Home

Nieuws 64 reacties

Wijffels: Rabo maakte fouten

Maarn - De Rabobank heeft fouten gemaakt in de agrarische sector. Dat stelt voormalig Rabo-topman Herman Wijffels.

Vooral in de afgelopen vijf jaar heeft de bank zich laten meeslepen in een collectieve gekte, aldus Wijffels. Wijffels zegt in een interview met Boerderij de ontwikkelingen bij de bank met grote zorg te hebben gevolgd.

"We hebben na 2000 in dit land geleden aan een collectieve gekte door steeds meer op de pof te leven",  zegt Wijffels.  De banken hebben te hoge kredieten verstrekt, zegt hij, ook in de agrarische sector: "In de glastuinbouw zijn financieringen verstrekt op basis van de waardevermeerdering, die kwam door de bestemmingswijziging van agrarische gronden naar gronden voor glastuinbouw. Een aantal van die bedrijven staat daardoor nu onder water. En een aantal van de heel grote melkveebedrijven met zeshonderd koeien of meer is in problemen gekomen."

Wijffels was zelf in de laatste twee decennia bestuursvoorzitter van de Rabobank. In die tijd heeft de bank kredieten verstrekt aan de intensieve veehouderij. Daar heeft hij geen spijt van, zegt hij. "Je kunt zeggen dat we nu boete moeten doen voor het verleden. Maar ik heb geen spijt van het financieren van de intensieve veehouderij, daar schaam ik me niet voor. Het was wat toen van ons gevraagd werd."

Volgens Wijffels is het nu logisch om het aantal dieren te verminderen: "We houden in Nederland meer dan 130 miljoen dieren. Ik denk dat het eerder voor de hand ligt stappen terug te doen dan verder uit te breiden." Die inkrimping van de veestapel zal langs natuurlijke weg gaan, aldus Wijffels, vooral in de varkenshouderij: "Er zijn nogal wat bedrijven die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn gestart. Die gebouwen zijn op en voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Een deel van die bedrijven zal niet in staat zijn te investeren in nieuwe stallen en dat zal ook een afname van de varkensstapel betekenen."

Lees ook het interview met Wijffels in Boerderij Magazine van 3 juni.

Laatste reacties

 • joannes

  Das mooi, geen spijt hebben voor de financiering en de daarmee gepaarde te hoge grondprijzen en overgefinancierde bedrijven. En dat met het argument 'Je kunt zeggen dat we nu boete moeten doen voor het verleden. Maar ik heb geen spijt van het financieren van de intensieve veehouderij, daar schaam ik me niet voor. Het was wat toen van ons gevraagd werd.' Maar zijn deze ¨wijze¨mannen niet diegene die het beleid en de visie uitzetten? Zijn zij het niet die hoge salarissen verdienen om eea te balanceren voor het goed van het bedrijf en de gemeenschap? En holle boodschap van een ¨Bestuurder ¨ die nu toegeeft in zijn visie een grote blinde vlek te hebben gehad. Wie betalen hiervoor? Wijffels niet, want die krijgt zelfs voor een interview nog betaald, al gaat het over zijn falen!

 • aarthamstra1

  Wijffels 1 punt er bij.Positief is dat hij nu inziet dat het plafon is bereikt. Nu MOZES nog. We kunnen nog veel verbeteren om onze levensstandaard te verhogen . Dat is heel iets anders dan groei .Groei(Multinationals) is nu zover dat het de levensstandaard verminderd ,Het kan de oudjes zieken en zwakken de armen niet meer onderhouden. Het familie bedrijf wel. Het volk zal moeten .

 • pinkeltje

  Die meneer Wijffels kan het achteraf allemaal mooi vertellen. Dat er een collectieve gekte was daar heeft hij gelijk in. Maar of dat een fout van de bank was? Ik had de commentaren wel eens willen horen als Rabo destijds geweigerd had om aan de gekte deel te nemen. Opmerkelijk is zijn opmerking dat een aantal van de grote melkveebedrijven met 600 koeien of meer in problemen zijn gekomen. Hoeveel bedrijven met 600 of meer koeien hebben we in ons land? Als er 'een aantal' daarvan in problemen zijn, dan zijn ze volgens mij al vrij snel allemaal in problemen? Maar gemaakte fouten of niet, als ik om me heen kijk heb ik nog niet het idee dat daar veel mensen wat van hebben geleerd. De geschiedenis herhaalt zich wordt er wel eens gezegd en dat is erg vaak waar, zeker wat de economie betreft.

