Home

Nieuws

Olie- en gasprijzen schieten omhoog

Doetinchem - De olie- en gasprijzen zijn flink gestegen als gevolg van politieke spanningen. De olieprijs liep vrijdag al op als gevolg van spanningen in Irak. De terreurgroep Isis is begonnen aan een offensief waardoor de olieprijs maandag met enkele dollars is opgelopen richting $114 per vat Brent-olie (159 liter). De prijsstijging wordt enkel veroorzaakt door de onrust bij handelaren over de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Het aanbod van olie op de markt is gewijzigd.

De onrust bij handelaren is groot omdat het niet waarschijnlijk is dat de Verenigde Staten (VS) zich zullen bemoeien met het conflict in Irak. De VS heeft minder economische belangen in het Midden-Oosten, omdat ze veel minder afhankelijk is van olie en gas uit het Midden-Oosten. De VS produceert zelf veel gas en olie door toepassing van schalietechnieken.

De gasprijs loopt sinds maandagochtend op, nadat bekend werd dat Rusland en Oekraïne geen oplossing kunnen vinden voor het conflict over de gasprijs waarop het Russische gasbedrijf Gazprom de gastoevoer aan Oekraïne heeft beperkt. Gazprom wil Oekraïne via de rechter dwingen een gasschuld van zo'n €3 miljard te betalen. Sinds er een pro-westerse regering in Kiev is gekomen, heeft Rusland de gasprijs verdubbeld. Oekraïne verzet zich tegen die prijsverhoging.

De gasvoorraden van Oekraïne zijn tot september goed gevuld, waardoor het onwaarschijnlijk is dat het conflict op korte termijn zal zijn opgelost.

De gasprijs op de dagmarkt liep maandagochtend in rap tempo op naar 18,5 cent per kuub, medio maandag.

De stroomprijs is eveneens gestegen met 1,5 tot 3 procent afhankelijk van de termijn. De dagprijzen van stroom lopen daarentegen nog niet snel op, omdat er veel aanbod is van wind- en zonnestroom op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.