Home

Nieuws 824 x bekeken 6 reacties

Recordaantal teken gevangen in 2013

WAGENINGEN - Vrijwilligers hebben vorig jaar een recordaantal van 16.500 teken gevangen voor een onderzoek van de Wageningen University.

Sinds de start van het onderzoek in 2006 hebben de tekenvangers nog niet eerder zoveel van de spinachtige beestjes gevonden. Dat heeft de universiteit zondag bekendgemaakt.

De vrijwilligers vangen teken op 11 vaste locaties in natuurgebieden door heel Nederland. De vangst van 2013 ligt 64 procent hoger dan het gemiddelde van de voorgaande jaren, aldus de universiteit. De Wageningse universiteit zette in maart 2012 samen met het RIVM de website Tekenradar.nl op. Op die site werden vorig jaar 9.000 tekenbeten gemeld, 25 procent meer dan het jaar ervoor.

Een deel van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich. Die bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Maandag begint de jaarlijkse Week van de Teek, waar een groot aantal organisaties bij betrokken zijn, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten, maar ook het RIVM en de Wageningen University. De organisaties vragen tijdens de themaweek aandacht voor teken, tekenbeten en de mogelijke gevolgen van de ziekte van Lyme. Tijdens de week wordt onder meer voorlichting gegeven aan werkgevers en werknemers in de agrarische sector.

ANP en WUR

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Dit jaar gaat het record van 2013 vast overtreffen. Het barst er nu al van.

 • Mels

  In Den Haag zitten er ook nog heel wat,die kunnen je net zo ziek maken als deze.....misschien zijn die nog beroerder want daar ontkomt niemand aan.....

 • alco1

  Het is ergens een teken van!

 • el

  Er zijn waarschijnlijk ook steeds meer afgestudeerde teken vangers in NL!

 • W Geverink

  Nee el. De meeste zijn professionele mierenneukers die er een avond cursus hebben bijgedaan.

 • poldes

  Lyme is niet iets wat je iemand mag gunnen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.