Home

Nieuws 3 reacties

Rusland legt import voedsel Litouwse haven stil

Moskou – Rusland accepteert geen voedselimporten via de belangrijke Litouwse haven Klaipeda meer. Dat heeft de Litouwse premier Algirdas Butkevicius bekendgemaakt. Directeur van de haven Klaipeda Algirdas Kamarauskas zegt tegen persbureau Reuters dat Russische autoriteiten het importverbod wijten aan gebrekkige sanitaire standaarden in de haven, maar in de politiek van het Baltische land wordt ook gesteld dat Rusland haar politieke invloed over Estland, Letland en Litouwen wil opvoeren.

Butkevicius zei dat mogelijk ook andere havens door de importstop geraakt worden. Klaipeda is met afstand de belangrijkste haven en behoort tot de relatief kleine groep havens in het uiterste noorden van Europa die jaarrond ijsvrij is. Hoeveel Nederlandse export via Litouwen naar Rusland gaat, is niet bekend, maar het grootste deel gaat vermoedelijk over land. Klaipeda is in de regio met een overslag van ruim 30 miljoen ton de grootste haven na het Letse Riga.
Litouwen heeft zich uitgesproken tegen de Russische invasie van de Krim en het referendum over toetreding van de Krim tot de Russische Federatie aanstaande zondag. Rusland schortte vorig jaar een importverbod voor fokvarkens uit Litouwen op maar stelde in oktober een importverbod voor zuivel uit het kleine land in. Dat was aan de vooravond van de Derde Oostelijke Partnerschap-top van de EU, die in de Litouwse hoofdstad Vilnius werd gehouden.
Oekraïne zou tijdens de top een associatieovereenkomst met de EU sluiten die allerlei handelsvoordelen meebracht. Rusland was hier fel tegen en de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zag uiteindelijk af van ondertekening, wat leidde tot rellen in Kiev.

Laatste reacties

  • ed12345

    Het aller belangrijkste wordt niet vermeld Hoeveel procent van de totale 30 miljoen ton overslag in de haven is voedsel voor Rusland .De baltische staten kunnen zich zelf behoorlijk redden dat zit onze vriend in Moskou waarschijnlijk niet echt lekker

  • M. Hagen Jr.

    De regering van Rusland is niet te vertrouwen, was niet te vertrouwen en zal het waarschijnluk nooit worden.

  • petrolbutterfly

    Een Rus is een Rus, ook al bak je hem in boter

Of registreer je om te kunnen reageren.