AlgemeenNieuws

Tuinders betalen minder voor gas

Den Haag – Tuinders betalen tot en met 2024 een verlaagd energiebelastingtarief op aardgas. Per glastuinbouwbedrijf kan het tienduizenden euro’s schelen, het voordeel van de sector wordt geschat op rond de €115 miljoen per jaar.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte zaterdagochtend bekend dat de Europese Commissie heeft ingestemd met haar verzoek voor het verlaagde energietarief. Voorwaarde is wel dat de glastuinders steeds minder van het vervuilende CO2 in de lucht laten komen. Wordt er toch te veel van het broeikasgas uitgestoten, dan krijgen de bedrijven een heffing opgelegd.

De bewindsvrouw is tevreden. ,,Nederland is wereldspeler op het gebied van de land- en tuinbouw en dat willen we graag zo houden. De verlenging van de verlaagde energiebelasting is voor tuinders een belangrijke steun in de rug. En het milieu wordt gespaard door jaarlijks dalende CO2-plafonds.”

De doorgaans kleinschalige glastuinbouwbedrijven verbruiken veel energie. Vanaf 2015 betalen tuinders tot een verbruik van 170.000 kubieke meter 3,1 cent per kubieke meter gas in plaats van 19,3 cent.

Beheer
WP Admin