Home

Nieuws 4004 x bekeken

Grondprijs stijgt naar 54.000 euro

Den Haag - In rustig tempo stijgt de gemiddelde waarde van landbouwgrond. In het laatste kwartaal van 2013 steeg de grondprijs naar 54.000 euro per hectare. Dit is zo'n vijf procent hoger dan het gemiddelde over de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Dit blijkt uit het kwartaalbericht Agrarische grondmarkt van LEI Wageningen UR in opdracht van belegger ASR Landelijk Vastgoed.

In de Noordelijke landbouwgebieden Bouwhoek en Hogeland, Veenkoloniën en Oldambt en Noordelijk Weidegebied, zijn de grondprijzen vorig jaar dichter bij elkaar komen te liggen. In het vierde kwartaal van 2013 lagen ze tussen 41.000 en 43.000 euro per hectare, volgens het kwartaalbericht. In 2012 lagen de grondprijzen daar fors uit elkaar.

In het Oosten van het land zijn de grondprijzen vorig jaar niet veel veranderd. Het gaat hier om de gebieden IJsselmeerpolders, Rivierengebied, Centraal Veehouderijgebied en Oostelijk Veehouderijgebied. In de IJsselmeerpolders, inclusief het landbouwgebied Wieringen en Wieringermeer, ligt de grondprijs ruim boven 70.000 euro per hectare. De prijzen in de andere groepen landbouwgebieden blijven daar zo'n 20 tot 30 procent bij achter.

Ook in het Westen is sprake van grote prijsverschillen op lokaal niveau. In het landbouwgebied Texel en Land van Zijpe ligt de prijs op zo'n 38.000 euro per hectare. In sommige delen van de Randstad wordt meer dan 80.000 euro betaald. In het Hollands/Utrechts Weidegebied loopt de prijs uiteen van 41.000 euro in de Krimpenerwaard/Oostelijk Rijnland tot 62.000 euro per hectare in Eemland.

Een opvallende ontwikkeling op de grondmarkt is de sterke prijsstijging van landbouwgrond in Zuid-Limburg. In de eerste drie kwartalen van 2013 is de prijs met ongeveer een kwart toegenomen tot 61.000 euro per hectare. Ook in dit deel van het land gaat de schaalvergroting door, maar is het aanbod goed bewerkbare grond gering. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd er gemiddeld iets minder betaald dan 60.000 euro per hectare.

In het Zuidelijk Veehouderijgebied en Zuidwest-Brabant is de prijs ten opzichte van 2012 licht gedaald met ongeveer 2 procent. In het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied steeg de prijs licht, namelijk 2,5 procent. Door deze ontwikkelingen zijn de grondprijzen in de verschillende gebieden dichter bij elkaar gekomen, namelijk rond de 60.000 euro per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.