Home

Nieuws 31 reacties

Nertsenhouderij niet langer op slot

Den Haag - Nertsenhouders mogen per direct hun bedrijf weer uitbreiden of een nieuw bedrijf vestigen. Dat is het gevolg van de hersteluitspraak van de rechtbank van Den Haag.

De rechtbank oordeelde eerder dat het wetsvoorstel dat de pelsdierhouderij verbiedt per 2024 onrechtmatig was. Omdat het ministerie van Economische Zaken direct in hoger beroep ging, leek de wet met bijbehorende beperkingen voor de ondernemers tot 2024 toch van kracht te zijn.
De rechtbank spreekt nu uit dat schrappen van het verbod uitvoerbaar is, waardoor alle beperkingen voor nertsenhouders van de baan zijn. De staat gaat nog wel in hoger beroep. Wanneer dit zal dienen is nog niet bekend.
Voorzitter Wim Verhagen van de NFE is blij. "De rechtbank heeft heel duidelijk gezegd dat dit in strijd is met het hoogste recht."
Een snelle uitbreiding van de nertsenhouderij verwacht Verhagen niet. "Maar ik verwacht wel dat bedrijven die hun uitbreiding niet meer in gebruik konden nemen door de wet dit nu alsnog zullen doen. Ook andere knelgevallen, zoals bij bedrijfsovername, kunnen nu worden opgelost."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Recht heeft gezegevierd boven de emotie van politiek Den Haag en een klein deel van de Nederlandse inwoners .

 • w1888

  Gerechtigheid

 • johndeere6910forever

  Het kan dus wel nu denken ze toch een keer met de boer mee

 • ikkethuis

  Johndeere@ ze denken niet met de boer mee, maar den haag en Brussel maken wetten en regels die in strijdt zijn met de grondwet!!!!!!!!!!!!!!
  De boer moet alles weten anders wordt hij gekort of beboet, en zelf weten ze met hun geleerden en juristen niet hoe de regels zijn.

 • schoenmakers1

  ikkethuis, ik denk dat ze het helemaal niks interesseert in den haag, ze zijn zelf belangrijker als de rest

 • boerkebrabant

  dit is een grote dag voor de hele landbouw, ik denk dat jurristen en advocaten het nu heeel druk krijgen. dat krijg je als de lingse rakkers en een stellletje nietstnutten het in nederland voor het zeggen denken te hebben, nou gelukkig denkt een rechter er anders over! ik voorspel je, dit is het begin om het onrecht wat tegen ons aan gedaan werd nu eens recht te trekken.

 • agratax2

  Het zou mij niet verbazen als er meer wetten en regels zijn die rammelen. Tijd voor onze belangeenbehartigers om eens de regelgeving tegen hewt licht te houden en zo nodig voor de rechter brengen.

 • brabantsduitserke

  proficiat nertsenhouders dit is een gevolg van goede belangenbehartiging.
  hier kan de varkenshouderij nog veel van leren.

 • drikhend

  Beste mensen niet te vroeg de vlag uithangen . Dit licht bij de geiten wollen sokken mensen gevoelig . En tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit een wereld van verschil . Maar de rechter heeft in dit geval nuchter een naar mijn aanzien eerlijk en goed beslist . Laten we verder eens gaan denken of we niet meer met het vlees van nertsen kunnen doen dan naar de destructor . Mogelijk kan hier ook nog meer opbrengst uitgehaald worden ik denk hier bij aan het maken van diervoeders voor hobby dieren .Dan is het argument van alleen gebruiken van de pels ook weggenomen uit hun strijd .

 • j.verstraten1

  De essentie, het verbieden van de nertsenhouderij, staat volgens mij nog steeds niet ter discusse, alleen de financiële randvoorwaarden. Wat mij betreft kan de vlag dus niet uit, tenzij je vindt dat wanneer je maar voldoende financiële compensatie krijgt alles te rechtvaadigen is . Een alternatieve route voor de overheid zou kunnen zijn om kostprijsverhogende (welzijns)eisen te stellen om boeren uit de sector te knijpen. Zal niet de 1e keer zijn.

 • cor vroege

  mevr dyksma noemt zich staatsecetaris van economie ,je zou verwachten dat ze de economie stimuleert, maar nee ze helpt bedryven naar de kloten,ze is gewoon ziek in der hoofd,ik hoop dat ze der verstand nog eens terug krygt maar dat zal wel niet gebeuren .als je regels verzin doe dat dan voor heel Europa trut!!!!!