 • Fermer

  Wijffels, de grote oppomper van onze economie. Sinds 2000 veel te veel, veel te hoog gefinancieerd, zowel particulier alsn bedrijfsmatig. Door te hoog te financieren, werd alles kunstmatig duurder gemaakt. Goed voor de banken, rente-inkomsten en zekerheid , en goed voor het land, economische groei en hogere belasting-inkomsten. Totdat de luchtbel knapt.... En vwb. die 'grote' bedrijven, alle berekende voordelen vallen in de praktijk tegen. Het wordt onwerkbaar, onoverzichtelijk, afhankelijk van derden, oncontroleerbaar en de'menselijke maat' is verdwenen. Zie de scholen, de ziekenhuizen en de gemeenten, alles groter en samengevoegd zou het zo'n besparing opleveren, nadien alleen maar tegenvallers en kosten-overstijgingen. Echter, een overheids-instantie kan altijd terugvallen op overheidsgeld, maar een boer met een mega-investering?

 • Vegan

  Als ik Wijffels was dan zo ik wel spijt hebben van het financieren van de intensieve veehouderij en me rot schamen.

 • koestal

  geen twijfels zegt Wijfels ,daar kunnen we het mee doen, met zo,n cooperatie,nu moeten ze het aan de boeren terugverdienen ,in plaats dat ze de boeren in de winst laten meedelen,de omgekeerde wereld

 • agratax2

  Waarom Wijffels aanvallen? Hij is tot op dit moment de enige bankier die zegt;'Er zijn fouten gemaakt en ook We hebben fouten gemaakt'. Voor fouten maken hoef je je niet te schamen. Van fouten maken moet je leren!!! Had Rabo deze kredieten niet verstrekt dan was de kalnt gaan shoppen bij de concurent en was even goed nu het schip in gegaan. Rabo kon dan zijn handen in onschuld wassen en wij konden zien hoe Rabo de underdog van de Nederlandse bankenwereld was geworden. Ook dan hadden alle boeren-leden lopen kankeren op dit soort fora. Wij zijn fouten toegeeft is in mijn ogen een Groot Mens. Wie nooit geen fouten durft toe te geven is een Angsthaas met een enorm Minderwaardigheids complex.

 • no-profile-image

  cross

  Politiek is pluchepop van ultrarijke inteelt; lees Micha Kat. Banken plunderen het volk. Ben net bij groenfonds geweest, is ook van ultrarijk en ze willen alleen geld zien, totaal geen interesse in het product of idee wat je hebt. Hebzucht maakt onze habitat kapot.

 • koosy

  ik zou mij ook rotschamen, Maar die Wijffels, is een wijffelaar en twijfelaar. Hij heeft er geen verstand van. Intensieve veehouderij berust op bedrog. De koeien maken verkeerd vlees en melk. Doordat ze verkeerd voedsel krijgen. Voor WO2 kregen de koeien totaal ander voer. Toen werden de mensen ook minder ziek en kenden ze nog geen kanker. Het vlees van koeien uit de intensieve veehouderij, krijgt veel maïs, soja, granen, dieren. Want in het krachtvoer/brokken, zitten resten van dieren. Heb je wel eens een koe, een dier zien eten. De maag kan het helemaal niet aan. Melase, suiker is ook slecht voor een koe. Dat zie je wel, aan de huidige gemiddelde leeftijd van deze koeien, die nog maar ca. 4,8 jaar is. Terwijl vroeger de koeien wel 10 tot 18 jaar oud werden en veel meer kalveren produceerden. Ze gaven wel minder melk, maar die melk was veel gezonder. Voor de rauwe melk. Totdat een gek besloot om de melk de verwarmen, omdat toevallig een paar mensen ziek werden van rauwe melk, maar dat waren mensen die al ziek en verzwakt waren. Bedrog dus, een en al bedrog.
  Domoren zijn het.

