Home

Nieuws 1756 x bekeken 1 reactie

Scherpe daling in resistentie bij veehouderij

Utrecht - De resistentie tegen antibiotica in de veehouderij neemt drastisch af. Dat blijkt uit de jongste gegevens die binnenkort in de jaarlijkse Maran-rapporage worden gepubliceerd.

Scheidend voorzitter van het deskundigenpanel van de diergeneesmiddelenautoriteit SDA, Dik Mevius, heeft dat donderdag gemeld op een symposium in Utrecht.

Mevius spreekt over een verrassend snel en substantieel effect als gevolg van de succesvolle strategie om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen.

De reductie van de gevonden resistentie verrast ook de microbioloog zelf. "We wisten niet dat het effect zo snel zou gaan. Dat geeft hoop."

Hij noemt de geboekte resultaten een succesverhaal, die voor een belangrijk deel op het conto van de dierenartsen en veehouders te schrijven zijn. Hij zegt daarbij dat de verplichte doelstellingen die de overheid heeft opgelegd, daarbij wel de belangrijkste drijfveren waren.

Mevius stopt als lid van de diergeneesmiddelenautoriteit, maar blijft actief als hoogleraar in Utrecht en als onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad.

Op het symposium meldde Chief Veterinary Officer Christianne Bruschke van het ministerie van Economische Zaken (de hoogste veterinair ambtenaar) dat naast de voortzetting van de vermindering van antibiotica, meer aandacht besteed gaat worden aan de opsporing en bestrijding van het illegaal gebruik.

Daartoe heeft het ministerie in de afgelopen jaren al een verbod ingesteld op het bezit van de actieve stof. In de afgelopen jaren zijn verschillende illegale handelslijnen in antibiotica blootgelegd, waarbij aanzienlijke hoeveelheden illegale antibiotica werden aangetroffen. "Daar zal de inspectie meer aandacht aan moeten geven", zegt Bruschke.

Naar Nederlands voorbeeld wordt internationaal gewerkt aan methoden om het gebruik van antibiotica in de veehouderij beter te volgen en te sturen. Verschillende internationale sprekers wezen daar in Utrecht op.

Eén reactie

  • massan

    LTO, waarom wordt dit nieuws niet groots in de media kenbaar gemaakt. Dit laat zien aan de consument hoe goed we bezig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.