Home

Nieuws 3137 x bekeken 15 reacties

'Stel bank medeverantwoordelijk voor antibiotica'

Nederweert – Een te hoog gebruik van antibiotica op een veebedrijf moet de verantwoordelijkheid worden van een expertpanel dat het bedrijf gaat bekijken. Dat vindt dierenarts en voorzitter van de nieuwe dierenartsenorganisatie Coöperatief Praktiserende Dierenartsen (CPD) Frans Dirven.

Hij vindt dat de verantwoordelijkheid nu te veel bij de dierenarts wordt gelegd. Bij problemen op een bedrijf maakt de dierenarts een bedrijfsbehandelplan en een diergezondheidsplan, waarin naast de medicatie ook staat welke managementmaatregelen er moeten worden genomen. In een aantal gevallen is het financieel onmogelijk om deze maatregelen uit te voeren en blijft de dierdagdosering te hoog. In dit geval moet een expertpanel, waarin ook de bank is vertegenwoordigd, het bedrijf beoordelen.

Dirven ervaart dat er bedrijven zijn die moeten investeren in bijvoorbeeld het klimaatsysteem van de stal om de dieren gezonder te krijgen, maar dat hier geen geld voor is en dat de bank ook niet bereid is te financieren. In de praktijk blijft het antibioticagebruik op deze bedrijven vaak te hoog, omdat de adviezen van de dierenarts niet goed opgevolgd kunnen worden. Dit komt omdat de dierenarts de zieke dieren wel moet behandelen.

Dirven vindt dat de dierenarts en de ondernemer alleen hiervoor niet verantwoordelijk moet worden gehouden, maar dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van veehouder, bank, voerleverancier en dierenarts. Het expertteam moet een verbetertraject voorstellen dat haalbaar is. Het is dan een bedrijfsprobleem en niet een veterinair probleem dat het aantal dierdagdoseringen van antibiotica te hoog is."

Laatste reacties

 • h.j

  tijd voor een nieuwe voorzitter

 • Wim 1

  Helemaal mee eens.

 • piglet56

  frans dirven is n kundig man die de praktijk kent ik hoop dat er naar geluisterd wordt

 • w v gemert

  Verantwoordelijkheid blijft liggen bij de ondernemer ,niet bij de dierenarts en niet bij de bank niet bij de buren.

 • Jongman

  Tijd voor een nieuwe kundige voorzitter!!!

 • Elevage

  dat de banken eens gaan meewerken zou niet alleen in deze situatie een verademing zijn !

 • Case1056

  Zo zie je maar, de bank zegt eigenlijk dat er EERST geld moet worden verdiend voordat er in milieu (kan) worden geïnvesteerd. En ja dat geld voor iedereen er moet eerst salaris worden verdient, voordat de economie een economische impuls kan krijgen. Daar hoef je toch geen studie voor te doen. Laat de boeren met Boerenverstand maar een de wetten (regering) maken.

 • pluimpje

  Sluit me aan bij de reactie van w v gemert!
  Nee, we gaan de regeldruk niet nog meer opvoeren met 'discussiepanels'. In plaats daarvan kan de bank eens wat beter meewerken in de financiering van nieuwbouw- en renovatieprojecten. Daar moet vaak op onderdelen al bezuinigd worden om het project te kunnen realiseren. Dit is het verleggen van de rekening naar de toekomst, wat ook alles te maken heeft met diergezondheid en rendement. Rendement moet de bank toch aanspreken lijkt me.

 • sprinkler

  als een gezondheidsplan niet kan worden uitgevoerd en de bank niet meer wil financieren dan moet de 'ondernemer' een 'hoe ga ik stoppen plan' gaan uitvoeren.

 • kempen

  leuker kunnen we het niet maken wel gekker
  De bank gaat een gedeelte van de veterinare zaken beoordelen (sommige banken hebben op het gebied van de gezondheidszorg veel kennis ?? hoe lang is het een bepaalde bank gelukt om alle doping perikelen in de wielersport te verdoezelen)
  De voerfirma gaat eeen gedeelte van de bedrijven financieren.
  En de dierenarts gaat voorlichting geven over het klimaat en de voeding.
  Kom Frans Dirven, Laat iedereen doen waar in hij of zij goed is en laat de ondernemer de adviezen van de diverse partijen beoordelen en daar een daar zelf als ondernemer zijn of haar conclusie uit trekken

 • Popejapie

  @sprinkler, volledig mee eens. Het plan van Dirven is natuurlijk wel sympathiek, maar zet uiteindelijk geen zoden aan de dijk. Alleen maar valse verwachtingen, die alleen maar frustratie voor de boer in kwestie zullen opleveren.

 • landboer

  Als het effe niet mee zit word de bank verantwoordelijk gemaakt die heeft er toch niks mee te maken!

 • koestal

  wie verdient er het meest aan ?

 • aarthamstra1

  Nagenoeg alle stallen zijn uitgevonden door de voerleveranciers,En vele malen aangepast uit voortschrijdend inzicht. Als er hersteld of aangepast moet worden is het vaak (te) laat . Financieel ,ouderdom , enz. Nu wil deze slimme man een organisatie die dat gaat bijstaan .Dat kan goed ,er is maar een ding nodig een zak met geld. Een geluk 80% heeft al het loodje gelegd, de voorspelling binnen 10 jaar nog eens 50% van de overgeblevene.

 • Arnens

  Schoenmaker blijf bij je leest. De bank is er voor financiering, de voerfabrikant voor het voer, de LTO en andere vakorganisatie's voor belangenbehartiging, en de veehouder is de zelfstandig ondernemer, die adviezen en voorlichting raadpleegt en dan zelfstandig zijn/haar beslissingen neemt. Wie dit als zelfstandig ondernemer niet kan moet zijn conclusie trekken, vaak wordt daar veel te lang mee gewacht.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.