AlgemeenNieuws

Motorcrossers teisteren Franse boeren

Bourg-en-Bresse – De Franse ministers voor landbouw Stéphane le Foll en voor binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve praten maandag met vertegenwoordigers van de boeren over de toenemende misdaad op het platteland. Die boeren willen het daarbij niet alleen hebben over de grote golf diefstallen, maar ook over een nieuw fenomeen: vernietigende motor- of autoraces op akkerbouwgronden.

Le Foll en Cazeneuve gaan daartoe op werkbezoek in het departement Ain in het zuidoosten van Frankrijk. Eerste aanleiding is de sterke toename van de diefstallen, niet alleen van trekkers en andere machines, maar ook van hele partijen gewassen zoals aardappelen of van dieren. In de maand april alleen al registreerde de politie 1.043 van dergelijke misdrijven, 7 procent meer dan een jaar eerder. ”Die opgaande lijn doet zich nu al enkele jaren achter elkaar voor en het is de hoogste tijd dat de overheid met gerichte maatregelen ingrijpt,” aldus boerenkoepel FNSEA die de bewindslieden voor het overleg heeft uitgenodigd.

De bond wijst daarbij ook op de steeds vaker voorkomende races op boerengrond. Zo meldde een boer in Vermelles in de buurt van Calais onlangs dat een grote groep motorrijders onuitgenodigd over zijn pas ingezaaide velden crosten en dat grotendeels de vernieling in reden. Ook elders in Frankrijk worden dergelijke problemen gemeld met zowel motoren als 4×4-voertuigen.

Beheer
WP Admin