Home

Nieuws 28 reacties

Dierenbescherming woest over aanval op keurmerk

Doetinchem - De Dierenbescherming overweegt stappen tegen de Persdienst vanwege een publicatie over het Beter Leven-keurmerk.

Dat stelt directeur Frank Dales in een reactie op het bericht, waarin staat dat de Dierenbescherming het niet zo nauw neemt met de eigen criteria voor het Beter Leven-keurmerk.

Bij de Persdienst aangesloten regionale kranten meldden vrijdag dat er sprake zou zijn van dierenleed bij dieren waarvan de producten onder het Beter Leven-keurmerk op de markt komen. Het keurmerk is geïntroduceerd als garantie dat de dieren een betere behandeling hebben gehad dan wettelijk is vereist.

Directeur Frank Dales zegt in een reactie: "Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet."

Dales gaat onder meer in op het feit dat Franse runderen meer dan acht uur op transport naar Nederland moeten, om hier te worden afgemest. Om de runderen te kunnen invoeren is in de voorwaarden de toegestane reisduur met twee uur verlengd. Dales: "Wij hebben door wetenschappers laten beoordelen of het verantwoord is in dit specifieke geval de dieren eventueel twee uur langer te vervoeren. Dat bleek het geval." Het gaat om runderen die in Frankrijk op een zeer extensieve manier worden gehouden. "Die is meer dan sterwaardig", zegt Dales. "Maar om de dieren vanuit Frankrijk naar Nederland te brengen om ze hier nog ruim een jaar bij boeren te plaatsen, bleek meer dan acht uur nodig te zijn."

De kwestie is aangekaart door Esther van Aalst van het bedrijf Boerenfluitjes. Van Aalst is actief op verschillende sociale media om de verbinding te leggen tussen boer en burger. Zij vond het niet kloppen dat Dierenbescherming zelf zei dat Beter leven-runderen niet langer dan vier uur reizen, terwijl ze vanuit Frankrijk meer dan acht uur reisden.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Zo,weten ze ook eens hoe het voelt om ten onrechte beschuldigd te worden van iets waar jezelf achter staat.

 • agpros

  Sjoemelen is sjoemelen, toch??? Waarom moeten producenten zich dan wel strikt aan de regels houden en mogen keurmerken die regels stilzwijgend oprekken???

 • somporn

  Wij verdienen dit niet.'
  Zo ,krijgen ze zelf een keer tegenwind beginnen ze direct te piepen,weten ze eindelijk eens hoe dat voelt om altijd de zwarte piet toe te spelen naar de veeteelt.
  Dat krijgen ze ervan als ze altijd een grote bek hebben over een ander en zelf geen kritiek kunnen verdragen.

 • zon

  Raar hoor!
  Als een veehouder iets deed dat de helft zo ernstig is dan is de wereld voor de dierenbescherming al te klein.
  Nu proberen ze zelf iets door het door zogenaamde wetenschappers te laten legaliseren en dan worden ze woest.

  Waar is de NVWA om dit te onderzoeken?

 • Mozes

  Het verhaal stond ook paginagroot in de Twensche Courant Tubantia waar ik het gelezen heb. Het was geplaatst op naam van dezelfde journaliste die een tijd terug een verhaal over het verlosapparaat heeft geplaatst.
  Het verhaal is echter niet van de onafhankelijke pers afkomstig maar van Wakkerdier. Wakkerdier heeft in de journalistiek veel sympathisanten die op eigen naam artikelen plaatsen die in werkelijkheid van Wakkerdier afkomstig zijn.

  Het is opnieuw een aanval van Wakkerdier op het Stervlees van concurent Dierenbescherming ten gunste van hun eigen keurmerk. Het is dus geen aanval op de veehouderij maar een aanval tussen twee wolven om het beste deel van de prooi.

 • John*

  laat ze meer lekker heen dien, als er twee .. vechten om een been loopt de derde er mee heen. en laten dat nu toch is de boeren worden die gewoon open en eerlijk zeggen wat ze doen en ook volledig achter het product staan.

 • boerenfluitjes

  Jammer dat het betoog van de dierenbescherming zo ver af staat van de waarheid. Het is begonnen met een tweet van mijn om uitleg waarom ze het naar de consument toe bij rundvlees hebben over 4 uur en naar de boer toe iets anders. Ik had om uitleg gevraagd.

  Mijn eerste mail

  Beste mensen,

  Ik heb kennis genaakt met 2 sterrenrundvlees van de dierenbescherming. Ook heb ik gehoord dat de boer zijn vee uit Frankrijk haalt. Ik vraag mij af hoe dat kan binnen jullie sterrenstelsel met een reistijd van maximaal 4 uur zoals omschreven op jullie site. http://beterleven.dierenbescherming.nl/fileupload/20111219-rundvlees-1-ster.pdf

  Ik heb jullie hier over gebeld en het antwoord van de telefoniste was dat ik die vier ook als een acht kan lezen anders kan de boer niet met buitenlands vee werken. Hoe zit het met de handhaving van jullie regels vraag ik mij dan af? Wat is dat logo dan waard?