  Ben ik nu zo slim of hun zo dom?

 • ikkethuis

  koosy je hebt de klepel horen luiden!!!

 • veldzicht

  Nou koosy ik ben niet zo slim,maar jij wel verschrikkelijk dom,je lult
  uit je nek en weet totaal niet waar je het over hebt, net als die
  opgeschoten pas afgestudeerde nurts in 2e kamer en heb verder nog niet eens zin om er verder op in te gaan.

 • els

  Jij bent inderdaad vreselijk dom koosy
  Nou koosy wat denk je van allemaal die chemische kleurstoffen en smaakstoffen en die rotzooi die ze toevoegen in de fabriek om alles langer houdbaar te maken, en dan vooral die e-stoffen.
  En die kut pillen waar de mensen zich mee volproppen , zeer kankerverwekkend.
  En wat het vlees betreft ,het goede spul verkopen wij aan het buitenland want die willen wel meer betalen dan de nederlander en de rotzooi kopen wij terug en komt in de schappen van onze supermarkten die alles zo goed kunnen.
  Kijk en daar krijgen we kanker van

 • Mozes

  Kanker is op de eerste plaats een ouderdomsziekte. Omdat mensen véél ouder worden dan 80 jaar geleden komt er meer kanker voor. Later en minder kinderen krijgen is dé oorzaak van borstkanker. Vrij seksueel verkeer vergroot de kans op baarmoederhalskanker. Kanker heeft vrijwel niets met voeding te maken.

 • John*

  als een koe op der derde verjaardag bevalt en een keer in der vierde levensjaar heeft ze twee kalveren.. 50% van de kalveren zijn over het algemeen vaars en worden ingezet voor vervanging. daarom wordt een gemiddelde koe nog maar 5 jaar en geen 18 meer.. zeker met de gespecialiseerde melkrassen heeft het geen zin om kalveren te produceren voor de mesterij,...

 • joannes

  Als jouw veronderstelling waar is @John*, is er nog veel te verbeteren in de melkveehouderij. Jouw veronderstelling stelt dat het aanbod van eigen jongvee, de vervanging van volwassen producerende koeien bepaald. Precies het omgekeerde van wat het meest rendabele is voor een melkvee bedrijf. Namenlijk: zolang mogelijk een gezonde koe melken zonder daarvoor een vervangster voor in de kost te houden.

 • melkveehouder .

  mmm, tollenaars worden huichelaars als ik dit zo lees. Bah!

 • kophoog

  Schuld bekennen, alles vergeven en vooral vergeten. Een echt CDA-geluid via de Rabobank. Zo gaat dat.

 • aarthamstra1

  Mozes je Kankert als een achterlijke .IK daag je uit voor een weekendje in het kinderkankerziekenhuis in Utrecht. Kijken we gelijk even op de algemene Leukemie afdeling .vragen we even naar de gemiddelde leeftijd.
  Misschien ga dan ook eens na denken over GEZONDER voedsel .

 • Mozes

  @aarthamstra, het is inmiddels in de geneeskunde algemeen bekent dat kanker veroorzaakt wordt door een beschadiging van de DNA. De kans hierop wordt groter naarmate mensen ouder worden. Bij jonge mensen kan ook kanker voorkomen maar de kans is ontzettend veel kleiner. Bij jongere mensen zie je vaak kanker als gevolg van een aangeboren DNA afwijking. Daarnaast zie je bij jongere mensen kanker als gevolg van stoffen die de DNA kunnen beschadigen zoals asbest, dioxine, aflatoxine, UV-straling van de zon of een virus die baarmoederhalskanker veroorzaakt. Voeding speelt vrijwel geen rol.

 • veldzicht

  PvdD en wakker dier schuiven graag alle narigheid op het bordje van
  de veehouderij (bioindustrie) en de gemiddelde burger slikt alles voor zoete koek,weten zij veel, als je 10 leugens verteld zijn er altijd wel een paar die blijven hangen.

 • koestal

  wie zijn nu de slachtoffers ?

