Home

Nieuws 1 reactie

Britse beroering over halal geslacht vlees

Londen - In Groot-Brittannië is beroering ontstaan nadat bekend werd dat winkels en horeca altijd vlees van ritueel geslachte dieren verkopen om geen onderscheid te hoeven maken en problemen te voorkomen met klanten die uitsluitend halal of kosher vlees vragen.

 

De problemen zijn opgedoken nadat Pizza Express op haar website liet weten dat al het in haar pizza's verwerkte kippenvlees halal-geslacht is. Dat wordt echter op geen enkele manier op de menukaarten vermeld.

Inmiddels hebben andere bedrijven bevestigd datzelfde te doen, ofwel in al hun Britse filialen of alleen in regio's waar veel moslims wonen. Veel supermarkten verkopen ook veel halal-vlees, zoals uit Nieuw-Zeeland afkomstig lamsvlees of kip uit eigen land, zonder dat als zodanig te vermelden.

Volgens informatie van de Food Standard Agency wordt in ruim een kwart van de 350 Britse slachthuizen nu geheel of gedeeltelijk op religieuze wijze geslacht. De helft van al het lamsvlees en een derde van de kip is ook afkomstig van halal-slachtlijnen.

Die berichten hebben geleid tot protesten van organisaties die vanwege het dierenwelzijn tegen ritueel slachten zijn, zoals de Farm Animal Welfare Council en de Humane Slaughter Association. De organisatie van dierenartsen British Veterinary Association heeft al eerder vraagtekens gezet bij het op rituele wijze slachten van dieren. Dat heeft echter weer geleid tot een open brief van de leiders van de Moslim- en Joodse gemeenschap die ritueel slachten verdedigen. ''Onder religieuze regels geslachte dieren worden niet slechter behandeld dan andere diren die worden geslacht om gegeten te worden. Dat winkels en restaurants kosher en halal vlees verkopen behoort ook tot de vrijheid van godsdienst'', aldus de brief aan de Daily Telegraph. De organisaties benadrukken daarbij echter wel dat vermeld zou moeten worden of het gekochte of verwerkte vlees wel of niet op rituele wijze is geslacht, zodat de consument zelf een goede keuze kan maken.

Juist om het kostbare en soms ingewikkelde onderscheid in de vleesstromen te vermijden, zijn veel Britse bedrijven er toe overgegaan om uitsluitend halal-vlees te gebruiken. Om die reden zegt de winkeliersvereniging British Retail Consortium (BRC) ook geen reden te zien om halal apart te vermelden. De BRC wijst er daarbij op dat veel van dit vlees afkomstig is van dieren die wel ritueel geslacht zijn maar van te voren ook zijn verdoofd, vaak het gevoelige punt voor tegenstanders van deze slachtmethode.

Het ministerie voor platteland en voeding Defra heeft inmiddels laten weten naar de zaak te zullen kijken. Defra wijst er daarbij op dat de Europese Unie momenteel al een onderzoek laat uitvoeren naar alle aspecten van ritueel slachten en de etikettering van vlees.

Eén reactie

  • Martin Oldenhof

    'veel van dit vlees afkomstig is van dieren die wel ritueel geslacht zijn maar van te voren ook zijn verdoofd'
    Is dit niet schadelijk voor de gezondheid van de mens? Als ik kijk hoelang er wachttijden zijn op medicijnen etc. bij dieren dan lijkt mij in eerste instantie vlees eten van verdoofd geslachte dieren (ook nog zonder dat je het weet) niet direct gezond. Het lijkt mij dan ook logisch dat het gewoon vermeld moet worden in de winkel waar je het vlees koopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.