Home

Nieuws 5 reacties

Dijksma niet voor meer openheid bij procedure derogatie

Wanroij - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil niet meer transparantie bij de onderhandelingen met de Europese Commissie over derogatie.

"Het proces is dit jaar niet anders verlopen dan bij de onderhandelingen over de vorige derogaties", zegt de staatssecretaris na afloop van een bijeenkomst van ZLTO in Wanroij. Dijksma verwacht dat de Europese Commissie bij meer openheid over de onderhandelingen minder geneigd zal zijn om zaken te gunnen. "Dat zal er dan ook toe leiden dat we elkaar minder snel zullen vinden."

Over de procedure van de onderhandelingen voor een nieuwe derogatie op de mestnormen is veel kritiek. Vanuit de Tweede Kamer is meermaals gevraagd hoe de stand van zaken was, waarop Dijksma niets los wilde laten om het onderhandelingsproces niet te verstoren. De Tweede Kamer en belangenbehartigers konden daardoor ook geen invloed uitoefenen op de onderhandelingen.

De lidstaten moeten in het nitraatcomité nog instemmen met het Nederlandse derogatieverzoek. Hoewel in Brussel geldt dat lidstaten elkaar iets moeten gunnen,  speelt de negatieve houding van Nederland tegenover bijvoorbeeld het promotiepakket van agrarische producten volgens Dijksma geen rol. "We moeten geen koppelingen gaan leggen tussen Brusselse dossiers die er niet zijn", reageert Dijksma. Of er verder nog één-op-één-gesprekken nodig zijn om lidstaten over te halen in te stemmen met de Nederlandse derogatie wil Dijksma niet zeggen. Ze wijst er wel op dat Nederland een goede verstandhouding heeft met andere lidstaten en dat er voor het huidige derogatieverzoek een stevige onderbouwing ligt. "Het gaat hier om de inhoud, daar wordt ook op beoordeeld. Het gaat er om dat Nederland moet doen wat het belooft", zegt Dijksma.

Vanuit de veehouderij en de Tweede Kamer is veel kritiek op het late tijdstip waarop er duidelijkheid is over de nieuwe derogatie. "Het feit dat het verzoek nu pas op de agenda van het nitraatcomité staat, geeft aan hoeveel moeite we hebben gedaan om het voor elkaar te krijgen." In Brussel is volgens Dijksma heel stevig onderhandeld omdat Nederland de beloften van het vierde actieprogramma niet is nagekomen. "We moesten een 'uphill battle' voeren",  De staatssecretaris zegt dat het haar ministerie niet te verwijten valt dat het traject lang heeft geduurd. "Wij hebben steeds zo snel mogelijk gehandeld. Als er vertraging is opgelopen, heeft dat niet aan ons gelegen", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • Marco22

  Bullshit

 • boerderijdinther

  Was het niet zo de vorige keer dat het verzoek nog niet af was? Ze komt zo'n beetje met de slechts mogelijke oplossing en probeert het te verkopen ofdat ze het verdomd goed doet.
  Iemand van een of andere milieuvereniging of dierenclub zal moeite hebben gehad het nog slechter te doen.

 • wmeulemanjr1

  Dus alle onderhandelingen mogen in het geniep. Kunnen ze ons mooi van alles wijsmaken nadien!!!

 • minasblunders1

  Ooit wel eens een crimineel tegengekomen die van openheid houdt? In de meeste gevallen hebben ze juist wat te verbergen.

 • a.t.herwijnen

  Hoezo is Den Haag transparant?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.