Home

Nieuws 4073 x bekeken 3 reacties

Equivalente maatregelen mestbeleid per 2015

Den Haag – De regeling die het mogelijk moet maken om equivalente maatregelen te mogen nemen in het kader van het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn, moet op 1 januari 2015 van kracht worden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De regeling moet het mogelijk maken voor boeren om af te wijken van de generieke gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat. Voorwaarde is dat de maatregel een gelijkwaardig of beter effect heeft op het milieu. De kringloopwijzer voor de melkveehouderij zal gebruikt worden als grootschalige praktijkproef met bedrijfsspecifieke fosfaatevenwichtsbemesting.

Dijksma meldt tevens dat in de nieuwe meststoffenwet een nieuwe mestsoort wordt toegevoegd: hernieuwbare fosfaten. Dit is mede het gevolg van het verbod op fosfaatkunstmest voor derogatiebedrijven en de wens om geen fosfaatkunstmest meer te gebruiken.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Met de20% korting op de N gebruiksnorm voor akkker en voedergewas en de al veel te lage N norm op grasland op zandgrond is stikstof eerder de beperkende factor voor optimale gewasopbrengst dan fosfaat.
  Op de klei valt hier nog wel ruimte te halen.

 • schoenmakers1

  een gek ken je aan zijn streken

 • BO(skabout)ER

  Op onze zandgrond hebben we vooral een tekort aan fosfaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.