Home

Nieuws 3525 x bekeken 9 reacties

Tuinders betalen minder voor gas

Den Haag - Tuinders betalen tot en met 2024 een verlaagd energiebelastingtarief op aardgas. Per glastuinbouwbedrijf kan het tienduizenden euro's schelen, het voordeel van de sector wordt geschat op rond de €115 miljoen per jaar.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte zaterdagochtend bekend dat de Europese Commissie heeft ingestemd met haar verzoek voor het verlaagde energietarief. Voorwaarde is wel dat de glastuinders steeds minder van het vervuilende CO2 in de lucht laten komen. Wordt er toch te veel van het broeikasgas uitgestoten, dan krijgen de bedrijven een heffing opgelegd.

De bewindsvrouw is tevreden. ,,Nederland is wereldspeler op het gebied van de land- en tuinbouw en dat willen we graag zo houden. De verlenging van de verlaagde energiebelasting is voor tuinders een belangrijke steun in de rug. En het milieu wordt gespaard door jaarlijks dalende CO2-plafonds.''

De doorgaans kleinschalige glastuinbouwbedrijven verbruiken veel energie. Vanaf 2015 betalen tuinders tot een verbruik van 170.000 kubieke meter 3,1 cent per kubieke meter gas in plaats van 19,3 cent.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  Waardeloos ! Een ander bedrijf uit de agri sector dat ook grootverbruiker is kan wel de volle mep betalen. De reden is dat er teveel tuinders omvallen en die ook geen zin meer hebben om elk jaar geld bij te leggen, men heeft vanuit de overheid ook niet graag dat de werkpaarden van de economie helemaal omvallen en geven nu dus een bakje haver om te hopen dat ze aan dat dode paard blijven trekken. Ik zou zeggen lever de sleutel lekker in bij de bank en laat ze ver.......!

 • BO(skabout)ER

  bankivahoen, wat ben jij voor figuur? Het is juist een goed gebaar!

 • bankivahoen

  Het is pas een goed gebaar als iedereen hetzelfde betaald voor hetzelfde product en geen uitzonderingen. Pappen en nat houden en aan het infuus van de subsidie ruif noem ik geen beleid . Om een gezonde sector te krijgen zal alles zo snel mogelijk zonder subsidie op eigen benen moeten kunnen staan.

 • ikkethuis

  Bankivahoen@ subsidie is geld wat je vanuit brussel krijgt. De gas prijs is de melkkoe van de regering met grote winsten. Als de normale gasprijs doorberekend wordt aan de tuinbouw( nagenoeg dezelfde prijs als waarvoor geexporteerd wordt naar het buitenland) is dit geen subsidie.
  Als u melkveehouder of akkerbouwer bent weet u wel wat subsidie is.

 • Fermer

  @ikkethuis, waarom de niet groot verbruikende glastuinder de lage gasprijs berekenen? Er is niet voor niets een grens tussen de lage en de hoge gasprijs (denk ik). Dan toch weer willekeurige afwijkingen van de regel, dus steun. Alleen, ik zie ze nog niet, de gezonde sectoren van @bankivahoen, die zonder subsidie in het kostprijs opjagende regeltjes-land Nederland op eigen benen moeten staan, en leveren voor internationale prijzen? Slechts uitgekochte collega's met een bom duiten van buiten de sector zullen het volhouden en voor een toch redelijk warme sanering blijven zorgen,

 • Heindekort

  Stimuleert nu toch niet echt het opwekken van groene stroom op deze bedrijven. Plank misslaan is dit

 • Fermer

  @Heindekort, denk je dat bij voldoende groene stroom Nederland z'n aardgas zou laten zitten? Want dat is de enigste oplossing, niet hier en ook niet ergens anders verstoken. Komt de toekomst gewoon een tiental jaren eerder, aardgasinkomsten finito, dag welvaartsstaat.
  Veel beter zou het zijn het resterende gas voor 2 cent per kuub aan in Nederland belasting betalende bedrijven te verkopen, de toegevoegde waarde hierna zou de bv Nederland goud opleveren. Geen gas over de grens, huishoudens gas voor 10 centper kuub, direct een netto inkomens verbetering en meer besteedbaar inkomen.

 • ikkethuis

  emmerei@ Door de kleinverbruiker te bevoordelen steunt men de diversiteit van de aanvoer. Meestal zijn de kleinverbruikers kwekers die zich toeleggen op kleinere gespecialiseerde teelten, die anders dreigen te verdwijnen omdat hun kostprijs hoger is. In de tuinbouw zien we de laatste jaren een specialisatie in grote massa teelten. Nederland moet het totale pakket aan bieden om interessant te blijven als handelspartner.
  Voor kleinverbruikers is het dus ook niet rendabel te investeren in WKK of biogas, omdat ze hier te klein voor zijn. Dit is een goed plan.

 • koestal

  De tuinders zijn door de retailers gedwongen om tegen bodemprijzen te leveren ,ze hebben een bederfelijk product en dat moet weg,ze zitten altijd in het verdomhoekje,ik wens ze veel sterkte

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.