 • aarthamstra1

  Mozes,Kanker heeft alles met voeding te maken.En melk is een van de slechtste producten voor de volwassen mens omdat het de celdeling bevordert . zoek maar eens op melk/kanker.

 • BW

  Dokter aarthamstra1 en dokter mozes, hadden we het niet over de Rabo en Wijffels?? Werken jullie in een ziekenhuis of zo???

 • dujo

  Even terug naar het onderwerp: In 2003 stimuleerde de Rabobank mij om meer geld te lenen dan ik nodig had (koop maar een dure auto), ik ben nu bij een andere bank en heb binnen 7 jaar mijn hypotheek afgelost, zodat we nu een gezond en rendabel bedrijf hebben. Ik betaal gelukkig niet mee aan het vullen van de stroppenpot van de Rabobank, die nodig is om het roekeloze gedrag van bank en boer te financieren.

 • Mozes

  @BW #23, ik ben geen dokter maar praat slecht na wat ik op televisie heb gehoord van mensen die wel dokter zijn.
  Het gaat op deze lijn inderdaad om de Rabo en Wijffels maar iemand begint mij daar een hoop onzin uit te slaan over kanker dat ik toch even moest reageren.

 • reiziger

  Het enige waar de rabo spijt van zal hebben is dat ze wijfels ooit een contract hebben aangeboden als dericteur het begon leuk maar werd een oude zeur

 • BW

  Ik ben blij met de Rabo en met Herman Wijffels. Zij hebben mijn bedrijf jarenlang zwaar gefinancierd, maar nu heb ik ook een bedrijf waar ik trots op ben en menig ondernemer graag in bezit zou hebben. Sinds 2009 is de Rabo zeer zuinig met het financieren wat bij menig ondernemer slecht valt. Gelukkig is het tij weer aan het keren. Het is geen schande een flinke hypotheek te hebben. Dat houd je juist scherp!!!
  De Rabobank past precies in mijn visie om te ondernemen.

 • new kids

  Ik zou je kunnen kopiëren BW, sta helemaal achter je uitspraak. Een hoop komen in een gespreid bedje van paps en mams en redden het op die manier.
  Wat betreft zwarte kous Mozes: denk eens na wat je zegt, je kwetst zelfs mensen die kanker hebben of mensen kennen die dat hebben. Hou dan dat gereverkeerde gezeur voor je want dat is niet de (enige) oorzaak.

 • Mozes

  @new kids, op de eerste plaats ben geen zwarte kous. Op de tweede plaats reageer ik slechts op onzin beweringen van anderen. En op de derde plaats is mij niet duidelijk wat er kwetsend is in mijn reacties.

  Zou jij mij eens willen vertellen waarom jij denkt dat ik een zwarte kous ben en wat er kwetsend is in mijn reactie?

 • new kids

  Je bewering veel kinderen te baren en monogaam sexcontact verlaagd volgens jou kanker. Vind het kort door de bocht, en het riekt voor mij naar geloof. Ik ga verder ook niet op de discussie in want de ziekte kanker is een (vaak nog) ongrijpbaar iets wat moeilijk te verklaren valt. En wij zijn geen dokter.
  En wat meneer Hamstra zegt daar ben ik het mee eens, ga maar eens naar een kinderkankerziekenhuis. Dan denk je na voor je wat zegt.

 • Mozes

  @new kids, lezen!!!!!
  Waar schrijf ik dat mensen veel kinderen moeten baren????
  Ik heb op televisie een medisch specialist horen vertellen dat borstkanker vooral veroorzaakt wordt door oestrogenen. Als een vrouw zwanger is staat de cyclus stil en zijn er geen oestrogenen. Doordat tegenwoordig vrouwen minder kinderen krijgen maken zij tegenwoordig vaker een menstruatiecyclus door waarbij oestrogenen gevormd worden en komt er meer borstkanker voor.
  Ik trek geen eigen conclusies maar spreek slechts anderen na die hier deskundig in zijn

  Ik heb zelf kanker van dichtbij meegemaakt. Mijn moeder is overleden aan kanker toen ik zelf 18 was. Mijn vader is 12 jaar later ook aan kanker overleden. Ondertussen heeft mijn broer ook nog kanker gehad maar is genezen. Ik hoef dus niet mee te gaan naar het kinderkankerziekenhuis om te kijken wat kanker is.
  Als jij @new kids of @aarthamstra een bezoek brengen aan dat ziekenhuis waaraan kunnen jullie dan zien dat kanker door voeding veroorzaakt wordt? Kun je mij een arts aanwijzen die dit kan bevestigen?