 • afm

  hier kan lto nog wat van leerren die ja knikkers

 • John*

  nouja de staat zal iig flink de portemonnee moeten trekken nu.. geld wat mijn inziens beter besteed kan worden aan de zorg. Laat de burger de keuze maken: 500 miljoen naar de uitkoop van nerstsenhouders of 500 miljoen naar de zorg. 95% zal echt wel voor dat laatste kiezen!!!

 • boerkebrabant

  ik denk eerder 5 miljard john!

 • info460

  Beste Jhn, wat dacht je van helemaal niets uitkopen?! Die 500 milj mogen naar zorg, en laat de nertsenhouders de staatskas gewoon verder vullen voor nog meer geld voor o.a. de zorg. Dat is wat de nertsenhouders willen, wat de sector wil, wat jij wilt en wa de zorg wil. Wie is er nu niet blij?

 • info460

  Laat die nertsenhouders hun VAK gewoon in Nederland verder uitoefenen. Of moeten ze met z'n allen naar een ander land gaan en daar hetzelfde doen? Daar worden de nertsen niet beter van, de fokkers niet beter, de Nederlanders niet, en de staatskas ook niet.... Duhh

 • veldzicht

  Gefeliciteerd nertsenhouders, wat zal Folkert v/d Graaf op z,n neus kijken,
  blij toe voor die moordenaar dat hij toch (waarschijnlijk )niet
  zijn zin krijgt en in zijn ogen voor niks 12 jaar heeft vast gezeten.

 • drikhend

  Beste veldzicht van zulk soort figuren lopen er meer rond dan dat je durft te denken . Maar waar zit het probleem ? . Geeft de de veehouderij sector en in dit geval de nertsenhouderij te weinig voorlichting naar de burgers toe . Open dagen zou een begin kunnen zijn van zoiets . Toon of laat daar zien hoe de dieren in Nederland gehouden worden en hoe elders in de wereld gebeurt . Laat dus zien dat ze het hier beter hebben . En laat de burger ook merken dat er geld verdiend wordt . Dus de schatkist profiteert ervan . Dus indirect de burgers ook . Of hebben we zoveel op met de beestjes dat we ze wel willen missen en daar graag wat belasting meer gaan betalen . En dan niet beseffen dat ze er in onze buur landen of elders in de wereld wel meer gaan houden . De conclusie is dat het Nederland een berg geld gaat kosten en op lange termijn een berg minder belasting inkomsten die de burger zal moeten aanvullen door meer belasting te betalen of minder of bepaalde voorzieningen niet meer . Dus Het kost de burger geld in vorm van meer belasting enz. En de nertsen komen in buitenland waarschijnlijk onder minder goede omstandigheden leven . Twee verliezers en o winst voor dier, mens en milieu .Zolang de geiten wollen sokken mensen en het soort waarvan u de naam noemt dit niet willen toegeven .Hoeft net als J Verstraaten schrijft van mij de vlag ook niet uit . Deze lieden zullen alle bezwaar procedures doorlopen om hun gelijk te halen kosten wat het kost

 • veldzicht

  Natuurlijk heb je wel gelijk Drikhend, iedereen die zijn verstand .n beetje gebruikt weet dat de nertsen het hier beter hebben dan in Polen of
  in Wit Rusland maar daar gaat het helemaal niet om,al die actie groepen en linkse partijen hebben de mensen wijs gemaakt dat we geen dieren moeten houden om hun bontvachtje,als ze nu maar in een land zijn
  duizenden km. hier van daan dan hindert het niet, wat dat betreft zijn de mensen erg hypocriet, hier mag kinderarbeid gelukkig niet maar als kinderen van 10 jaar in Vietnam 12 uur per dag achter een naaimachine moeten zitten dan gaat toch bijna iedereen voor die goedkope spijkerbroek, zolang de mensen het maar niets kost is het zo makkelijk ergens voor of tegen te zijn!! en zo is het met de nertsen ook.

 • John*

  praten met de mond en stemmen met de portemonnee! En geloof mij maar 75 % van de Nederlanders interesseert het geen biet hoe we onze dieren huisvesten, 15 % leeft ervan en 5 % eet of draagt ze niet en doet moeilijk.. blijft er nog 5% over aan mensen die het eigenlijk niet weten wat ze willen. Dus ja waar maken we ons druk over??

 • varkentjeeee

  als ze geen dieren willen houden voor hun bontvachtje, dan moeten ze beginnen met het verbieden van het dragen van het bont

 • anton1937

  Nertsen fokken in Nederland is voor sommige een doodzonde. Soldaten opleiden om mogelijk mensen te doden is wel toegestaan. Als je er nuchter over denkt wat zit de mensheid raar in elkaar. Nertsen fokken is in Nederland de sector met het beste rendement en een omzet van meer dan 1miljard euro. Het leger in stand houden kost meer dan 7miljard euro. Door de kosten van het leger te halveren, de nertsenfokkerij te behouden komt er meer welvaart en zijn mens en dier beter af.

