Home

Nieuws 712 x bekeken

Gevolgen brand Moerdijk nog onduidelijk

Moerdijk - Door een brand bij Shell Moerdijk zijn in het oostelijk deel van de Hoeksche Waard, het zuidelijk deel van het eiland Dordrecht en Heerjansdam roetdeeltjes terecht gekomen. In één van de monsters die het RIVM heeft genomen van deze roetdeeltjes zaten zware metalen.

Het RIVM is bezig met verder onderzoek naar de roetdeeltjes, waardoor nog niet duidelijk is welke gevolgen de roetdeeltjes hebben voor de agrarische sector in het gebied. Bij het ter perse gaan van de krant was nog niet duidelijk of vee gewoon naar buiten mag en of gewassen geschikt blijven voor consumptie.

Het advies voor consumenten is dat vollegrondsgroente uit eigen tuin veilig gegeten kan worden, behalve als deze zichtbaar is verontreinigd met roet en verbrandingsresten. Geadviseerd wordt om de groente met zichtbare roetaanslag niet te gebruiken totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Ook wordt geadviseerd om katten binnen te houden en honden alleen uit te laten op plekken zonder roet.

Of registreer je om te kunnen reageren.