  Dit is nou het verschil: ik praat in mijn stelling professoren na die bij gelegenheid uitleg geven op televisie.
  Jij ,@new kids en @aarthamstra praten vanuit EIGEN inbeelding!

 • veldzicht

  Mozes ik kan je stelling volledig onderschrijven,het is nooit aangetoont
  dat je met biologische of vegetarische voeding langer of gezonder leeft
  behalve dat die mensen ook gezonder leven door minder roken,drinken,
  vette snacks en snoepen dus minder over gewicht,zelf kom ik uit een katholieke famillie en was vroeger 10 tot 14 kinderen heel gewoon,
  waarvan er veel stierven door t.b.c.,kinkhoest en longontsteking en dus later niet aan kanker,mijn bezwaar is dat allerlei actiegroepen lopen te choppen om hun gelijk te halen en misbruik maken van ,n ander z,n leed.het enigste wat 100% vaststaat is dat je veel meer geld kwijt bent.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mozes

  Precies @veldzicht, dat actiegroepen allerlei valse verbanden leggen tussen voeding en ziektes ten dienste van hun eigen streven is wat mij ook zo irriteert. Daarom kan ik het ook moeilijk laten om er op te reageren.

  Vroeger waren bacteriële infectieziektes doodsoorzaak nr 1. Mijn grootvader van mijn moeders kant is overleden aan longontsteking toen mijn moeder nog maar 2,5 jaar was. Een neef van mijn vader aan een tandontsteking die naar binnen trok.
  Sinds de antibiotica bestaat sterven er vrijwel geen mensen meer aan bacteriële infectieziektes. Sindsdien wordt men veel ouder en bereiken veel meer mensen een leeftijd waarop kanker veel voorkomt. De wetenschap is nu zover dat binnen dertig jaar vrijwel geen mensen meer sterven aan kanker. Dan worden mensen nog ouder en zullen nog meer mensen dan nu een leeftijd bereiken waar dementie veel voorkomt. Dan zal men zich afvragen: 'hoe komt het toch dat zoveel bejaarden tegenwoordig dement worden'? Ze hebben dan niet in de gaten dat dit komt omdat mensen niet meer dood gaan aan kanker. Vervolgens zullen er malloten zijn die weten te vertellen dat dementie wordt veroorzaakt door voeding......

 • aarthamstra1

  Mozes ,Ze zouden je aan je haren moeten mee slepen door de Hollandse kanker instituten , Met je achterlijk gezwam .
  Hoe durf je .Een van de oorzaken van de ziekte dementie is te VET eten.
  Vet / melk , De zelfde stof die zorgt voor te snelle celdeling bij volgroeide
  wezens .Daarom zijn melk producten slecht voor de volksgezondheid.
  Veldzicht , je roept eerst dit en dat is slecht en vervolgens het is niet bewezen????????????????????


 • jordi 1455

  Oud worden is een kwestie van geluk hebben, zelfs mensen die supergezond leven volgens doctoren kunnen vroegtijdig sterven.

