Home

Nieuws 1171 x bekeken

Rusland verscherpt toezicht leveranciers McDonald's

Moskou – Rusland verscherpt het toezicht op bedrijven uit de EU die McDonald's in Rusland voorzien van vlees en zuivel.

Persbureau RIA Novosti schrijft dat voedselveiligheidswaakhond Rosselkhoznadzor onregelmatigheden aan zegt te hebben getroffen in producten die vanuit Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en België zijn geleverd. Ook FrieslandCampina wordt genoemd maar het bedrijf zegt zelf dat van extra toezicht geen sprake is.
In melk van Campina dat vanuit België is geleverd zijn volgens Rosselkhoznadzor antibioticaresiduen gevonden, maar een woordvoerder van FrieslandCampina ontkent dit. Al maanden geleden zou labonderzoek hebben uitgewezen dat van een overtreding geen sprake is. McDonald's persdienst zegt 80 procent van haar kaas en kaasproducten in Rusland zelf te kopen. Belangrijkste leverancier is een Russische dochteronderneming van het Beierse Hochland.
McDonald's is sinds 25 jaar actief in Rusland. De keten is de laatste jaren exponentieel gegroeid in Rusland en telt nu 420 restaurants in Rusland. De Amerikaanse fastfoodketen wordt de laatste tijd echter getroffen door negatief nieuws. De consumentenwaakhond Rospotrebnadzor is een rechtszaak tegen McDonald's gestart die zou kunnen leiden tot een verbod op de verkoop van onder meer cheeseburgers, kipburgers en milkshakes.
De rechtszaak, die vermoedelijk in augustus start, volgt op een geplande inspectie in mei van twee McDonald's restaurants in de stad Veliky Novgorod. Volgens Rospotrebnadzor zou sprake zijn van microbiële vervuiling van voeding terwijl de hoeveelheid calorieën veel hoger zou zijn dan de Russische wet toestaat. Eerder riep McDonald's de woede van Russische nationalisten op zich door twee filialen op de Krim te sluiten.
De Krim was onderdeel van Oekraïne maar werd na een omstreden referendum afgescheiden van het land, waarna het gebied toetrad tot de Russische Federatie. Na het vertrekken van McDonald's zijn overigens wel filialen van de Russische fastfoodketen Rosburger geopend op de Krim.

Of registreer je om te kunnen reageren.