AlgemeenNieuws

Dijksma: tel uw zegeningen

Halle – Hoe vervelend de derogatie ook is uitgepakt voor melkveehouders, het had ook slechter gekund. Die boodschap verwoordde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag bij de gecombineerde vergadering van de provinciale afdelingen Gelderland en Overijssel van LTO Noord.

Dijksma vindt het vervelend dat de uitkomst van de derogatievoorwaarden pas duidelijk werd toen het seizoen al volop op gang was. “We hebben dat met overgangsmaatregelen kunnen oplossen.”

De staatssecretaris maakte duidelijk dat de uitkomst niet voor iedereen is wat gewenst was. “Maar geloof me, wat we er uit konden halen, hebben we eruit gehaald. En bedenk ook dat uw collega’s in omliggende landen de zekerheid die u heeft, nog niet hebben.”

Voorzitter Albert Jan Maat zegt dat LTO Nederland ongelukkig is met de uitkomst van de derogatie-onderhandelingen. “Maar we blijven er stoïcijns onder. Wij volgen onze eigen marsroute naar een duurzame land- en tuinbouw, die zelf de leiding neemt. Wij moeten dat doen, een ander doet dat niet voor ons.” Hij kreeg daarin bijval van Ruud Huirne, directeur Food&Agri van de Rabobank. “De ondernemer moet ondernemen, niet ondergaan. Maar er liggen vrij harde voorwaarden: het mestprobleem moet worden opgelost, maar dan moet de mestverwerking wel van de grond komen. De finish is in zicht, als we het nu uit de handen laten vallen krijgen we daar enorm veel last van.”

Beheer
WP Admin