Home

Nieuws

Olam International overgenomen

Singapore – Een consortium onder aanvoering van het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek wil voor 2,1 miljard dollar alle resterende aandelen van agrarisch handelshuis Olam International kopen. De deal bevestigt de interesse in Azië in bedrijven met controle op de aanvoer van grondstoffen. Eerder nam het Chinese staatsbedrijf Cofco het Nederlandse agrarische handelshuis Nidera over.

Temasek-dochter Breedens Investments heeft al 24 procent van de aandelen in Olam International en samen met enkele andere investeringsfondsen komt de onderneming boven de 50 procent uit. Olam International behoort met het eveneens Singaporese Wilmar, de Noble Group in Hongkong en enkele breed georiënteerde Japanse handelshuizen tot een serie Aziatische uitdagers van de dominante Westerse handelshuizen.
Olam International behoort tot de grootste handelshuizen in rijst, koffie en cacao maar het bedrijf handelt ook in graan, soja en suiker. De onderneming is in 1989 opgericht in Nigeria door de Kewalram Chanrai Group als exportbedrijf voor cashewnoten. Het bedrijf ging later naar de beurs en wordt nu geleid vanuit Singapore. In 2008 is het bedrijf begonnen met de inkoop, verwerking en handel in granen.
Olam International heeft een betrekkelijk lage solvabiliteit. Door de deal wordt het bedrijf stevig gesteund door Temasek, dat van kredietbeoordelaars het hoogste kredietwaardigheidsoordeel AAA krijgt. In 2013 realiseerde Olam International een omzet van 20,8 miljard Singapore dollar (11,8 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.