Home

Nieuws 10 reacties

Dijksma: tel uw zegeningen

Halle - Hoe vervelend de derogatie ook is uitgepakt voor melkveehouders, het had ook slechter gekund. Die boodschap verwoordde staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag bij de gecombineerde vergadering van de provinciale afdelingen Gelderland en Overijssel van LTO Noord.

Dijksma vindt het vervelend dat de uitkomst van de derogatievoorwaarden pas duidelijk werd toen het seizoen al volop op gang was. "We hebben dat met overgangsmaatregelen kunnen oplossen."

De staatssecretaris maakte duidelijk dat de uitkomst niet voor iedereen is wat gewenst was. "Maar geloof me, wat we er uit konden halen, hebben we eruit gehaald. En bedenk ook dat uw collega's in omliggende landen de zekerheid die u heeft, nog niet hebben."

Voorzitter Albert Jan Maat zegt dat LTO Nederland ongelukkig is met de uitkomst van de derogatie-onderhandelingen. "Maar we blijven er stoïcijns onder. Wij volgen onze eigen marsroute naar een duurzame land- en tuinbouw, die zelf de leiding neemt. Wij moeten dat doen, een ander doet dat niet voor ons." Hij kreeg daarin bijval van Ruud Huirne, directeur Food&Agri van de Rabobank. "De ondernemer moet ondernemen, niet ondergaan. Maar er liggen vrij harde voorwaarden: het mestprobleem moet worden opgelost, maar dan moet de mestverwerking wel van de grond komen. De finish is in zicht, als we het nu uit de handen laten vallen krijgen we daar enorm veel last van."

Laatste reacties

 • Fermer

  'De finish is in zicht', kent U die uitdrukking? Nooit, never nooit zal de finish gehaald worden, daar zorgt de profiterende periferie wel voor. De ondernemer moet ondernemen, niet ondergaan. Ondernemen voor werldmarktprijzen met je handen op de rug gebonden door kostprijsverhogende productie-eisen en onevenredig hogere sociale eisen. Slechts door subsidies mag/moet je doormodderen.

 • Marco22

  Wat een bijdehand wijf die stas, ja jongens wij hebben maar een beetje aan gekloot met die derogatie. ( tis ook zoo moeilijk met nitraat enzo) Maar jullie mogen je handjes dicht knijpen. Eigenlijk zouden jullie mij op de knietjes bedanken.
  Voert een voortreffelijk toneelstuk op om een dubbele agenda uit te voeren.

 • veldzicht

  Zelf heb ik best wel waardering voor Charon Dijksma en neem aan
  dat ze haar best doet,zit het probleem niet meer bij de eu en haar
  eigen achterban de PvdA en de linkse vriendjes van gr,links D66 en PvdD
  die niets liever doen de agrariërs pesten en dwarszitten, het is toch te zot voor woorden dat bijna iedere boer met een heel normale veebezetting
  voor veel geld mest af moet zetten terwijl de gewassen staan te verpieteren op het land.

 • auto35

  Ik denk dat LTO in haar strijd Ruud Huirne vaker moet consulteren. Een persoon met inzicht , kennis van zaken en een groot netwerk.

 • evanderpasch1

  Begin met nitraat te meten net als in frankrijk dan is het nitraatgehalte goed en was derogatie niet aangescherpt.

 • minasblunders1

  Leon35: nooit iets gemerkt van dat inzicht en kennis van zaken van Ruud Huirne. Kletst gewoon dom achter de rest aan.

 • koestal

  Blijkbaar moeten we koeien,varkens en kippen houden die geen mest produceren,dat vinden de hoge heren en dames zeker een optie. Ze beschikken over weinig realiteitszin.

 • Elevage

  zolang er zeer weinig betrokkenheid is vanuit de ambtenarentop bij de boeren door wie zij aan het werk worden gehouden hoef ik mijn zegeningen niet te tellen. Die zijn ook niet te tellen, want zou gauw je denkt aan het tellen te kunnen beginnen komt er wel weer ergens een nieuwe flauwekul regel om de hoek kijken, waar ik de zegeningen zeker niet van in zie!

 • Jan van het Zand

  Nu allemaal niet zo negatief over ons staatssecretariaat Landbouw bij Economische Zaken. Sharon moet na onze ponyman uit Groningen de landbouw-eer hoog houden. Wat dacht je, dat het makkelijk is? Voor niemand. Ook een doorgewinterde agrariër bakt er net zoveel van. Die zal wel beter kunnen paaien met de achterban, maar zal ook de scherpe kanten niet kunnen verbergen.
  De grootste problemen voor de Nederlandse landbouw komen uit de sector zelf voort. We produceren van alles teveel om in Nederland af te zetten. Dus het overgrote deel van de landbouwproductie moet de grens over. We voeren dus van alles aan grondstoffen in, blijven met de mest zitten, en voeren het consumabele voedsel weer uit. Hoezo gaat en mag de mest niet mee naar de grondstoffen en voedsel exporterende landen in de EU? Wel vrijhandel in handelswaar maar niet in mest in de EU? Hoezo, waarom?
  Binnen Economische Zaken zal het samenwerken met de industrie gestalte moeten krijgen. Dat moet nieuwe innovatieve en kwalitatieve producten opleveren voor onze landbouw. Het glas is dus halfvol. Met melk uiteraard.

 • Elevage

  Parel, we produceren niet veel te veel, maar dat wat we produceren ligt niet in de Nederlandse schappen, omdat bepaalde supermarkten het aantrekkelijker vinden om voor 0,01 cent goedkoper een produkt uit verweggistan te halen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.