 • pensboer

  Voor Wijfels een zware dobber om spijt te betuigen inzake het gevoerde land-en tuinbouw beleid. Als boerenzoon en CDA-bestuurder wist hij beter. In de jaren zeventig wist men dat de intensieve veehouderij een neventak zou blijven en grondgebonden. We hadden genoeg voedsel en grond door ontginning en inpoldering.Wijfels heeft niet naar de stem van kritische boeren en boerinnen en CLM e.a.geluisterd.Zij signaleerden de eenzijdige landbouwlobby van groei met gevolg: overproductie, export, dumping in derde landen,lage prijzen en gevolgen voor milieu, natuur en leefbaarheid platteland. De invoer van goedkoop veevoer ging gewoon door, de Nederlandse akkerbouwer had het nakijken, de graanprijs daalde. De Rabobank heeft de soja-teelt en invoer ondersteund, een slechte zaak!
  Zo kon de intensieve veehouderij blijven groeien en het mestoverschot! Als Braks ingrijpt met de interimwet in 1984, had de Rabo minstens haar beleid aan moeten passen.Na dertig jaar is de intensieve veehouderij nog niet gekrompen, megastallen zijn gegroeid, mestrechten zijn gratis verstrekt aan megabedrijven, onder het mom van innovatief en duurzaam. Hoogste tijd dat Wijfels zijn duurzaamheidsboodschap overdenkt en het CDA en LTO ervan overtuigt dat dierrechten moeten blijven, inkrimping IV nodig is, daarbij hoort een sociaal en fatsoenlijk saneringsbeleid voor de gedupeerden die mede door de Rabo op verkeerd spoor zijn gezet.
  R.Schut-Hakvoort
  ex-boerin te Lottum

 • gvanlaar

  de bank heeft veel te royaal uitgedeeld de afgelopen paar jaar... het kon maar niet op, nieuwe stal, trekker erbij robot erin paar ha grond erbij kon allemaal. maar uiteindelijk is de boer volledig verantwoordelijk voor zijn eigen financieringsaanvraag!!!! als je 4 ton wilt lenen voor een stal en je kunt 5 ton krijgen om nog wat extra te doen waarom zou je dat doen als je het niet nodig hebt en vaak ook niet eens op kunt brengen!?!? de bank is te royaal geweest maar de boer heeft vaak een veel te grote schoen aangetrokken!! EIGEN SCHULD!!!

 • veldzicht

  Precies wat ik zeg aarthamstra,het is nooit bewezen dat biologisch of vegetarisch gezonder is,wat WAT WEL BEZEZEN is.is dat roken,te veel drinken
  veel vette snacks en veel snoepen slecht is voor de gezondheid en
  de meeste vegetariërs letten daar meer op.,sinds wanneer krijg je van vet eten dementie?????ik ken/kon verschillende mensen met dementie
  die zo mager waren als ,n panlat en heel matige eters waren.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • veldzicht

  misschien maar bete helemaal niet meer eten weet je tenminste zeker dat dat niet de oorzaak is.

 • Mozes

  @aarthamstra, jij hecht dus meer geloof aan obscure sites van onduidelijke herkomst dan aan professoren.

 • aarthamstra1

  Nee Betweter MOZES, Voor vorige week dinsdag nog in het Radboud zieken huis 1.5 uur overleg gehad J.P.M. Sedelaar ,over Kankerestrijding
  Augustus een vervolg overleg met Van der Poel, en Boot in het AVL ziekenhuis in Amsterdam. Daarvoor 12 jaar in het UMC in Utrecht om de 3 maanden in behandeling bij Prof Lock . Die als hobby koeien en paarden had.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • BW

  Kunnen jullie niet inloggen op DOKTERSPOST.NL???
  Dit gaat toch nergens meer over. Stelletje wijsneuzen.

 • veldzicht

  Zullen we het een beetje gezellig houden?

 • aarthamstra1

  Goed plan Veldzicht.

 • Mozes

  @aarthamstra, wat zeggen die doktoren over het verband tussen kanker en voeding?

 • koster

  Aarthamstra gedraag je een beetje wil je. Zowel jij als Mozes zitten qua kanker ed op het verkeerde spoor.
  Het is allang bekend waardoor kanker ontstaat en hoe je het kunt genezen. Dit mag echter niet bekend worden, want de oplossing is simpel en goedkoop. Er zijn nu eenmaal veel krachten aan het werk die het om macht en geld gaat en het niets interesseert wie daar allemaal aan kapot gaat.
  Maar dankzij internet kan niet meer alles zomaar onder de pet gehouden worden. Google bv maar eens op Ard Pisa en gij zult wijzer worden.
  Artsen Mozes worden opgeleid in leerhuizen die opgezet zijn door Big Farma en hun studie heet niet voor niets medicijnen.
  Dhr Wijffels maakt zich er inderdaad wat makkelijk vanaf, maar ja hoeveel keus had hij? Misschien had hij toen zijn mond open kunnen trekken.