  Dit was 19 maart, er volgde een hele vreemde mailwisseling en ik heb dat aan de pers verteld. Boer en retailer waren transparant.
  Als Dierenbescherming op de consumenten site gewoon 10 uur had gezet was alles echt transparant maar het zou best kunnen dat de consument daar dan een ander mening over heeft.
  Ander thema's in de artikelen heeft de journalist erbij gevonden daar heb ik niet genoeg kennis over.

 • l coumans

  je kan als dierenbescherming geen 2 heren dienen . dus schoenmaker blijf bij je leest en ga dieren beschermen!!!!!!!!

 • dierenliefhebster

  Vind het afschuwelijk dat er geschoemeld wordt door de dierenbescherming. 2 uur langer in een veewagen??
  Waarom geen keurmerk aan die Herefordrunderen in Limburg??
  Nee hier in Nederland moet men groots denken, megastallen. Nog meer leed veroorzaken aan die dieren.
  Er is al genoeg dierenleed in de wereld, zie de video's, laten wij het hier in ieder geval diervriendelijk houden.

 • kloefer

  oh mogen ze daar wel uitzonderingen voor maken dit was wel te verwachten van die instantie want degene die het hardst roepen zijn meestal ............................

 • Mozes

  @dierenliefhebster, het gebeuren laat mooi de beperking zien van het dier- en milieu-activistisch denken. Men gaat uit van ideaalbeelden zonder rekening te houden met de praktische uitvoerbaarheid. Als de boer het ideaalbeeld niet kan uitvoeren kan men dit simpel afdoen als de kwade wil van de boer.
  Als een dierwelzijnsorganisatie zijn eigen normen niet kan uitvoeren komt men in een spagaat. Uitvoeren naar hun eigen normen kan niet en de normen aanpassen aan wat praktisch uitvoerbaar is wil men niet. Zo komt men terecht in een situatie van bedrog.

 • W Geverink

  Met vier uur reizen ben je bij ons de provincie niet eens uit. Vier uur is wel heel erg kort voor boeren die binnen de provincie al tien uur of meer van de dichtst bijzijnde slachterij af zitten. Ik vind dit wel een beetje miereneukerij hoor uit een land waar je met een beetje pech vier uur in de file kan zitten.

 • schoenmakers1

  net de overheid, willen overal regels voor, maar hoeven zelf nergens aan te voldoen

 • lezertje

  De waarheid moet dan ook eens een keer gehoord worden.
  Dus die beterlevensticker kan ook overal wel opgeplakt worden.

 • Jongman

  Hoevaak worden wij, boeren , onheus bejegend. Nu de dierenbescherming zelf een 'gele'kaart krijgen staan ze gelijk hoog van de toten te blazen. Regels zijn regels dus ook voor de dierenbescherming.

 • Vegan

  De Dierenbescherming moet opkomen voor de dieren, maar nu wordt er, ten koste van de dieren, grof geld verdient aan het Beter Leven keurmerk.
  Als dierenbeschermer heb ik niets met een organisatie als De Dierenbescherming.

 • W Geverink

  Hoe maak je van een scheet een donderslag...

 • rieuwersveld

  Wat een gezeur over het vervoer van dieren. De dieren worden tegenwoordig compleet in de watten gelegd tijdens het transport! Klimaat controle in de vrachtwagen, fris drinkwater aan boord en genoeg ruimte om te staan en te liggen. Laatst Outback truckers gezien in Australie, 200 dieren in een roadtrain bij 45 graden in drie dagen vervoerd over 3000 km. Zonder water en airco aan boord. Das pas afzien voor die dieren en toch kwamen ze goed gezond over. De dieren in Nederland worden ja als vorst behandeld!

 • somporn

  Mensen in NL vinden alles zielig als het over dieren gaat,overal moeten keurmerken voor zijn zoals dierenwelzijn,enz,enz.
  Maar gaat de NL op wereldreis eten de meesten ook gewoon vlees en hoe denken ze dan hoe het in die landen gaat met dierenwelzijn.Maar dan is het een ver van mijn bed show en hoeft men dan tijdens de vakantie niet aan te denken.Zodra ze terug zijn in NL staan ze weer op de barricades.
  Neem van mij aan, in NL hebben de dieren het vele malen beter als in andere landen,komt men in andere werelddelen zoals azie dan moet men al helemaal niet denken over dierenwelzijn.(20 kippen levend met een stuk touw aan de poot op de kop aan de brommer of een varken met de poten vast gebonden aan bamboe of buffels die met een groot kapmes de strot wordt doorgesneden)
  Hoe kortzichtig kan een mens zijn,denk eens aan het gezegde met balk en splinter.
  Wees dankbaar hoe goed de NL boer met zijn vee omgaat en prijs ze hier voor ipv hen een mes in de rug te steken.