 • Mozes

  @anton 1937, het leger zit al op het absolute minimum. Toenemende agressie van Rusland, grote instabiliteit in het Midden Oosten en een VS die minder doet vraagt een grotere militaire inspanning van Nederland in samenwerking met de rest van Europa.

 • veldzicht

  En Anton we kunnen niet doorgaan met America voor ons de hete kastanjes uit het vuur te laten halen,de wereld is er de laatste jaren zeker niet stabieler op geworden dus de tijd van achterover leunen is wel voorbij,wat die radicale moslims overal uitvreten baart mij toch wel zorgen
  temeer daar de gematigde moslims nouwelijks een protest laten horen.

 • anton1937

  Mozes en Veldzicht jullie hebben de oorlog niet meegemaakt,dat blijkt uit reactie,ik wel helaas ,als 7 jarige heb ik gezien en meegemaakt,hoe mensen werden afgeslacht door militairen,de onzin van oorlog voeren is mens en dieronwaardig. Het leger is absoluut niet op een minimum niveau. De oorlogsindustrie aangevoerd door de VS,Frankrijk etc hebben grote belangen bij een groot leger. In Nederland is m n de VVD een club van militairen en belangen verstrengelingen bij een groot leger. Menswaardig leven is belangrijker dan kanonnen. De Duitsers zeiden in 1940 kanonnen zijn belangrijker dan boter,wij hebben helaas moeten ervaren wat kanonnen doen. In oa Irak inhebben wij helaas moeten ervaren wat teveel oorlogmateriaal betekent.

 • alco1

  Door mensen met de gedachten van Anton krijg je juist van die vreselijke taferelen. Er komt dan een gedachte bij sommige criminelen dat ze iets kunnen bereiken!
  En Anton. Wat is volgens jouw de oplossing tegen de terreur groep ISIS

 • Mozes

  Anton1937 is dus van mening dat de VS in de Tweede Wereld Oorlog geen leger had moeten opbouwen en Hitler zijn gang had moeten laten gaan totdat de laatste Jood vergast was?

 • alco1

  Ik begrijp de gedachte van Anton wel. Duitsland had geen leger moeten hebben, Irak niet, Amerika niet, Rusland niet. Ja wat zou dat geweldig zijn.
  Maar het is overal hetzelfde mee. De atoombommen, De nertsenfokkerij, het quotumstelsel.
  Met éénzijdige acties, wordt je onder de voet gelopen. Helaas maar waar.
  Alleen met gelijkwaardigheid is er onderhandeling mogelijk.

 • veldzicht

  Dat het ooit in idiale wereld zal zijn is een utopie, zolang de mensheid
  bestaat probeert de ene bevolkingsgroep de andere bevolkingsgroep
  al uit te roeien en hun wil op te leggen,eigenlijk zou de mensheid alleen uit vrouwen moeten bestaan,had je veel minder van dat haantjes gedrag en zag de wereld er een stuk vrediger uit,maar zolang dat niet zo is zal men zich moeten kunnen verweren ik was tenminste niet van plan communist of nu moslim te worden.

 • anton1937

  Alco de terreur van ISIS is vreselijk dat ben ik mee eens. De moordpartijen in Irak zijn mede het gevolg van de inzet van militairen door Bush. De Amerikaanse wapenindustrie wilde haar voorraad duur verkopen aan de VS. Dat ook meer dan 2000 Amerikanen werden gedood werd aanvaard. Godsdienst twisten en krijgsheren onenigheden zijn door de eeuwen heen de aanleiding geweest van oorlogen.Mozes Amerika had in 1935 bijna geen leger,dat zij m n ons bevrijd hebben van de Nazi 's is het gevolg dat Hitler/ Japan de Amerikanen aanvielen. En de VS Europa wel moest gaan bevrijden van Hitler. Dat Hitler de joden vermoorden was vreselijk om te zien. De dwaling van Hitler ging zover,dat hij het ene ras boven het andere verheerlijkte,onmiskenbaar een verschrikkelijk miskenning van de mensheid. Overigens zijn in de tegenwoordige tijd de opstelling van extreme moslims en de tegenstanders van de moslims de grootse gevaren van deze tijd,zie de ISIS.

 • alco1

  Anton. Ik voetbalde met Iraakse vluchtelingen. Ze baden elke dag dat Bush in zou grijpen in hun verscheurde vaderland en Sadam een kopje kleiner zouden maken

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.