 • veldzicht

  Het spijt me voor je Koster maar ben het toch niet met je eens,
  ik hoef maar aan Silvia Millencamp te denken dan heb ik voorlopig gegeten en gedronken van die kwakzalvers,terwijl ik ondertussen heel veel mensen ken die door bestralen en chomo wel genezen zijn die vroeger onherroepelijk waren gestorven.

 • veldzicht

  Bedoel chemo en medicijnen.

 • Mozes

  Ik ben inmiddels tot het inzicht gekomen dat ik helemaal niet had moeten reageren. Je kunt met feiten, ook al zijn die wetenschappelijk nog zo verantwoord, niet discussiëren tegen hysterie.

 • agratax2

  Hoe kan dit artikel over een bankier die wel of geen excuus aanbied voor de acties die genomen zijn in een tijd waarin iedereen dit normaal vond, leiden tot een discussie over eten en kanker en dementie? Als alle reageerders eerlijk zijn, zullen ze allemaal moet bekenen dat ze indien ze in de tijd van Wijffels geld nodig hadden gehad en de Rabo NEE had verkocht (reden ove 10 jaar gaat dit mis) ze rechtstreeks naar de collega bank waren gestapt. Dus het nu eisen van excuus van iemand die de moed heeft om te zeggen ik / we hebben het fout ingeschat is hypocriet.
  Van achteren kijk je een koe in zijn kont!!!!!

 • aarthamstra1

  Agratax1 het kan raar lopen , Er is een nieuw boek uitgekomen ,Rotbanken
  de schrijver legt daar in duidelijk uit waar het wel over zou moeten gaan
  Libor,euribor. swap. lijfrente. Hypoteken. Grote zaken waar al van BEWEZEN is dat het volk voor velen miljarden is opgelicht. En dan verschijnt er weer zo'n nieuwe Rabo betweter op tv ,En zegt dood leuk als er mensen door in de problemen zijn gekomen moeten ze zich maar melden. Wijffels /Zalm. Wie habben dat nicht gewust. Vervolgens gaan we hier elkaar beschuldigen van moet je maar opletten. Had je maar beter moeten lezen,Had je maar niet zo hebberig moeten zijn , De bank deed ook zijn best . Als je zo te keer gaat MOZES voorop .Koste wat kost
  deze Multinationals in de kont blijft kruipen. Van achteren kijk je een koe in de kont. Klopt. Wat verwacht je van de toekomst als je niets uit het verleden wilt leren.

 • Mozes

  Ik ben het met @agratax eens dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft tav zijn financiële situatie. Als je meer geld leent dan verantwoord is of dat je nodig hebt is het toch ook je eigen schuld als je later in moeilijkheden komt.

 • Piet, Midden-Europa

  Mij dunkt dat in eerste instantie de agrarische 'ondernemers' fouten hebben gemaakt !!!... Die hebben toch om krediet gevraagd ? Of vergis ik mij ? Het is ook waar dat het 'in' was op de pof te kopen, bouwen, uitbreiden en zo voort !!!... Het is waar wat @agratax1 schrijft ; Wijfels toont Karakter hij is eerlijk en draait niet 'om de hete brei heen' !!!... Vandaag de dag zoeken de meeste 'ondernemers' een Zondebok en wijzen met hun vingertje< maar vergeten hun persoonlijke VERANTWOORDELIJKHEID !!!!!..... Zoiets zou je Infantilie kunnen noemen.

 • landboer

  En zo is t !!

