Home

Nieuws 2238 x bekeken 4 reacties

Verplicht bemonsteren vaste mest niet duurder

Den Haag - Het automatisch monitoren van vaste meststromen met AGR/GPS-apparatuur zal nauwelijks kostenverhogend zijn voor boeren.

Dijksma wil vanaf juli dat ook vaste meststromen automatisch worden gemonitord. Nu gebeurt dat nog handmatig.

De mestdistributeurs zullen naar verwachting per 1 juli de vrachtwagens moeten uitrusten met apparatuur die ook vaste mest kan registeren. De kosten die hiermee gemoeid zijn, liggen tussen de 500 en 1.000 euro extra per voertuig. Dat zegt Gerrit Vlastuin, directeur van VMA in Kesteren. Dit bedrijf levert AGR/GPS-apparatuur aan mestdistributeurs in Nederland en België. Vlastuin: "De voertuigen moeten uitgerust worden met een aparte sensor en extra module. In België leveren we al dit soort apparatuur waarmee behalve drijfmest ook vaste meststromen kunnen worden gemonitord."

Volgens Vlastuin zijn de kosten voor mestdistributeurs relatief en uitgerekend per vracht mest nihil. "Het gaat dan om centenwerk. Boeren zullen daar niet veel van merken." Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van brancheorganisatie Cumela beaamt dat door deze maatregel om fraude met mest aan te pakken, niet tot een forse prijsverhoging zou moeten leiden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil per 1 juli de voorschriften voor het vervoer van vaste mest aanscherpen. Vaste mest mag dan niet meer met losse AGR/GPS-apparatuur worden gemonitord. Nu wordt het laden en lossen handmatig geregistreerd. Volgens Dijksma is dat te fraudegevoelig en daarom wil zij dat transporten met vaste mest automatisch worden gemonitord.

Deze maatregel is een van de eerste van een pakket nieuwe regels die Dijksma heeft aangekondigd in te willen voeren. Zij wil onder meer dat de monsterneming van vaste mest door onafhankelijke instanties worden uitgevoerd en de intermediairs een stikstofboekhouding moeten gaan bijhouden.

Laatste reacties

 • jdekorte

  Pakket nieuwe regels????
  Deregulering is toch het devies?
  Sinds mw Dijksma aan het roer staat blijven we rondjes draaien
  Er komen bijna dagelijks regels en voorschriften bij.
  Wanneer stopt deze waanzin.
  Geef boeren de mogelijkheid boer te blijven a.u.b.
  En monsternemen door onafhankelijke instantie zal gratis zijn zeker?
  Dus weer een hoop extra kosten
  Laat Dijksma snel een andere baan zoeken.

 • minasblunders1

  jdelorte, deze waanzin stopt nooit. Dit gaat ook weer niet werken en alles wat ze daarna bedenken ook niet. Als we werkelijk eens van deze flauwekul af willen, zullen we als agrarische sector eindelijk eens actie moeten ondernemen. Maar dat doen we niet; boeren horen nu eenmaal niet tot het meest slimme deel der natie. Daarom kunnen de (ook al niet zo slimme) ambtenaartjes op het ministerie van onkunde doen en laten wat ze willen.

 • putten

  de ambtenaren zijn zo slim dat ze zorgen dat ze een baan houden , die nog betaald wordt ook; door ons wel te verstaan.

 • minasblunders1

  Klopt Putten, en voor die door ons betaalde baantjes schijnt het de bedoeling te zijn dat men TEN DIENSTE staat van de bevolking. Heb jij er al eens iets van gemerkt?

Of registreer je om te kunnen reageren.