Home

Nieuws

Advies aan EU-hof: verbod op sociaal toerisme toegestaan

Luxemburg - Wie binnen de Europese Unie naar een ander land gaat zonder daar te willen werken, heeft geen recht op een uitkering voor levensonderhoud. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie geoordeeld in een zaak tussen een uitkeringsinstantie in Leipzig en een Roemeense moeder en haar zoon.

De conclusie van de advocaat-generaal is een advies aan de Europese rechter. Doorgaans worden de adviezen van de advocaat -generaal door de rechter overgenomen.

De regels in de Europese Unie laten toe dat een lidstaat geen uitkering toekent aan een buitenlander vanuit de EU. Voorwaarde daarbij is wel dat er geen echte band bestaat tussen de buitenlander en de lidstaat waar de buitenlander woont, zegt advocaat-generaal Melchior Wathelet. Anders zouden inwoners van de ene lidstaat naar de andere kunnen reizen, uitsluitend met het doel om een uitkering te verkrijgen. Dit sociaal toerisme moet kunnen worden tegengegaan, vindt de advocaat-generaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.