Home

Nieuws

Landbouwraad stemt in met uitvoeringsregels GLB

Luxemburg - De Europese Raad van landbouwministers heeft ingestemd met de uitvoeringsbepalingen van het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Nu moet alleen de plenaire vergadering van het Europees Parlement nog instemmen met de zogeheten 'delegated acts' van het nieuwe GLB. Deze stemming is dinsdag, tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. De verwachting is dat ook het Europees Parlement zal instemmen met de plannen. Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw spreekt van een belangrijke stap. "Het is het eindpunt van jaren onderhandelen over het nieuwe Europese landbouwbeleid." Dit zal duidelijkheid geven aan alle landbouwers en de uitvoerende organen in de lidstaten over de details van het nieuwe GLB.
In de uitvoeringsbepalingen zijn door de Europese Commissie nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is de omrekenfactor voor eiwithoudende gewassen in de Ecologische aandachtsgebieden – de groene braak – verhoogd van 0,3 naar 0,7. Hierdoor is in plaats van 3 nu 1,5 hectare eiwithoudend gewas nodig om 1 hectare Ecologisch aandachtsgebied in te richten. In het kader van de vergroening zijn boeren verplicht om 5 procent van hun bouwland in te richten als ecologisch focus gebied, bijvoorbeeld door aanleg van landschapselementen of bijvoorbeeld teelt van eiwithoudende gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.