Home

Nieuws 1220 x bekeken 2 reacties

Nog weinig meldingen knelgevallen derogatie

Assen – Uiterlijk vrijdag 13 juni om 24.00 uur moeten boeren zich aanmelden voor derogatie via mijn dossier op www.rvo.nl. Dinsdag waren er ruim 16.000 aanmeldingen binnen bij RVO.nl. Dat is nog fors minder dan in 2013, toen hebben zich ruim 21.000 bedrijven aangemeld voor derogatie.

Via derogatie kunnen veehouders 250 of 230 kilo stikstof uit graasdiermest aanwenden in plaats van de standaard 170 kilo stikstof uit dierlijke mest. Omdat verlenging van de derogatie pas eind april definitief was is de aanmeldingstermijn verschoven. Bovendien zijn de eisen aangescherpt door de Europese Commissie. Derogatiebedrijven moeten minimaal 80 procent grasland hebben en mogen in principe geen fosfaatkunstmest meer gebruiken. Omdat dit ook laat bekend werd was dit niet voor alle bedrijven haalbaar en zijn er voorzieningen getroffen voor knelgevallen die niet konden voldoen aan de eisen.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de knelgevallen moet dat wel tegelijk met de derogatieaanmelding aangeven, in bepaalde situaties moeten ook bewijstukken worden overlegd. Van de 16.000 aanmeldingen direct na Pinksteren hebben 3.671 bedrijven aangeven dat ze gebruik willen maken van de voorziening voor fosfaatkunstmest, 815 bedrijven van de voorziening voor grasland en 428 willen in aanmerking komen voor beide voorzieningen. Dat is in percentages uitgedrukt minder dan op basis van 2013 te verwachten zou zijn. Behalve dat de aanmelding nog loopt is een mogelijke verklaring dat veel bedrijven toch op tijd konden voldoen aan de aangescherpte voorwaarden of dat ze geen derogatie meer aanvragen in 2014.

Laatste reacties

  • Martin Oldenhof

    Logisch dat er weinig knelgevallen zijn, de meeste hebben eieren voor hun geld gekozen en doen dit jaar geen derogatie. Bij een knelgeval moet je een aantal 'bewijsstukken' kunnen overleggen en dan is nog maar de vraag hoe een ambtenaar dat leest, dus zeer risicovol.

  • brutus71

    Hoezo risico vol Martin? Met de juiste bewijsstukken moet het toch correct zijn, je moet natuurlijk niet gaan frauderen, dan wordt het tricky.

Of registreer je om te kunnen reageren.