Laatste reacties

 • japke33

  hoe dan ook, er zijn veel te veel, en kost veel te veel geld!!!

 • schoenmakers1

  als ik het verhaal zo lees rammelt heel het onderzoek van Alterra van Wageningen UR

 • Bloemestein

  De jagers hebben meer mogelijkheden om te tellen, niet alleen vanaf de weg zoals het pietjesvolk. Er zijn ook meer boeren en jagers die tellen dan burgers, dus de verschillen zijn niet echt vreemd.
  Marianne Thieme grijpt ook elke kans aan om in het nieuws te komen, wanneer gaat ze nu eens echt iets zinnigs , zoals het laten chippen van alle huisdieren, doen? Zou wel een boel uitgezette katten schelen.

 • Zippie

  Wat is dit nu weer een geneuzel. Er zouden 550.000 ganzen geschoten dienen te worden. Mochten de tellingen niet kloppen, maak er dan verdomme 300.000 van, en dat is in de praktijk nog niet uitvoerbaar.
  Echter door dit eindeloze gelul om niets wordt er in de praktijk niets tot stand gebracht.

 • jaccovaneck

  Ik denk, dat de werkelijke aantallen ganzen nog vele malen hoger ligt, dan de getallen van de jagers. Denk maar eens aan alle industriegebieden, natuurterreinen, recreatiegebieden enz. Als in oktober de heffing van leges bij aanvraag van schadevergoeding ingaat, zal er vanzelf minder schadevergoeding worden uitbetaald. Je kunt er dan donder op zeggen, dat de natuurbeschermers dan zullen zeggen, dat het allemaal wel meevalt met de ganzenschade. Wees maar vast gewaarschuwd.

 • kschouten

  Jagers zijn ook op andere tijden in het veld dan vogelaars dit geeft ook andere aantallen. Wij hebben veel open water in de buurt waar de ganzen vaak overdag verblijven nadat wij ze verjaagd hebben maar als het avond is komen ze terug naar ons lekkere gras.

 • w v gemert

  Is Alterra misschien verlengstuk van Partij voor de Dieren ???

 • HJ O R

  Zippie ben het volledig met jou eens,
  Nu gebeurt er niks en dat is net de bedoeling , terwijl dat het hoog tijd word dat in elk geval de eerste 300.000 afgeschoten worden.

 • alco1

  Ja eerst maar eens 300.000. Telt dan weer gemakkelijker.

 • trijnie

  Ieder spreekt voor zichzelf.

  Maar denk er goed aan dat mensen van sovon zeker zo goed zijn in waarnemingen dan jagers en boeren.

 • info36

  Trijnie mag ze bij mij komen tellen. Ik raak telkens de tel kwijt.Het ziet er zwart van in ieder geval.

 • J@gertje

  Ik tel alleen de ganzen nog die ik dit jaar geschoten heb.
  En dat zijn er nu al meer dan het dubbele van het het totale afschot van 2013.

 • Hans Sudfryslan

  Zolang er geen vliegtuigen uit de lucht vallen door de ganzen die in de straalmotoren komen gebeurd er niets .

 • J@gertje

  @info36,
  Reken maar niet dat Trijnie bij jou komt tellen.
  Het blijft bij haar bij commentaar leveren vanaf de zijlijn.
  En van die figuren hebben we er, net als ganzen, ook veel te veel.

 • ae-ea

  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

 • Gijs Gans

  sovon had er vorig jaar al 600.000 geteld ze riepen altijd dat er maar 300.000 waren. Ze hebben zelf altijd gewerkt met aannames en schattingen, nu er opeens goede tellingen worden uitgevoerd gaan ze dit soort onzin maar weer roepen. Want het wordt steeds meer duidelijk dat onze groene vrienden al jaren lang met onjuistheden hebben geschermd

 • PetervanKempen

  Wat ik zo opvallend vond is dat men aan de PvdD zijde gewoon niet wil dat er meer ganzen worden geteld . dDit belooft wat voor de commotie als de werkeliojke getallen die geteld zijn gepubliceerd worden.
  Kijjk eens op de site van de vogelspottersvereniging de noordkop in Noordholland.
  Dat zijn dus GEEN JAGERS, maar semie beroeps vogelspotters die telden er dit jaar twee keer zo veel.
  Zullen in de ogen van Thieme cs wil ömgekocht 'zijn door al die stinkend rijke jagers uit al die stadsvilla's .
  Dat is immers de leugen die men van die kant over mensen die wild schieten en consumeren graag verkoopt?
  Ook nog 'detail': TBO's tellen nog steeds hun aantallen broedparen niet in al hun gebieden, dus het zijn niet alleen oplichters en bedriegers maar ook saboteurs van de waarheid, en met opzet.
  Sovon weigert zijn telgegevens in het FRS systeem te stoppen, terwijl dit een provinciaal en officieel data bank betreft.
  Waarom?
  Om makkelijker onbewezen verdenkingen richting jagers en andersdenkenden te lanceren en zelf met je bedrog en wanprestatie gebaseerd op extrapolaties van een paar 'echte' tellingen weg te komen.

 • J@gertje

  In de zomer van 2014 heeft Sovon gemeld dat de ganzentellingen van de Koninklijke Jagersvereniging minder nauwkeurig zouden zijn. De berichtgeving hierover was gebaseerd op tellingen van winterganzen in de periode 2005 – 2010 (Bron: Alterra, 2014). De tellingen van de zomerganzen dateren pas van na 2011 en sluiten aan bij de trends die ook bij Sovon worden gesignaleerd.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.