Home

Nieuws 18 reacties

Huitema: VVD distantieert zich van derogatiebeleid

Alkmaar – De VVD distantieert zich van het derogatiebeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Dat zegt Jan Huitema, VVD-kandidaat voor het Europees Parlement op een verkiezingsavond van LTO Noord in Alkmaar.

"De verandering van het verplichte areaal grasland van 70 naar 80 procent voor derogatie had niet gehoeven. Niemand wist dat het zo liep", zegt Huitema. Hij zegt dat de VVD des duivels heeft gereageerd op de uitkomsten van de onderhandelingen over het Nederlandse verzoek om extra bemestingsruimte te krijgen boven op de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare. "Kamerlid Helma Lodders heeft meermaals aan de staatssecretaris gevraagd hoe het ging met de derogatie-onderhandelingen. Dijksma heeft hierop niets los gelaten. Ze heeft steeds gezegd dat het goed zou komen", zegt Huitema. Hij voegt eraan toe dat Dijksma met het behoud van dierrechten voor de derogatie de verschillende sectoren tegen elkaar uitspeelt. Huitema, zelf melkveehouder, vindt dat het beleid te veel is gebaseerd op de papieren werkelijkheid en niet op de praktijk. "Dan wist je wel dat de bouwplannen al zijn ingevuld en dat hier al op is geanticipeerd door bijvoorbeeld maiszaad te bestellen."

Op de vraag of de VVD nu ook tegen de derogatievoorstellen gaat stemmen, reageert Huitema dat Nederland de derogatie wel echt nodig heeft. "Maar ik snap de bezwaren van de intensieve veehouderij en de akkerbouw wel. Zij zijn het ruilmiddel geweest."
Huitema pleit ervoor dat onderhandelingen over derogatie niet meer achter gesloten deuren door ambtenaren moet gebeuren, maar dat de politiek hier ook inzicht in en invloed op krijgt.

Helma Lodders reageert met de woorden zoals ze die ook in het Kamerdebat gebruikte. "We zijn inderdaad zeer teleurgesteld in het onderhandelingsresultaat over de derogatie. Er is onvoldoende rekening gehouden met de hoogproductieve landbouw die we in Nederland kennen." Het voorstel niet steunen gaat de partij te ver. "We moeten eerlijk zijn. Ook als het voorstel niet steunen, blijven de dierrechten bestaan."  Lodders komt volgende week wel met een motie waarin ze uitstel vraagt voor de voorwaarde voor 80 procent grasland in plaats van 70.  "De regels worden nu tijdens de wedstrijd gewijzigd. Boeren hebben als maiszaad gekocht. Ze worden op hoge kosten gejaagd als dit moet worden omgezet in grasland, waarbij dan door het late zaaien ook nog twee snedes worden gemist." Lodders pleit voor uitstel voor alle boeren die niet aan de 80-procentsnorm kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Heeft de VVD nu ineens weer wat op met de veehouderij? Ik dacht dat ze er alleen nog waren voor de elite akkerbouwers.

 • polsbroek

  Zo is de politiek ze kunnen alle kanten op

 • anton1937

  Draaikonten eerste klas is de slagzin van de VVD

 • gjh

  huitema ze hebben mij verteld dat je niet mag LIEGEN !!!

 • alco1

  Wat liegt Huitema dan gjh.
  Uit bovenstaande artikel blijkt dat zelfs de regeringspartij VVD, totaal onwetend is. Het blijkt steeds weer dat er wel verkiezingen worden gehouden, maar dat steeds dezelfde regelgevers aan het roer blijven en ministers en staatssecretarissen marionetten zijn.

 • w v gemert

  Regeren, samen in een coalitie en durven zeggen ik wist het niet. Ga je zitten schamen en stort je vergoeding terug VVD-ers.

 • a.t.herwijnen

  Ze hebben toch elke week een minister vergadering. Hebben ze daar dan geheimen voor elkaar????? Volgens mij probeert de VVD nu zieltjes te winnen na de slechte verkiezing jl,
  Trouwens liegen mag toch in Den Haag. Verkiezingsbelofte worden na 1 dag al gebroken.

 • BO(skabout)ER

  altijd als de VVD in het kabinet zit zonder CDA schuiven ze de landbouw richting de linkse of anti landbouwpartijen. Zo doen ze zelf nooit wat verkeerd!

  Overigens vind ik het Sharon Dijksma niet heel erg slecht doen, ze is ook altijd positief over de landbouw etc.

 • minasblunders1

  Zegt ze.............

 • andre39q

  Kijk even naar de datum lol

 • Jan van het Zand

  De politici in Den Haag zijn makke schapen die Brussel blindelings volgen. Wat een onzin dat oplevert merken we wel in de mestwetgeving. Heel de wereld kijkt met ontzag naar de kennis en kunde in de Nederlandse landbouw. Nederland is wereldwijd het landbouw-voorbeeld.
  Maar dan de EU. De EU is de anker in de innovatie voor de Nederlandse landbouw. Nederlandse innovatie wordt geremd door de regelbrij vanuit Brussel, en de Nederlandse politici laten hun oren ernaar hangen. Wat moeten wij in Nedeland met de zeggenschap van bijvoorbeeld Griekenland, Bulgarij, de Baltische Staten in onze landbouw? Hoezo kan Nederland niet autonoom de mestwetgeving gestalte geven met volop ruimte voor innovatie om dat probleem te tackelen?
  Bijzonderheid: In Finland worden de uitwerpselen van de mens gebruikt om in de landbouw te bemesten. Hoe zit dat in Nederland? Minder dieren maar wel meer mensen?

 • minasblunders1

  Parel, nu sla je de plank wel heel erg mis. Nederland WAS het kenniscentrum op landbouwgebied, maar dat was jáááááááren geleden. Die kennis is er nu echt niet meer hoor, men profiteert nog van de goede naam die Wageningen VROEGER had. Tegenwoordig is het een lachertje.

 • alco1

  Die kennis is er echt nog wel hoor! Maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Je loopt er zogezegd niet mee in de pas.

 • farmer135

  die kennis gaat nu naar china....

 • Burnetti

  Q-koorts 2006-2010 (coalitie CDA-VVD): schoolvoorbeeld van verwaarloosde kennis (Australië 1937!).

  Over misleiden en liegen in de politiek gesproken.

 • koestal

  niet distantieren ,maar doe er wat aan ,wat doet Henk Kamp ? niets die laat Dijksma lekker haar gang gaan

 • koestal

  Helma Lodders zegt dat ze teleurgesteld is ,daar komen we niet verder meer ,ook tegenstemmen vind ze niet zinvol,daar gaan we weer ,en de boer heeft weer het nakijken en wordt steeds weer voor de gek gehouden,de regelfabriek in Den Haag draait op volle toeren en de politici roepen maar ach en wee ,ze laten de boeren stikken

 • koestal

  Buiten de Tweede Kamer nog wat dappere taal spreken,maar in de Tweede Kamer weer gedwee de coalitie volgen,een boer hoeft nooit weer te stemmen hij is onbelangrijk in de politiek ,alleen maar belangrijk voor de economie,maar moet wel aan 1001 regels voldoen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.