Home

Nieuws

€100 miljoen nodig voor Floriade Almere

Almere – Het organiseren van de Floriade 2022 in Almere kost circa tot €100 miljoen. Het grootste deel, zo'n €65 miljoen, moet uit de markt komen. Dat heeft oud-landbouwminister Cees Veerman bekendgemaakt bij de presentatie van het verkenningsrapport Floreren in Almere, waarin ook staat dat de Floriade een bredere tentoonstelling moet worden dan voorheen.

De Floriade heeft als thema 'het goede leven in een goede leefomgeving', waarbij duurzaamheid leidend is. Veerman waarschuwt voor tunnelvisie en pleit ervoor om geen blauwdruk neer te leggen voor de Floriade, maar slechts een einddoel. Hierdoor krijgt de organisatie de kans met flexibele oplossingen te komen.
Volgens de rapporteurs moet de gemeente Almere een vennootschap oprichten dat zichzelf kan bedruipen. Een Raad van Commissarissen moet het budget en de organisatie controleren. De vorige Floriade in Venlo trok 300.000 bezoekers minder dan begroot en kwam uit op een exploitatietekort van €9 miljoen.
Volgens de rapporteurs kan de Floriade inhoudelijk of financieel alleen door vernieuwing, verlening en verbreding van het evenement. De Floriade wordt wat Veerman betreft geen klassieke tuinbouwtentoonstelling.  "Tuinbouw heeft veel raakvlakken met andere sectoren, zoal de waterbouwtechniek. Door cross-overs te bedenken kun je de aandacht verbreden en daarmee heb je een bredere basis in het bedrijfsleven."
Veerman erkent dat het huidige financiële klimaat het lastig kan maken in het bedrijfsleven financiering te vinden voor een evenement dat pas over acht jaar plaatsvindt. De gemeente Almere zegde eerder al €20 miljoen toe. Volgens het verkenningsrapport moet de gemeente zo snel mogelijk een start maken met de organisatie van het evenement, bijvoorbeeld door het oprichten van een Floriade Huis in de stad. Hier zou de programmaorganisatie kunnen worden ondergebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.