Home

Nieuws 11 reactieslaatste update:28 apr 2014

EZ bevestigt verbod op fosfaatkunstmest bij derogatie

Den Haag – Het verbod op fosfaatkunstmest voor derogatie bedrijven is definitief en geldt ook dit jaar al. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft dat zondagmiddag bevestigd.

Afgelopen vrijdag meldde Boerderij op basis van stukken uit Brussel dat deze tot dan onbekende aanscherping onderdeel is van de nieuwe derogatie, die geldt voor de periode 2014 tot en met 2017. Dat werd toen bevestigd door de Europese Commissie.

Voor boeren die al fosfaatkunstmest hebben gebruikt of er verplichtingen voor zijn aangegaan komt een regeling. Daarmee wordt mogelijk een groot aantal knelgevallen voorkomen. De regeling komt in de overgangsvoorziening die al was aangekondigd voor boeren die in de problemen komen door de aanscherping van 70 naar 80 procent grasland. Volgens een woordvoerder van EZ wordt de regeling nog deze week (van 28 april tot en met 2 mei) gepubliceerd. Feit blijft dat het gebruik van kunstmestfosfaat voor derogatiebedrijven in de komende jaren niet meer mogelijk is.

De volledige reactie van EZ luidt als volgt:

1. Het klopt dat Europese Commissie (EC) fosfaatgebruik uit kunstmest in Nederland voor derogatieboeren verbiedt. Achtergrond is dat EC van oordeel is dat Nederland vanwege het mestoverschot hiervoor fosfaat uit dierlijke mest kan benutten.

2. In de regeling die volgende week wordt gepubliceerd zal dat verbod dus ook mee moeten worden genomen. Geldt niet eerder dan bij inwerkingtreding regeling. Dus eerder gebruikt fosfaat uit kunstmest valt er buiten.

3. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft eerder aangekondigd een voorziening te treffen voor boeren die dit jaar niet meer in staat zijn te voldoen aan de voorwaarde om over 80 procent grasland te beschikken. Ze treft een overgangsvoorziening voor ondernemers die voorbereidingen hebben getroffen waar nu niet meer eenvoudig zonder financiële consequenties van is af te wijken. Dijksma heeft besloten dat de overgangsvoorziening ook zal gelden voor ondernemers die verplichtingen zijn aangegaan om in 2014 fosfaat uit kunstmest te gebruiken. De overgangsvoorziening is onderdeel van de regeling die begin volgende week wordt gepubliceerd. Ondernemers die gebruik willen maken van deze voorziening dienen dat tegelijk met hun aanmelding voor derogatie aan te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lees ook: Geen fosfaatkunstmest op derogatiebedrijf

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Volgens mij heeft er veel politiek gespeeld bij de toekenning van de derogatie. Want wat de combinatie is tussen fosfaat en nitraat is mij volledig onduidelijk. Nederland staat altijd met z'n vingertje te wijzen naar anderen en wordt daar op z'n tijd op afgerekend. Dit is weer eens een voorbeeld.

 • Trot

  wordt dus voor de tweede keer dit voorjaar de plannen wijzigen. eerst extra grasland creëren. en nu de maïsmap met fosfaat weer omruilen voor fosfaat arme maïsmap. zo houden ze je net bezig

 • rub2

  Ongelofelijk politiek spelletje waarbij nederland weer eens denkt goed uit onderhandeld te hebben... alles wat we hier kunnen produceren wordt bepaald door de andere europese landen, dijksma is er nog trots op ook, gevalletje totale onkunde zou ik zeggen. Volg eerst eens een cursus LOI onderhandelen!

  Oja die 20 ha maismap 20-20 150 kg zit er al in....... dit jaar iig nog fatsoenlijke mais.

 • wpg

  Nederlandse onderhandelaars onderhandelen met de portemonnee open op tafel. Met het motto, PAK DER MAAR UIT WAT JE PAKKEN KAN. Maar waar zijn onze vakbonden?? LTO en LLTB liggen jullie te slapen? Contributie te tellen?

 • joannes

  @wpg, blader hier maar een wat rond! Dan kom je er achter dat je vakbonden het beleid al jaren in de tas hebben en er hoge (politieke) idealen mee nastreven. Een volledig gecontroleerd (kunst)mestbeleid waarbij er bepaald is (door de overheid) wat en hoeveel er gebruikt mag worden tot aan de metalen toe. http://www.kennisakker.nl/initiatieven/masterplan-mineralenmanagement

 • ikkethuis

  Er wordt op deze manier wel wat gedaan aan de werkeloosheid, want er zullen weer meer controleurs bij moeten komen, anders is deze regeling onuitvoerbaar.
  Ik vind alle regels onderhand niet meer uit te leggen aan andere mensen, die buiten de landbouw bezig zijn.

 • alco1

  @ikkethuis. Deze manier van werkloosheid bestrijden doen we al jaren, maar het geeft geen enkele impuls aan onze economie.
  Het is tragisch dat we door verschraling juist meer moeten invoeren, waardoor juist onze economie verslechtert.

 • wmeulemanjr1

  Het word weer lekker ruim in Nederland met steeds minder maisteelt, misschien was dat het doel en niet wat voor de veehouderij belangrijk is. Een oogst met mooie opbrengsten zal ze een zorg zijn zolang er geen grote voedseltekorten zijn.

 • infodoc1

  deze voorwaarde staat al minstens 4 jaar in de Vlaamse derogatievoorwaarden

 • landboer

  Vanwege mestoverschot kan nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest halen staat er, wat een onzin, er is helemaal geen mestoverschot en als het er op bedrijfsniveau wel is word die mest afgevoerd, hoe kun je ze dan op het land brengen? Of moeten we aan de zwarte mest?

 • Demeter Griend

  Wordt het ook een voorwaarde voor uitbetaling toeslagrechten ?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.