Home

Nieuws

'Nationale aanpak bodemdaling nodig'

Den Haag – Onderzoekers en gemeenten willen dat er een nationale aanpak komt om de risico's en stijgende kosten van bodemdaling aan te pakken. Vooral in het westen en in het Friese veenweidegebied zakt de bodem omdat alles is gebouwd op een veenbodem.

Hierdoor hebben gemeenten hoge onderhoudskosten voor wegen, rioleringen en groenvoorzieningen. Wegen kunnen heel goed onderhoudsarm worden aangelegd, maar dat vraagt een hoge investering, aldus het Platform Slappe Bodem.

De 21 bij het Platform Slappe Bodem (PSB) aangesloten gemeenten pleiten voor een prominente plek van bodemdaling in het Deltaprogramma van de Rijksoverheid. Volgens PSB-voorzitter Jan Vent is er te veel oog voor water dat van opzij en van boven komt en te weinig voor water van onder.
In het Deltaprogramma, dat in september wordt gepresenteerd door minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen, staat volgens Nieuwsuur dat er voor miljarden geïnvesteerd moet worden in rivierdijken om de waterveiligheid te garanderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.