Home

Nieuws 1066 x bekeken

Pachtevaluatie vertraagd

Doetinchem – De pachtevaluatie die aanvankelijk eind vorig jaar klaar zou zijn, wordt deze week pas naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd. Dit zegt Willem Bruil, directeur van Instituut Agrarisch Recht.

Bruil kreeg eind april vorig jaar opdracht om de huidige pachtregelgeving te evalueren. Kernvraag is of de huidige pachtvorm een passend financieringsinstrument voor de landbouw is. Volgens Bruil heeft de evaluatie meer tijd gekost dan aanvankelijk gedacht.

Verpachters- en pachtersorganisaties bakkeleien al decennia over een goed pachtsysteem. Kern van de pachtdiscussie is dat er enerzijds een pachtinstrument is dat gereguleerd is door onder meer toetsing aan de grondkamer met dwingende bepalingen en anderzijds een pachtvorm, waarbij vraag en aanbod de duur van de huurovereenkomst én de huurprijs bepalen. In de sector gaan gedachten rond over de invoering van een zogenoemd loopbaanpacht. Dit is een pachtvorm met een langdurige pachtovereenkomst die eindig is en niet kan worden overgedragen op de bedrijfsopvolger.

Of registreer je om te kunnen reageren.