 • W Geverink

  Bij jullie is het ook zo perfect niet somporn. Jullie denken de dieren een dienst te bewijzen door bv varkens op de zogenaamde 'rustplaatsen' overeid te jagen en uit te laden. Kunnen ze daar met zijn allen effe lekker een aantal uren vechten en wat ziektes oppakken dan worden ze weer ingeladen en gaat de reis weer verder. Begin jaren negentig leverden Canadese NPD subfokkers duizenden opfokgelten aan Carrols Foods met bedrijven in North and South Carrolina. Alles wat hier over was ging naar het zuiden. De truck begon te laden in Humboldt Saskatshewan. Daarna een aantal adressen in noord alberta. Dan de Rocky Mountains over naar Vancouver BC waar een vrachtje gelten die met de veerboot van Vancouver Island kwamen werden bijgeladen. Daarna weer oost de Rocky's over en zuid Alberta in naar een paar adressen. Dan in Estevan Saskatshewan de grens over en naar de Carrolina's. Dat waren flinke trips van oceaan naar oceaan en dan nog 2000 km verder waarbij de gelten in tip top staat bij de klant aankwamen en waarbij zo goed als niks uitviel.

 • schoenmakers1

  W Geverink, je heb wel gelijk dat de rustplaatsen een ramp zijn voor het vee, maar niet alle boeren geloven dat die rustplaatsen een zegen zijn, ik heb in het verleden regelmatig kalveren uit duitsland gehad, de ene keer had het transport wel een rustplaats gehad, de andere keer niet, iedere keer was het transport met rustplaats veruit in de meerderheid met problemen

 • somporn

  Geverink,wat ik bedoel is dat men in NL liefst op iedere slak zout legt,dit is niet goed dat deugt niet,overal is wat op aan te merken.
  Altijd zien ze hier het slechte en het goede wil er niet in.Elke normale boer wil maar 1 ding en dat is goed gezond vee met geen stress (staartbijters) en die boer weet echt wel hoe hij het beste met zijn vee moet omgaan.
  Maar veel te veel zogenaamde specialisten oordelen zonder weet van het waar en waarom zoals WD en schreeuwen hun gelijk van de daken.

 • W Geverink

  Tja somporn als vegan in Amsterdam wordt uitgenodigd op een feestje in Utrecht is Utrecht een tering eind weg. Als wij van Schiphol komen en er staat een bord met Utrecht 40km vertellen de kinderen achterin ons al dat we bijna in Utrecht zijn. Het is maar wat je gewend bent.

 • a.t.herwijnen

  Waar is dat op gebaseerd dat de dieren met 4 uur reizen beter af zijn dan met 8 uur. Gaat volgens mij om het comfort van het vervoer. Laat ze daar de sterren voor gebruiken.

 • koestal

  twee jaar geleden moesten runderen van Staatsbosbeheer van uit Zeeland naar een slachterij in Dokkum gebracht worden,de dieren hadden ook nog horens ,veel dieren waren zwaar gewond toen ze bij de slachterij aankwamen,er is toen nog een onderzoek geweest of de veetransporteur wel aan de eisen voldeed,maar er werd niet gekeken of er op korte afstand een slachterij was die de dieren kon slachten ,nee Staatsbosbeheer ging voor de hoogste prijs,naar dierenleed werd niet gekeken ,hoe hypocriet is de overheid ?

 • LUCTOR

  De kleuren in het logo van de dieren bescherming en plus supers lijken verdacht veel op elkaar !

 • boerke brabant

  Het gaat niet over of ze op een juiste manier 8 uur lang vervoerd kunnen worden. Het gaat om het feit dat ze niet open en eerlijk zijn over hun eigen keurmerk. Hoe kun je als organisatie kritiek leveren op een sector, als je zelf de regels niet accepteert. Dan ben je toch ongeloofwaardig en geen knip voor de neus waard !

 • melkveehouder .

  Niet te vlug oordelen geachte collegae. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat hier sprake is van een onderlinge concurrentiestrijd tussen vleesveehouders en de Dierenbescherming wordt gebruikt, of beter gezegd misbruikt, om de import van 2 sterrenvlees van een collega te hinderen. In de Limburgse kranten staan grote artikelen waarin deze vleesveehouders hun ongenoegen kenbaar maken.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.