 • aarthamstra1

  Dat noemt zich zelf coöperatief . 26 MILJARD aan swap leningen Enz , Misdaden hebben ze (banken) afgekocht Wijffels/Zwalm Wie haben das nicht gewusst. En wat doen de boeren elkaar beschuldigen Met MOZES voorop .ook Piet vind nu dat het eigen schuld dikke bult is. Achterlijk gelul om zo de daders te verdedigen in plaats van de slachtoffers.Ben je bestolen had je maar beter op moeten letten stomme boer, aldus deze bezopen LTO aanhangers,Waarom ,Waarom

 • koster

  Toch nog even een reactie op Veldicht. Weet je waarom Silvia Millecam zo ontzettend breed uitgemeten is geweest? Om alle schapen in het hok te houden! !
  We hebben het hier over 1 persoon, al kun je als je gaat zoeken natuurlijk nog meer mensen die het na een alternatieve behandeling niet gered hebben. Dit staat echter niet in verhouding tot het aantal mensen dat dood gaat door de reguliere behandelingen. Dit is geen hysterie Mozes (helaas). Ik heb dat ook lang gedacht, tot mijn ogen open gingen en ik zelf op zoek ging naar antwoorden.

 • minasblunders1

  Bij Mozes is alles wat niet in zijn beperkte denkwereld past hysterie of emotie.

 • Fermer

  @aarthamstra, ik geloof ook niet dat jij de domste bent. Maar je kan niet alles weten en dan ga je af op kennis van 'deskundigen' en 'adviseurs'. Echter dat bleken naderhand gewoon verkopers te zijn, die slechts hun werkgever dienden, en die zo hun klanten erin luisden. Er werd geen eerlijke voorlichting gegeven waar je als klant wel vanuit ging als zijnde jou adviseur. Gaat iedere boer dan elke adviseur nog eens natrekken? Dan kom je toch nergens toe. Je zult nu inmiddels wel beter weten, maar het is triest dat collega-boeren nu net doen alsof zij het toen al beter wisten, zielig stelletje.

 • aarthamstra1

  Koster. gedraag je Hamstra?? Bw , je bent geen dokter?, Maar volgens de dokter ondertussen wel ervaringsdeskundige (helaas al 30 jaar) Koster het boek Ard Pisa is besteld. bedankt voor de tip. Uit de hoofdpunten lijkt het toch op een gebrek aan zuurstof in de cellen te zijn ,wat weer vooral door voeding word veroorzaakt.Holland is een van de landen met de meeste kanker gevallen .Hoe komt dat?? .Naast ervaring met chemo/bestraling/operaties , heb ik ook ervaring met diverse alternatieve geneeskunde en voedings diëten . Zonder echte oplossing. .Ja ik als varkensboer vond het niet leuk te horen dat iedereen het altijd eens is dat varkensvlees zeker niet gezond is . Ben er ook niet blij mee dat melk gezien word als slecht voor mensen die kanker hebben of er gevoelig voor zijn. Dat mag geen reden zijn om dan uit financieel belang je kop in het zand te steken .
  Rokers ontkennen door verslaving .Mozes en zijn vrienden ontkennen door dollartekens .
  Multinationals gaan voor geld en macht .met het verschil dat zij een misselijk makende tactiek gebruiken gelijk Jihadisten . Die daardoor blindelings gevolgd worden door mensen als Mozes.
 • veldzicht

  Koster en Aarthamstra,als jullie vlug zijn heeft heks Amanda nog wat
  ingestraald water staan (ingestraald via de radio) zelf ga ik toch voorlopig eerst maar even naar m,n eigen huisarts.

 • aarthamstra1

  Veldzicht Beter lezen of je mond houden

 • heide01

  Ik zou als eenvoudige boer wel eens met Wijffels willen ''sparren''.
  Als hij bankier was geweest van 2004-2008 zou hij dan nu ook zeggen:
  het werd van ons gevraagd, ik zat aanvankelijk in concurrentie met ABN en ING, ik moest wel. Verder ik hoor hem wel zorgen uitspreken over de Soja die naar Nederland gaat, 0,5 % wereld productie, maar niet over 100 miljoen ton toename wereld verbruik in 10 jaar tijd.In Nederland zelfs afname door betere efficientie!! Als je op een voetstuk leeft kun je je veel veroorloven. Bij ons zeggen ze als je eenmaal de naam hebt van vroeg opstaan kun je rustig een tijdje rustig uitslapen.

Laad alle reacties (60)

Of registreer je om te kunnen reageren.